
Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Αντώνης Ζήβας
Στο «σκαμνί» του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Ιωαννίνων κάθισε σήμερα 10 Απριλίου του 2025, ο καταδικασμένος πρωτόδικα σε κάθειρξη 18 ετών για τον βιασμό της ίδιας του της κόρης, Πέτρος Λεύκοβιτς σε μια υπόθεση που η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές.
Η δίκη του σε δεύτερο βαθμό, ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 13/2/2025 στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, τρία χρόνια μετά την πρωτόδικη απόφαση που τον βρήκε ένοχο για τις κατηγορίες και τον καταδίκασε σε 18 χρόνια κάθειρξης.
Η δίκη αναβλήθηκε για τις 10/04, αφού το δικαστήριο ενημερώθηκε πώς ο Πέτρος Λεύκοβιτς νοσηλευόταν στο Κωσταντοπούλειο Νοσοκομείο στην Αθήνα, μετά από καρδιακό επεισόδιο. Να σημειωθεί πώς ήταν η τρίτη αναβολή που παίρνει το Εφετείο, καθώς είχε ήδη ζητηθεί μία φορά από την δικηγόρο του και άλλη μία λόγω αποχής του δικηγορικού συλλόγου, και στο μεταξύ δεν πέρασε ούτε μία μέρα στη φυλακή και περιφερόταν ανέμελος στα Ιωάννινα.
Το αφήγημα του Λεύκοβιτς και των συνήγορών του, λέει πως ο ίδιος βρισκόταν στην Αθήνα για να επισκεφθεί τον αδερφό του και πως σκόπευε να παρευρεθεί στη δίκη, γι’ αυτό και θα ταξίδευε μαζί του τα ξημερώματα της δικάσιμου, ώστε να βρίσκεται στα Ιωάννινα στις 9 το πρωί – προγραμματισμός που κάθε λογικός άνθρωπος θα έκανε φυσικά. Ξεκινώντας από την Αθήνα λοιπόν, ο δικηγόρος του Βασίλης Χειρδάρης ανέφερε στο Δικαστήριο πως ο πελάτης του, ένιωσε δυσφορία και ο αδερφός του αναγκάστηκε να τον γυρίσει πίσω και να νοσηλευτεί, καθιστώντας την διεξαγωγή της δίκης αδύνατη.
Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως ο αδερφός του Πέτρου Λεύκοβιτς, είναι στενός συνεργάτης, πρώην Δήμαρχου Αθηναίων και Υπουργού Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν, και πρώην εργαζόμενος στο Υπουργείο Υγείας.
Πα-τέρας βιαστής κατ’ εξακολούθηση με κυβερνητικές «άκρες»
Στο ελληνικό λεξιλόγιο, υπάρχουν τόσες πολλές λέξεις για να αποτυπώσουν αμέτρητα πράγματα σε αυτή τη ζωή. Όταν όμως χρειάζεται να περιγράψεις τη βαναυσότητα στην οποία ένας πατέρας κακοποιεί σεξουαλικά το ανήλικο παιδί του, το λεξιλόγιο γίνεται ξαφνικά πολύ φτωχό.
Η Έλενα Λεύκοβιτς είναι ένα κορίτσι με βαθιές πληγές… Από αυτές που σημαδεύουν κορμί και ψυχή, κυρίως τη δεύτερη, και δύσκολα είναι διαχειρίσιμες. Γιατί αυτός που τις προκάλεσε δεν είναι ο οποιοσδήποτε τρίτος… ένα κάθαρμα που τυχαία βρέθηκε στο διάβα της. Είναι ο ίδιος ο πατέρας της, που δεν τον αποκαλεί πια έτσι.
Η κοπέλα ήταν μόλις 18 ετών, όταν αποφάσισε να αποκαλύψει τη νοσηρή δράση του πατέρα της, ο οποίος καταδικάστηκε τελικά πρωτόδικα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άρτας σε 18 χρόνια κάθειρξη για κακουργηματικές πράξεις σε βάρος της κόρης του, όμως δεν εξέτισε ούτε μία ημέρα στη φυλακή.
Ο Πέτρος Λεύκοβιτς ουδέποτε συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές το 2018, όταν η Έλενα τον κατήγγειλε επωνύμως στην Αστυνομία. Συνέχισε να κυκλοφορεί ελεύθερος και λίγους μήνες μετά, όταν του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία αδικήματα γενετήσιου χαρακτήρα σε βάρος ανηλίκου κάτω των δώδεκα ετών από την Εισαγγελία Ιωαννίνων. Επίσης ουδέποτε δόθηκε εντολή να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες του, όπως είθισται σε υποθέσεις τέτοιου είδους για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Σήμερα η ενήλικη πλέον κοπέλα μιλά δημόσια και επωνύμως για τον εφιάλτη που βίωσε όταν ήταν μόλις έντεκα ετών στα χέρια του ίδιου του πατέρα της και ζητεί να δημοσιοποιηθούν τόσο το δικό της όνομα όσο και του καταδικασμένου πλέον πρωτοδίκως σε κάθειρξη 18 ετών Πέτρου Λεύκοβιτς για το βιασμό του παιδιού του.
«Μου έλεγε ότι με εκπαίδευε για να έχω εμπειρία δείχνοντας μου βίντεο με παιδική πορνογραφία»
Ο Πέτρος Λεύκοβιτς ξεκίνησε να βιάζει την ίδια του την κόρη από όταν αυτή ήταν στην ηλικία των εννέα ετών και ταυτόχρονα την απειλούσε να μην μιλήσει σε κανέναν, αλλιώς θα τη σκότωνε: «Είχε χτίσει ένα περιβάλλον όπου όλοι ήμασταν φοβισμένοι – και η μάνα μου και τα αδέρφια μου. Οπότε, όταν συνέβησαν αυτά, εγώ είχα στο μυαλό μου ότι αν φέρω αντίρρηση, θα ξεσπάσει με θυμό. Θα με χτυπήσει, θα κάνει οτιδήποτε».
Η ίδια μίλησε δημόσια περιγράφοντας με λεπτομέρειες τα όσα είχε υποστεί από τον πατέρα της με τις περιγραφές να προκαλούν ανατριχίλα:
«Κάπου εκεί 9 χρονών προσπαθούσε κάπως να με “εκπαιδεύσει” και να με εντάξει μέσα σε όλο αυτό για σεξουαλική επαφή. Μου έδειχνε βίντεο με υλικά από παιδική πορνογραφία, και όχι μόνο. Όταν ήμουνα 11 ερχόταν στο δωμάτιό μου και με βίαζε. Με έπαιρνε με το αμάξι του, με δικαιολογία ότι πάει σούπερ μάρκετ και μου έλεγε να λέω ότι θέλω να πάω μαζί του. Με πήγαινε σε δάση και έκανε όλα αυτά που έκανε. Την πρώτη φορά που έγινε η διείσδυση εκείνο το καλοκαίρι γύρισα σπίτι και είχα αίματα. Ήταν η μαμά μου και η μαμά του που το είδανε και νόμιζαν ότι μου είχε έρθει περίοδος στην πέμπτη δημοτικού και μετά δεν μου ξανά ήρθε ποτέ. Ο ίδιος μου έλεγε ότι όλα αυτά τα κάνει για το καλό μου. Να μην έχω άσχημες εμπειρίες, τα οποία προφανώς δεν τα πίστευα, δεν ένιωθα ότι έτσι είναι»», περιέγραψε, εξηγώντας πως όταν βρήκε το θάρρος να μιλήσει, η οικογένειά της στην αρχή την στήριξε, αλλά μετά της γύρισε την πλάτη:
«Όταν έκανα την καταγγελία δεν είχα τη μεγαλύτερη στήριξη, είχαν επικοινωνία μαζί του, δυσκολευόντουσαν πάρα πολύ να το πιστέψουν. Ο δίδυμος αδερφός μου δεν μου το είπε ποτέ να μην το κάνω. Ούτε ο μεγάλος άμεσα αλλά έμμεσα το έχει μεταφέρει. Έχει πει στη μητέρα μου, ποιος τον ρώτησε για όλο αυτό. Θεωρούσε ότι θα γίνει ρεζίλι. Για το στίγμα που μπορεί να αφήνει σε μια τέτοια κοινωνία. Πήρε πολλά χρόνια να καταλάβω ότι είναι βιασμός».
Η ίδια ξέσπασε απέναντι στον πατέρα της και το Σύστημα Δικαιοσύνης, εξηγώντας πως θεωρεί αδιανόητο το γεγονός ότι εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος μετά από όλα όσα της έκανε:
«Υπήρξε ένας άνθρωπος που απλά για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του μου γα…. τη ζωή. Και δε θέλω αυτός ο άνθρωπος να είναι ελεύθερος και εγώ να μείνω πίσω και να ζω όλο αυτό με αυτόν τον τρόπο. Να μην πάρει κανένα ελαφρυντικό, καμία έφεση, να μην πέσει ούτε λίγο η ποινή του. Δεν γίνεται να κυκλοφορεί ελεύθερος με 18 χρόνια κάθειρξη. Αυτό είναι αδιανόητο για εμένα. Είναι πάρα πολλά χρόνια που είναι έξω. Δεν έχει προφυλακιστεί ποτέ, δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν έχουν ανοιχτεί υπολογιστές και κινητά που έχουν πάει στη δίωξη», τόνισε και κατέληξε:
«Σίγουρα με έχει στιγματίσει και θεωρώ ότι δεν μπορούν να φύγουν όλα αυτά, θα έχω πράγματα για πάντα μέσα μου. Αλλά κάνω πολλή δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια και με παρακολουθεί μία πολύ καλή Ψυχολόγος, παίρνω και αγωγή».
Στη συνέχεια περιέγραψε τη πρώτη της συνάντηση μαζί του μετά την καταγγελία της στο Δικαστήριο:
«Δεν μιλούσε καθόλου. Το μόνο που έκανε, κάποια στιγμή που έκλαιγα, είναι να μου πει: «Έλενα, σε παρακαλώ, ηρέμησε» και γύρισα και του είπα: «Ξέρεις πολύ καλά τι έχεις κάνει». Ήμουν ταραγμένη. Δεν μπορούσα να ηρεμήσω. Παρ’ όλα αυτά δεν έκανε τίποτε. Δεν έμεινα να ακούσω κανέναν, αφού βγήκα να μιλήσω. Έμαθα από τις φίλες μου που ήταν εκεί τι λέγανε. Γενικότερα στο δικαστήριο έλεγα με λεπτομέρειες τι συνέβαινε στην Πρέβεζα.»
«Πρώτη φορά το είπα στη μητέρα του όταν ήμουν στη Β΄ ή Γ΄ Λυκείου», τονίζει η Έλενα, την οποία επίσης αποφεύγει να αναφέρει ως γιαγιά. Γι’ αυτήν είναι η «μητέρα του Πέτρου» και όχι η γιαγιά της:
«Μου είχε πει ότι ήξερε πως είναι νευρικός, αλλά δεν περίμενε ποτέ κάτι τέτοιο και ότι θα είναι δίπλα μου. Μου είπε να μην κάνω τίποτε και ότι είναι με το μέρος μου. Μετά το είπα στη μαμά μου, η οποία για ένα χρόνο δεν έκανε τίποτε. Μου έλεγε ψέματα ότι μίλησε κ.λπ. Μετά έφυγα από το σπίτι. Έμενα στις Εστίες του Πανεπιστημίου. Λίγο μετά αποφάσισα με τη μαμά μιας φίλης που ήταν πολύ δίπλα σε μένα να κάνω κάτι γι’ αυτό και πήρα την απόφαση να κάνω την καταγγελία στην αστυνομία. Πήγα με μια φίλη μου, αλλά μόνη μου ήμουν όταν μιλούσα.»
«Ήξερα ότι πάντα ήταν μπλεγμένος στα κομματικά, αλλά επειδή ήμουν μικρή δεν αντιλαμβανόμουν. Δεν είχα δώσει ποτέ σημασία. Το πρώτο είναι ότι δεν προφυλακίστηκε ποτέ, ενώ μετά το δικαστήριο, αν και καταδικάστηκε σε 18 χρόνια, είναι έξω. Αυτό δεν μπορώ να χωνέψω»
Η Έλενα περιγράφει και μια συνάντηση με τον πατέρα της, μετά την επώνυμη καταγγελία που έκανε στις Αρχές: «Ύστερα από αυτό πήγα στο σπίτι, τον βρήκα μόνο του και του έχωνα πως “ό,τι μου έχεις κάνει θα το βρεις μπροστά σου και ότι μου έχεις γ… τη ζωή, μου έχεις πάρει όλη την παιδική μου ηλικία”. Τέλος πάντων, του έλεγα πολλά και εκείνος σα να μη νιώθει τίποτε. Ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι όπως ήταν πάντα, γυμνός, και μου έλεγε ότι “εγώ δεν ήθελα να σου κάνω κακό. Για καλό το έκανα”».
«Η απόφαση του Δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερο έναν πρωτόδικα καταδικασμένο κακοποιητή ανηλίκου γεννά σοβαρά ερωτήματα για το νομικό πλαίσιο της χώρας»
Η δικηγόρος Ιωάννα Στεντούμη μιλώντας στο reader.gr είπε: «Το ζήτημα που βλέπουμε κάθε φορά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο τρόπος που εφαρμόζεται το νομικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να υπάρχει, αλλά πάντα χωρούν βελτιώσεις. Προκύπτουν, ωστόσο διάφορα ζητήματα. Όταν οι ποινές είναι πολυετείς, δεν συνηθίζεται να δίνεται αναστολή. Το ερώτημα είναι εξαρχής με βάση ποια κριτήρια αποφασίζεται να δοθεί αναστολή σε έναν άνθρωπο που έχει τελέσει ένα αδίκημα κατεξοχήν αντικοινωνικό. Η αναστολή της ποινής δίνεται αφού αξιολογηθεί ο κίνδυνος για το θύμα και για το κοινωνικό σύνολο. Εδώ ποιο είναι το επιχείρημα; Ότι δεν κινδυνεύει το κοινωνικό σύνολο; Ότι δεν κινδυνεύει το θύμα; Σε ένα άτομο που καταδικάζεται με ένα από τα πιο ειδεχθή αδικήματα», εξηγεί η δικηγόρος και συμπληρώνει: «Αντίστοιχα, βλέπουμε να μην δίνονται αναστολές σε άλλα αδικήματα με καθείρξεις λιγότερων ετών. Πάντα έχει να κάνει με τα κοινωνικά, ιδεολογικά, ταξικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε δράστη. Δηλαδή, πάντα παίζει ρόλο το προφίλ του ανθρώπου, αν κάποιος είναι αλλοδαπός ή πρόσφυγας, φτωχός ή πλούσιος. Εδώ έχουμε μια περίπτωση ατόμου με ακραία παραβατική συμπεριφορά και ακραία αντικοινωνική, η οποία αξιολογήθηκε ως ακίνδυνη για το θύμα και ότι δεν υπάρχει λόγος να εκτελεστεί η ποινή του από τώρα. Είναι μια εντυπωσιακά υψηλή ποινή και δεν βρίσκω δικαιολογητική βάση για να δοθεί αναστολή. Βλέπουμε και περιπτώσεις με 5,6 χρόνια καθείρξεων για κλοπές και ληστείες, απάτες, στις οποίες οι δράστες οδηγούνται κατευθείαν στη φυλακή», αναφέρει.
Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα της Ηπείρου, agon.gr, ο Δικηγόρος του θύματος Δημήτρης Δήμου, ζήτησε από το δικαστήριο στην έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό, να διερευνηθεί αν πράγματι ο Πέτρος Λεύκοβιτς νοσηλεύεται και κατά πόσο η κατάσταση της υγείας του είναι τέτοια, που δε θα του επιτρέψει να παραστεί τις επόμενες ημέρες στη δίκη, ζήτησε από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου ο δικηγόρος του θύματος Δημήτρης Δήμου, επισημαίνοντας πως τα μηνύματα δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, οι τόνοι ανέβηκαν.
Ανεξάρτητα από την απόφαση της Δικαιοσύνης, η Έλενα δεν είναι μόνη. Στο πλευρό της στέκονται φεμινιστικές συλλογικότητες και ελευθεριακές ομάδες, τόσο από τα Ιωάννινα όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Αυτό που μένει είναι να σταθεί επιτέλους και η Δικαιοσύνη στο ύψος της, ώστε να μη μας αναγκάζει να θυμόμαστε την ιστορική ρήση: «Η Δικαιοσύνη είναι σαν τα φίδια. Δαγκώνει μόνο όσους είναι ξυπόλητοι»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου