Δύο σεισμικές δονήσεις άνω των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε πέντε λεπτά στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης το απόγευμα της Κυριακής, 2 Φεβρουαρίου. Στις 19:41, καταγράφηκε σεισμός των 4,5 Ρίχτερ και στις 19:45 των 4,7. Και οι δύο είχαν επίκεντρο στην Αρκεσίνη Αμοργού.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολούθησαν άλλες δύο αλλεπάλληλες δονήσεις (στις 20:25 και 20:27) άνω των τεσσάρων Ρίχτερ.
Περί τις 21:00, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που πραγματοποιήθηκε λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στο νησί. Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης.
Επίσης, στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο Αθανάσιος Γκανά, δ/ντης Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Κώστας Συνολάκης Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και ο Βαγγέλης Τουρνάς υφυπουργός Πολιτικής προστασίας.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις. «Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός και εξετάζονται τα στοιχεία της καθημερινής δραστηριότητας. Υπάρχει εγρήγορση. Προληπτικά τα μέτρα που πάρθηκαν, οι πολίτες να ακούν τους επιστήμονες, θα υπάρχει συνεχώς ενημέρωση», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Δείτε LIVE κάμερα από το νησί της Σαντορίνης και την Καλντέρα:
Πάνω από 200 δονήσεις έχουν καταγραφεί τα δύο τελευταία 24ωρα
Το τελευταίο 48ωρο η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού είναι ιδιαίτερα έντονη, με πάνω από 200 δονήσεις στην περιοχή της Ανύδρου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Πολλοί από τους σεισμούς ξεπερνούν τους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος έως τώρα, μεγέθους 4,7 βαθμών, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα δε, με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη, μετά την 24η Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 380 σεισμοί.
Δείτε πατώντας την εικόνα τις δονήσεις που καταγράφονται στην περιοχή σε πραγματικό χρόνο.
Έκτακτα μέτρα σε τέσσερα νησιά
Το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση των δύο ειδικών Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
- Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
- Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
- Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
- Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Οι πολίτες θα πρέπει:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.
«Επεξεργαζόμαστε χάρτες με σημεία καταφυγής, σε περίπτωση ανάγκης»
Ο Δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος μίλησε στη «Ζούγκλα» για το αποτύπωμα ανησυχίας που υπάρχει στην περιοχή και εστίασε στα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται.
«Η ΕΜΑΚ είναι εδώ» μας είπε, «αλλά η παρουσία της έχει να κάνει με την πρόληψη».
«Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε επικαιροποιήσει το σχέδιο έκτακτης προστασίας και ενημερώσαμε ήδη από νωρίς το πρωί τους προέδρους των κοινοτήτων για τους χώρους καταφυγής».
Ακούστε τη συνέντευξή του:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου