Breaking

Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Η σαρκοφάγος κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου – Bρέθηκαν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου;

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ανασκαφή του Αγίου Νικολάου

Μια σαρκοφάγος από ασβεστόλιθο, που ανακαλύφθηκε κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην πόλη Μύρα, της Αττάλειας στην Τουρκία φαίνεται να κρύβει τα λείψανα του ίδιου του Αγίου Νικολάου, του ιεράρχη που ενέπνευσε τον σύγχρονο μύθο του Άγιου Βασίλη.

Η ανακάλυψη αυτή, που έγινε γνωστή παγκοσμίως, αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές επιτυχίες των αρχαιολογικών ανασκαφών της περιοχής, καθώς οι ερευνητές είναι πιο κοντά από ποτέ στο να αποκαλύψουν την αλήθεια πίσω από τον θρύλο του αγαπημένου αγίου.

Η σαρκοφάγος, κρυμμένη για αιώνες κάτω από ένα βοηθητικό κτίριο της εκκλησίας, ανακαλύφθηκε σε βάθος έξι μέτρων.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ebru Fatma Findik από το Πανεπιστήμιο Μουσταφά Κεμάλ στην πόλη Χατάι, η σαρκοφάγος έχει ύψος περίπου δύο μέτρα και ο σχεδιασμός της αντιστοιχεί με τα χαρακτηριστικά της εποχής.

Προτού ανακαλυφθεί η σαρκοφάγος, οι αρχαιολόγοι είχαν βρει θραύσματα από πήλινα λυχνάρια και οστά ζώων, στοιχεία που ενισχύουν την υπόθεση ότι πρόκειται για ταφικό χώρο.

Οι αρχαιολόγοι αναζητούν πλέον επιγραφές ή άλλα ενδείγματα που θα επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του ατόμου που ήταν θαμμένο στη σαρκοφάγο. Όπως δήλωσε η Findik,

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι η ανακάλυψη κάποιας επιγραφής».

Ωστόσο, μόνο με την ολοκλήρωση των ανασκαφών και τη χρήση επιστημονικών μεθόδων, όπως η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα, θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν τα οστά που βρέθηκαν ανήκουν στον Άγιο Νικόλαο.

Η ιστορία του Αγίου Νικολάου είναι γεμάτη μυθολογία και πίστη. Γεννημένος τον τρίτο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, ο Άγιος Νικόλαος έγινε γνωστός για τη γενναιοδωρία του και τις κρυφές πράξεις καλής πράξης, όπως η βοήθεια προς φτωχές οικογένειες με δωρεές προίκας για τις κόρες τους. Ο μύθος του ενέπνευσε αργότερα την παράδοση του Άγιου Βασίλη, που μοιράζει δώρα στα Χριστούγεννα.

Η ανακάλυψη της σαρκοφάγου έρχεται να ενισχύσει τη θεωρία ότι η ταφή του Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε στα Μύρα, πριν το 342 μ.Χ., όταν ο άγιος πέθανε κατά τη διάρκεια των διωγμών των Χριστιανών.

Το 1087, κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, τα οστά του μεταφέρθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας, ωστόσο φήμες και ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι τμήματα των λειψάνων του μπορεί να παραμένουν ακόμα στην Τουρκία, με ένα θραύσμα τους να φυλάσσεται στο Μουσείο της Αττάλειας.

Αξιοσημείωτο είναι πως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής, από το 2000 βρίσκεται στη λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς θρησκευτικούς προορισμούς παγκοσμίως.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου