Η ύπαρξη ύποπτου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία 63503, «φώναζε»  από τις πρώτες κιόλας ώρες της τραγωδίας στα Τέμπη, με δύο πυροσβέστες που επιχειρούσαν στο σημείο και συγκεκριμένα στο βαγόνι 3 να έχουν υποστεί χημικά εγκαύματα.

Η Ζούγκλα φέρνει στο φως τις ιατρικές γνωματεύσεις για τους δύο πυροσβέστες που δείχνουν υδρογονάνθρακες .

 

 

Σύμφωνα με την γνωμάτευση του Θριάσιου Νοσοκομείου :

«Από το ιστορικό προκύπτει ο ασθενής επιχειρούσε στο  πεδίο του δυστυχήματος  από τις 23:30 ως και τις 06:30  την επόμενη ημέρα συνεχόμενα.

Αναφέρει ότι εργαζόταν για τον απεγκλωβισμό  θυμάτων σε περιοχή που δεν είχε άμεση επαφή με μεγάλο θερμικό φορτίο ενώ δεχόταν συνεχώς  στο σώμα του το νερό για την κατάσβεση της φωτιάς  που έριχναν οι συνάδελφοί του.

Διαπίστωσε το έγκαυμα μετά το τέλος της βάρδιας του προφανώς λόγω της έντασης και της προσωπικής αυταπάρνησης  κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι η προστατευτική στολή που φορούσε δεν παρουσίασε  φθορά.

Αισθάνθηκε καυστικό άλγος στο δεξί αντιβράχιο, το μηρό, το γόνατο και την κνήμη και απευθύνθηκε στο Νοσοκομείο Λάρισας όπου τα εγκαύματα αντιμετωπίστηκαν με τοπικό καθαρισμό και φαρμακευτικές αλοιφές.»

Το έγκαυμα σύμφωνα με τους γιατρούς, ήταν κατά τόπους βαθύ και αναφέρεται επίσης ότι «η κλινική εικόνα καθώς και το γεγονός ότι ο ασθενής επιχειρούσε μακριά από  θερμικό φορτίο συνηγορούν προς τη διάγνωση του χημικού εγκαύματος.»

Η απορία όλων ήταν για το ποια ουσία προκάλεσε το χημικό έγκαυμα.

Την απάντηση την έδινε η βιβλιογραφία που ανέφερε μεταξύ άλλων και αρωματικούς υδρονάθρακες.

«Από τη βιβλιογραφία περιγράφεται ότι τα ενδύματα των πυροσβεστών, που είναι πορώδη, μπορεί να είναι διαπερατά από χημικές ουσίες.

Οι ουσίες αυτές και πάλι βάσει βιβλιογραφίας,  είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, η φορμαλδεϋδη, καθώς και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάθρακες  και οι αλειφατικοί υδρογονάνθρακες.

Άλλες ενώσεις περιλαμβάνουν το υδροκυάνιο, το φωσγένιο, τις διοξίνες, την αμμωνία, τη φαινόλη και τα παράγωγά της,  καθώς και ορισμένα αλογόνα.»

Στην ίδια γνωμάτευση, αναφέρεται ότι η βιβλιογραφία είναι διαθέσιμη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ επισημαίνεται ότι τα χημικά εγκαύματα  των πυροσβεστών σε αντίστοιχες συνθήκες διεθνώς έχουν αποδοθεί σε διάλυση στο νερό της πυρόσβεσης υπεροξειδίου του υδρογόνου και αμμωνίας,  που μπορεί να περιέχεται σε κοντέινερ.

Οι δύο έμπειροι πυροσβέστες πάντως στις καταθέσεις τους ήταν σαφείς  ότι πρώτη φορά τους συνέβαινε να υποστούν τέτοιου είδους χημικό έγκαυμα .