
Τη δυνατότητα να φωτογραφήσει το ιδιαίτερα σπάνιο είδος της ελληνικής – ευρωπαϊκής αγριόγατας, είχε ο βιντεογράφος και δημιουργός βίντεο εναλλακτικού περιεχομένου Μιχάλης Σούλτος.
Η απρόσμενη συνάντηση έγινε στον Σπερχειό ποταμό και όταν κατάλαβε ότι έχει μπροστά του αυτή τη σπάνια αγριόγατα κατάφερε να την αποθανατίσει, παρά το γεγονός ότι αυτή τρομαγμένη προσπάθησε να κρυφτεί.
Ο κ. Σούλτος, έστειλε τις δύο αυτές σπάνιες φωτογραφίες στη «Ζούγκλα», ενώ μας περιέγραψε το περιστατικό:
«Πριν λίγο καιρό κατά την επίσκεψή μου στον Σπερχειό ποταμό για κάποια γυρίσματα ενός νέου βίντεο που ετοιμάζω, συνάντησα μια αγριόγατα (Felis silvestris)!
Το σημείο συνάντησής με την αγριόγατα βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Βίτωλη & Πτελέα και παράλληλα από τον Σπερχειό ποταμό, στο μικρό πλατανόδασος της περιοχής!
Θεώρησα ενδιαφέρων το γεγονός ότι κατάφερα να την απαθανατίσω με δύο (καλές) φωτογραφίες και να σας τις στείλω, καθώς θεωρείτο ιδιαίτερα σπάνιο είδος που φωτογραφίζεται παγκοσμίως, ειδικά στην Ελλάδα!!
Τρόμαξε όταν με είδε και ανέβηκε στην κορυφή ενός νεαρού αλλά μισό ξεραμένου πλάτανου και έκατσε εκεί για ελάχιστα δευτερόλεπτα, πριν κατέβει αστραπιαία και κυριολεκτικά εξαφανιστεί μέσα στο πλατανόδασος της περιοχής»…
Δείτε τις δύο σπάνιες φωτογραφίες:
Η Ελληνική και κοινή Ευρωπαϊκή αγριόγατα (Felis silvestris), η οποία απαντάται σε δασωμένες περιοχές όλης σχεδόν της Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας, μοιάζει με την κατοικίδια γάτα αλλά έχει μακρύτερα πόδια, μεγαλύτερο και πλατύτερο κεφάλι και σχετικά κοντύτερη ουρά με μακρύ τρίχωμα και στρογγυλεμένο άκρο.
Το χρώμα του τριχώματος είναι σταχτοκίτρινο με σκοτεινόχρωμες ραβδώσεις στο σώμα και μαύρους δακτυλίους στην ουρά.
Το μήκος του σώματος των ενηλίκων, από την άκρη του στόματος έως την αρχή της ουράς, είναι 50-80 εκατοστά και της ουράς 25-35 εκατοστά. Το ύψος στους ώμους φτάνει τα 35-40 εκατοστά και το βάρος του κυμαίνεται από 3 έως 10 κιλά.
Η ευρωπαϊκή αγριόγατα έχει άγρια ένστικτα και δεν εξημερώνεται. Τα θηράματά της είναι πτηνά και θηλαστικά, αλλά αναφέρεται ότι κάνει επιδρομές σε αγροικίες, όπου αρπάζει πουλερικά και μικρά αρνιά. Γεννάει 1 φορά τον χρόνο, την άνοιξη, από 3 έως 6 μικρά.
Η αγριόγατα μπορεί να διασταυρωθεί με κοινές Γάτες. Πρέπει να θεωρείται πλέον ωφέλιμο ζώο επειδή εξοντώνει πολλά επιβλαβή τρωκτικά, παρά το γεγονός ότι παράλληλα κυνηγάει θηραματικά πτηνά.
Επίσης στην Κρήτη ζει μια απομονωμένη φυλή, ο Κρητικός αγριόγατος (Felis silvestris cretensis), όπως επίσης άλλες φυλές απαντούν στα νησιά της Μεσογείου: Σαρδηνία, Κορσική και Μαγιόρκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου