Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός λόγω της κακοκαιρίας που χτυπά τη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα, οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες αλλά και οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Νωρίτερα σήμερα συνεδρίασε εκ νέου η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου σχετικά με το ποια σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά σε Δυτική, Κεντρική Μακεδονία, και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη αλλά και για τα μέτρα στους αυτοκινητοδρόμους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν να αποφασίσουν κατά τόπους οι δήμαρχοι ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά την Τρίτη, ενώ επικαιροποιήθηκαν οι απαγορεύσεις βαρέων οχημάτων σε αυτοκινητοδρόμους.

Την ίδια ώρα σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες  σε περιοχές όπου τα φαινόμενα θα συνεχίσουν να είναι έντονα.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη όπου εκεί αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, «οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχιστούν έως και αύριο. Από την Τετάρτη (15/1) τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν ενώ ο παγετός, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, θα συνεχιστεί για το επόμενο τριήμερο».

Δείτε Live τις καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα:

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ΕΜΥ:

Σήμερα

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο (κυρίως το Νότιο), τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), τις Σποράδες και την Εύβοια.

β) Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τοπικά σε ορεινές/ ημιορεινές περιοχές και κατά τόπους θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά/ημιορεινά και στα βόρεια τμήματα της Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα) και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

γ) Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.

Αύριο Τρίτη (14/1)

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο (κυρίως το νότιο), τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο (κυρίως τα δυτικά και νότια), τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), τις Σποράδες, την Εύβοια και πρόσκαιρα τις Κυκλάδες.

β) Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τοπικά σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές και κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά/ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία).

γ) Στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 και στα βόρεια 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις ανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες.

Συστάσεις προς τους πολίτες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει εκ νέου η Πολιτική Προστασία προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού: Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)»

Οι περιοχές με την περισσότερη βροχή τη Δευτέρα

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σημαντικά ήταν τα ύψη βροχόπτωσης που καταγράφηκαν έως το μεσημέρι της Δευτέρας (13/01) σε τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου και της ανατολικής Στερεάς, όπως διακρίνεται και στον παρακάτω χάρτη. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 14:00 έχει σημειωθεί στο μετεωρολογικό σταθμό στις Σπέτσες με 95.8 χιλιοστά. Συγκεκριμένα στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνονται τα συνολικά ύψη βροχόπτωσης έως τις 14:00 της Δευτέρας όπως αυτά καταγράφηκαν από 523 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ενώ επισημαίνονται τα 8 μεγαλύτερα.

Δείτε live τη χιονόπτωση από τη βόρεια πλευρά της Πάρνηθας

Δείτε live τη χιονόπτωση από την ανατολική πλευρά της Πάρνηθας