Όπως εδώ και δύο μέρες έχει μεταδώσει η «Ζούγκλα», αύριο Δευτέρα (28/4), αναμένεται να φτάσει στον Άρειο Πάγο, από τον Ειδικό Εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμη, δικογραφία για τις ευθύνες στελεχών του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, περί της μη υλοποίηση της σύμβασης 717, η οποία είχε αιτιώδη συνάφεια με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχησε την ζωή σε 57 συνανθρώπους μας και των τραυματισμό δεκάδων ακόμα επιβατών. Με βάση τη δικογραφία θα ασκείται δίωξη, πέραν των άλλων, και σε πολιτικά πρόσωπα. Το ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» επιβεβαιώνουν σήμερα κεντρικά δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών, που μεταδίδουν την είδηση για την διαβίβαση της δικογραφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δικαστικού ρεπορτάζ της «Ζούγκλας», κατηγορίες απευθύνονται στους πρώην υπουργούς Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη. Αυτές αφορούν στο αδίκημα της απιστίας που είναι κακούργημα και άρα δεν παραγράφεται και αφορά τη σύμβαση 717. Διώξεις φαίνεται ότι θα υπάρξουν και σε βάρος συνολικά επτά Γενικών Γραμματέων του υπουργείου Μεταφορών, εκ των οποίων τριών Γ.Γ. Υποδομών και άλλων τεσσάρων Γ.Γ. Μεταφορών, της περιόδου 2016 – 2023. Ερωτηματικό παραμένει το αν θα στοιχειοθετούνται διώξεις και για υφυπουργούς της ίδιας περιόδου.

Το κομμάτι της δικογραφίας που αφορά στα πολιτικά πρόσωπα θα μεταβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή, πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο πολιτικής έντασης γύρω από το ζήτημα. Όπως ήδη από την Παρασκευή αναφέραμε, στο κυβερνών κόμμα υπάρχει έντονος προβληματισμός για την διαχείριση της κατάστασης, αφού η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, στα πρότυπα Τριαντόπουλου, φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο. Τώρα όμως, η επιλογή της διαδικασίας fast track μπορεί –τουλάχιστον πολιτικά- να περιπλεχθεί ακόμα περισσότερο, αφού η δικογραφία θα είναι κοινή. Σε περίπτωση που ο Κώστας Καραμανλής ζητήσει την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης ζητήσει να περάσει τη βάσανο της προανακριτικής μέχρι τέλους, το κυβερνών κόμμα θα βρεθεί ακόμα πιο εκτεθειμένο.

Οι δύο πρώην υπουργοί μπήκαν στο κάδρο από τις καταθέσεις και απολογίες στελεχών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που ανέφεραν ότι είχαν ενημερώσει τους πολιτικούς τους προϊσταμένους για τις ελλείψεις και τα κενά ασφαλείας στον σιδηρόδρομο. Η τελευταία απολογία της κατηγορούμενης πρώην Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών, καθώς και τα σχετικά υπομνήματα του είχαν υποβληθεί στις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου, έδεσαν τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας» άσκηση διώξεων κατά πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων, αναμένεται να προτείνει και η ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

«Προειδοποιήσαμε αλλά δεν παίρναμε απάντηση». Το απολογητικό υπόμνημα – καταπέλτης της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Μεταφορών για τον Κώστα Καραμανλή

Με επιστολές, έγγραφα και στοιχεία, παρουσιάστηκε αρχές Απριλίου ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας ,η κατηγορούμενη Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών προκειμένου να απολογηθεί .

Εκτός από την άρνηση των κατηγοριών και τις θέσεις της σε σχέση με τις αρμοδιότητες που είχε – και έχει παρουσιάσει ήδη η «Ζούγκλα» – αποκάλυψε ότι η Διεύθυνσή της είχε στείλει το 2021 δύο επιστολές στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου. Η μία αφορούσε στην έλλειψη προσωπικού και η άλλη στην χρηματοδότηση του ΟΣΕ, την οποία αποκαλύπτει η «Ζούγκλα»:

«Η Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Μεταφορών έχει αποστείλει ενημερωτικά σημειώματα στον Υπουργό ,Υφυπουργό και Γενικό Γραμματέα Μεταφορών για οποιοδήποτε θέμα αρμοδιότητάς της λάμβανε γνώση όπως οι πολλές βραδυπορίες λόγω έλλειψης συντήρησης εξ αιτίας της υποχρηματοδότησης του ΟΣΕ που είχε σαν αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια ή για την μειωμένη χωρητικότητα του δικτύου εξαιτίας της υποστελέχωσης του φορέα( ΟΣΕ ΑΕ ).

Για τα προβλήματα αυτά λάμβανε γνώση η Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Μεταφορών από καταγγελίες πολιτών ,ερωτήσεις βουλευτών, από προφορική ενημέρωση στελεχών της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, από διάφορες συσκέψεις κλπ.

Τα όποια προβλήματα λόγω ελλιπούς συντήρησης του δικτύου, δημιουργούσαν μεν προβλήματα στην εκτέλεση του μεταφορικού έργου (π.χ αύξηση του χρόνου διάρκειας του δρομολογίου ) αλλά όχι όμως και συνθήκες μη ασφαλούς κυκλοφορίας των συρμών , αφού ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης προβλέπει διαδικασίες για την ασφαλή κυκλοφορία ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις της υποδομής ( π.χ η μείωση ταχύτητας σε περίπτωση καθιζήσεων σιδηρδρομικού επιχώματος.)»

«Οι επιστολές για τους κινδύνους»

Τα όσα αποκαλύπτει όμως για την αντίδραση του Υπουργείου στις επιστολές προκαλούν έκπληξη καθώς, όπως τονίζει, ποτέ δεν πήραν απάντηση για τις προειδοποιήσεις :

«Τον Σεπτέμβριο του 2021 και με αφορμή τη διαδικασία σύνταξης σχεδίου σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ΟΣΕ Α.Ε αναφορικά με τη χρηματοδότησή του η Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Μεταφορών, είχε συντάξει δύο ενημερωτικά σημειώματα προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου όπου εξέθεσε τα προβλήματα της χρηματοδότησης του ΟΣΕ και του μειωμένου προσωπικού και τους κινδύνους που δυνητικά αυτοί οι δύο παράγοντες μπορούσαν να προκαλέσουν .

Σε κανένα από τα σημειώματα που υποβλήθηκαν στην πολιτική ηγεσία δεν υπήρξε αντίδραση. Εκείνο που μαθαίναμε από συναδέλφους άλλων αρμόδιων υπηρεσιών ήταν η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας

1.Για αύξηση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης του ΟΣΕ (τελικά στην σύμβαση ΟΣΕ -Δημοσίου που υπεγράφη στις 6.07.2024 η κρατική επιχορήγηση αυξήθηκε από τα 45 εκ.στα 74 εκ. Επιπλέον δόθηκαν από ΠΔΕ 20 εκ ανά έτος για τα επόμενα τρία έτη για επιπλέον συντηρήσεις .

2.Για προσλήψεις υπαλλήλων από τον ΟΣΕ μέσω ΠΥΣ (μέχρι σήμερα από όσα γνωρίζουμε ολοκληρώνεται η διαδικασία πρόσληψης 140 νέων υπαλλήλων στον ΟΣΕ).

Η κατηγορούμενη Προισταμένη στο απολογητικό της υπόμνημα κάνει αναφορά και στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ:

«Η ομάδα έρευνας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ επικοινώνησε και συμβουλεύτηκε πολλούς φορείς και έλαβε συνεντεύξεις από 60 άτομα ή ομάδες ατόμων. Μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνεται κανένα στέλεχος της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών. Επίσης από τις 17 συστάσεις ασφαλείας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μόνο μία απευθύνεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».