
Διώξεις σε βάρος συνολικά επτά Γενικών Γραμματέων του υπουργείου Μεταφορών, εκ των οποίων τριών Γ.Γ. Υποδομών και άλλων τεσσάρων Γ.Γ. Μεταφορών, φέρεται να εξετάζει ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαϊμης, που χειρίζεται την κύρια ανάκριση για το δυστύχημα των Τεμπών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία», ο εφέτης-ανακριτής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν συλλεγέν υλικό της δικογραφίας, ζήτησε από το Υπ. Μεταφορών τον «κατάλογο» των διατελεσάντων Γενικών Γραμματέων, Υποδομών, αλλά και Μεταφορών, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ανακοίνωσης αξιόποινων πράξεων, που θα σημάνει στη συνέχεια την άσκηση δίωξης σε βάρος τους από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.
Έτσι, μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Μάιου το αργότερο, αναμένεται να ανοίξει η βεντάλια των ευθυνών, με τη δίωξη σε βάρος συνολικά επτά γενικών γραμματέων, εκ των οποίων τριών Υποδομών και άλλων τεσσάρων Μεταφορών, οι οποίοι διαδοχικά θήτευσαν επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο Υπουργείο Μεταφορών και ειδικότερα για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023, όταν και συνέβη το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα (2016 – 2023) περιλαμβάνεται η περίοδος όπου, μεταξύ άλλων, καθυστερεί η υλοποίηση της Σύμβασης 717, η οποία υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ το 2016 ξεκινούν οι συνεχείς παρατάσεις που οδήγησαν στο δυστύχημα.
Η Σύμβαση 717 αφορούσε στον εκσυγχρονισμό του βασικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας («Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας», πλην του τμήματος Τιθορέα – Δομοκός), με την έλλειψη συστημάτων ασφαλείας να λειτουργεί καθοριστικά, καθώς δεν απετράπη το ανθρώπινο λάθος και ακολούθησε η μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών της Hellenic Train, με 57 επιβαίνοντες να χάνουν τη ζωή τους.
Όπως αναφέρει η «Ελευθερία» το επίδικο χρονικό διάστημα (2016 – 2023) όχι μόνο δεν υλοποιείται η Σύμβαση 717/2014, αλλά δεν συντηρούνται κιόλας τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας, με τραγικό παράδειγμα τη μη αποκατάσταση των ζημιών στην Τηλεδιοίκηση της Λάρισας μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε το 2019 στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, στο ύψος του Εργοστασίου Ζαχάρεως.
Τέλος, την ίδια περίοδο, όχι μόνο δεν υλοποιείται η Σύμβαση 717/2014, όχι μόνο δεν αποκαθίστανται οι βλάβες, αλλά ούτε καν λαμβάνονται προληπτικά μέτρα ασφαλείας (βραδυπορία, πρόσθετοι σταθμάρχες κ.λπ.), με αφορμή και το γενικότερο κλίμα που επιβάλλεται από την εφαρμογή των διαδοχικών μνημονίων από τους δανειστές (μειώσεις προσωπικού και χρηματοδοτήσεων, απαξίωση του ΟΣΕ κ.λπ.).
Μέχρι στιγμής για τους ίδιους λόγους μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα στον κύριο όγκο των κατηγορουμένων για την τραγωδία, 15 στελεχών του ΟΣΕ και άλλων 16 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εάν ασκηθούν αυτές οι επιπλέον διώξεις, τότε ανακριτικές πηγές επισημαίνουν ότι η υπόθεση θα κλείσει στο τέλος φθινοπώρου του 2025. Εάν δεν προκύψουν νέες διώξεις τότε ανακριτικές πηγές αναφέρουν ότι η υπόθεση θα κλείσει στο τέλος του προσεχούς καλοκαιριού. Όλα τα παραπάνω βέβαια, εν αναμονή του πορίσματος του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Καρώνη.
Θα υπάρξει άσκηση διώξεων σε υπουργούς και υφυπουργούς;
Μετά και την άσκηση διώξεων στους μετακλητούς, με βάση πάντα και τα σημερινά δεδομένα, ο εφέτης-ανακριτής εκτιμάται πως θα περαιώσει το έργο του, αφού για τους πολιτικούς προϊσταμένους των Γενικών Γραμματέων, δηλαδή τους υπουργούς Μεταφορών, μόνη αρμόδια για να εξετάσει τυχόν πολιτικές ευθύνες είναι η Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία διαβίβασης στη Βουλή δικογραφίας για τα Τέμπη, που αφορά και στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, πιθανόν και υφυπουργού. Το γεγονός αυτό θα αναγκάσει το κυβερνών κόμμα να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία που ακολούθησε και με τη δικογραφία για τον πρώην υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο.
Στο Μαξίμου ακούγεται ότι υπάρχει προβληματισμός, καθώς κάθε άλλη αντιμετώπιση θα άφηνε έκθετη την κυβέρνηση, η οποία θα κατηγορούταν για αντιφατική στάση, σε μια περίοδο που η υπόθεση των Τεμπών την έχει πιέσει πολύ.
Όλα αυτά φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εσωκομματικές αντίθετες γραμμές, καθώς ο Κώστας Καραμανλής ήδη κατηγορείται από εσωτερικές φατρίες του κόμματος για την πολιτική ζημιά που έχει προκαλέσει στη γαλάζια παράταξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου