
Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και συνοδεύεται από ένα τραπέζι γεμάτο παραδοσιακές νηστίσιμες λιχουδιές. Από τη λαγάνα και την ταραμοσαλάτα μέχρι τα θαλασσινά και τον χαλβά, ακολουθούν μερικές κλασικές συνταγές για να απολαύσετε ένα αυθεντικό Σαρακοστιανό γεύμα!
1. Παραδοσιακή Λαγάνα 
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για ψωμί
- 300 ml χλιαρό νερό
- 25 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό με τη ζάχαρη και την αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε.
- Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Ανοίγουμε σε σχήμα λαγάνας, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 200°C για 20-25 λεπτά.
2. Κλασική Ταραμοσαλάτα 
Υλικά:
- 100 γρ. λευκός ταραμάς
- 200 γρ. ψίχα ψωμιού (μουλιασμένη και στραγγισμένη)
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 100 ml ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
- Στο μπλέντερ, χτυπάμε το κρεμμύδι με τον ταραμά.
- Προσθέτουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και το λεμόνι μέχρι να έχουμε μια αφράτη υφή.
- Σερβίρουμε με ελαιόλαδο και λίγο άνηθο αν θέλουμε.
3. Νηστίσιμα Ντολμαδάκια Γιαλαντζί 
Υλικά:
- 1 βάζο αμπελόφυλλα
- 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- ½ ματσάκι άνηθο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- Χυμός από 1 λεμόνι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Σοτάρουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και ½ φλιτζάνι νερό.
- Αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια.
- Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
- Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.
4. Σαρακοστιακά Θαλασσινά με Λεμόνι και Ρίγανη 
Υλικά:
- 500 γρ. γαρίδες ή καλαμάρια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες ή τα καλαμάρια.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα θαλασσινά για 3-4 λεπτά.
- Σβήνουμε με λεμόνι, προσθέτουμε ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
5. Κλασικός Σιμιγδαλένιος Χαλβάς 
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- Ξηροί καρποί και κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύλο κανέλας.
- Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και αδειάζουμε σε φόρμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ξηρούς καρπούς.
Έτοιμο το Σαρακοστιανό τραπέζι! 
Αυτές οι συνταγές θα κάνουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας πεντανόστιμο και παραδοσιακό. Μπορείς να τις συνδυάσεις με ελιές, τουρσί και φρέσκα λαχανικά για ένα πλήρες γεύμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου