
Η Ελλάδα θα τα πάει καλά και το επόμενο διάστημα με το πραγματικό ΑΕΠ να διατηρεί την έντονη επέκτασή του. Αυτό αναφέρει η Εκτελεστική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε σχετική έκθεση του Ταμείου. «Φοβάται» ωστόσο την αύξηση των μισθών, που προσδοκούν όλοι οι Έλληνες με το σκεπτικό ότι η ισχυρότερη αγοραστική αξία θα τροφοδοτήσει ανοδικά τον πληθωρισμό.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να παραμείνει υψηλή στο 2,1% το 2025.
Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μοχλό, υποστηριζόμενες από έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα παραμείνει σταθερή, υποστηριζόμενη από ευνοϊκή αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος.
Με τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός αναμένεται να επαναλάβει την πτωτική του τάση, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος λόγω του πληθωρισμού των υπηρεσιών και της αύξησης των μισθών.
Τι απειλεί την ελληνική οικονομία
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι ισορροπημένοι, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό κλίνουν προς τα πάνω.
Οι πιθανοί αντίθετοι άνεμοι περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μεγάλες χώρες της ζώνης του ευρώ, την επιδείνωση των περιφερειακών συγκρούσεων και την αβεβαιότητα της παγκόσμιας πολιτικής.
Τονίζουν παράλληλα, ότι η επιτάχυνση των φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης.
Η ισχυρότερη και πιο επίμονη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος δυνητικά μπορεί να επιδεινωθεί από τις διακυμάνσεις στις παγκόσμιες και περιφερειακές τιμές της ενέργειας.
Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές χαιρέτησαν τη συνεχιζόμενη ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας, τις ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές και τη σταθερή πτωτική τροχιά του δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, ο οποίος ωστόσο παραμένει υψηλός.
Σημειώνοντας την ενδεχόμενη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τα εμπόδια στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης που προκύπτουν από τις εναπομείνασες κληρονομιές κρίσεων και τις διαρθρωτικές ανισορροπίες, οι διευθυντές ζήτησαν το σωστό μείγμα πολιτικών και φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης, τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Παράλληλα, επαίνεσαν την έντονη πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία οφείλεται στην υψηλή απόδοση των εσόδων, εν μέρει λόγω των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της φοροδιαφυγής.
Συμφώνησαν επίσης, ότι η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δημιουργήσουν αποθέματα ασφαλείας έναντι μελλοντικών κραδασμών.
Και… συστάσεις
Σημειώνοντας τις ουσιαστικές επενδυτικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής ασφάλειας, συνέστησαν να δοθεί προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών και περιορίζοντας τις πιέσεις δαπανών, ιδίως στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα.
Χαιρετίζοντας την πρόσφατη πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι διευθυντές τόνισαν τη σημασία περαιτέρω ολοκληρωμένων προσπαθειών για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών εμποδίων από την πλευρά της προσφοράς και την τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης.
Τόνισαν ότι η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, και η καλλιέργεια ενός πιο εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης.
Συμφώνησαν ότι η μείωση του ρυθμιστικού φόρτου και των φραγμών εισόδου για τις επιχειρήσεις, ιδίως στους τομείς των υπηρεσιών, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα αυξήσει την παραγωγικότητα.
Η ευρεία πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του χρέους που έχει κληροδοτηθεί από την κρίση, στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην περαιτέρω ενίσχυση του δυναμισμού και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, υποστήριξαν τη συνεχή πρόοδο στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για να συμβάλουν στην επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας και να τονώσουν περαιτέρω την αύξηση της παραγωγικότητας.
Τα διευθυντικά στελέχη χαιρέτησαν την ενισχυμένη ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, με βελτιωμένη κερδοφορία των Τραπεζών και μειωμένους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης, ενώ σημείωσαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θύλακες τρωτών σημείων. Εν μέσω επιταχυνόμενης πιστωτικής επέκτασης, τόνισαν ότι είναι δικαιολογημένη η στενή παρακολούθηση των κινδύνων που σχετίζονται με την πιστωτική έκθεση.
Τι δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Κυριάκος Πιερρακάκης
Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τη χώρα σε παράγοντα σταθερότητας και τονίζει τη διαρκή πρόοδό της, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, σχολιάζοντας την έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα.
Και επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της χώρας στους κρίσιμους τομείς που αναφέρει το ΔΝΤ, όπως είναι η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.
Αναλυτικά, η δήλωση του Υπουργού είναι η εξής:
«Σε μια περίοδο διεθνών ανατροπών, η Έκθεση που δημοσίευσε πριν από λίγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τη χώρα σε παράγοντα σταθερότητας και τονίζει τη διαρκή πρόοδό της.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ καταγράφει τη σημαντική οικονομική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα και αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές της προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές. Με βασικό μοχλό τις επενδύσεις, το πραγματικό ΑΕΠ διατηρεί την ανοδική του πορεία.
Η συνέχεια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στη διετία 2025- 2026, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση των εισοδημάτων, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με θετική επίπτωση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ανακάμπτει ταχύτατα και ισχυροποιείται.
Το Ταμείο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση ως προϊόν της ισχυρής ανάπτυξης, της μείωσης της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης του Κράτους που υλοποιούμε αταλάντευτα από το 2019. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας για δημοσιονομική σταθερότητα.
Ταυτόχρονα, η ανάλυση του Ταμείου αναδεικνύει περιοχές στις οποίες υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προόδου, όπως η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.
Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της χώρας μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς.
Συνολικά, η οικονομική πολιτική θα κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τη χώρα, με τελικό στόχο τη σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων μέσα από την πραγματική σύγκλιση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου