Συνέντευξη: Γιάννης Παναγιωτακόπουλος
Το πρώτο κρούσμα του αναπνευστικού ιού HMPV, ή πιο απλά μεταπνευμονοϊού, καταγράφηκε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, πυροδοτώντας ανησυχίες για μια νέα υγειονομική κρίση, ανάλογη αυτής του κορωνοϊού. Πρόκειται για έναν άνδρα 71 ετών, η κόρη του οποίου στις γιορτές ταξίδεψε στην Κίνα για διακοπές και λίγες ημέρες μετά την επιστροφή, ο πατέρας της εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα και νοσηλεύεται σε απομόνωση από τους άλλους ασθενείς στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Η «Ζούγκλα» απευθύνθηκε στον παθολόγο Σωτήρη Αδαμίδη, που είναι διευθυντής της Α’ Παθολογικής κλινικής του Ιατρικού κέντρου Αθηνών, ο οποίος κατέθεσε την επιστημονική του άποψη σχετικά με τον μεταπνευμονοϊό. Όπως επισήμανε, πρόκειται για ένα γνωστό ιό ο οποίος προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να διαγνωστεί πολύ απλά με τα υπάρχοντα τεστ. Παράλληλα εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι αφορά την επικινδυνότητά του, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός στον κόσμο. Όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογο πρόβλημα συστήνεται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η προστασία των ευάλωτων ομάδων.
«Πρόκειται για ένα ιό που εμφανίστηκε το 2001. Προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, έχει συμπτώματα απλής ίωσης και κρυολογήματος. Αν ανήκει κάποιος σε ευπαθή ομάδα ίσως τον οδηγήσει σε πνευμονία ή σοβαρότερες επιπλοκές. Δεν είναι μυστηριώδης, αλλά γνωστός ιός, ενώ δεν υπάρχει εμβόλιο, όπως στην περίπτωση του κορωνοϊού. Υπάρχει βέβαια τεστ διαγνώσεως του και μπορεί να διαγνωστεί πολύ απλά», ανέφερε αρχικά ο κ. Αδαμίδης και στη συνέχεια μίλησε για την πληροφόρηση που φθάνει από την Κίνα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Να είμαστε επιφυλακτικοί για τις όποιες πληροφορίες έρχονται από την Κίνα, γιατί υπάρχει μια μυστικοπάθεια και μια λατρεία αδιαφάνειας. Θυμάμαι ότι τα πρώτα περιστατικά για την Covid μου τα είχε αναφέρει ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος από την Πάρο, όπου είχαν πάει Κινέζοι που έπασχαν από τη νόσο αλλά και κάποιοι από τη Ιταλία συγκεκριμένα από το Μπέργκαμο.
Η αντιμετώπιση του μεταπνευμονοϊού περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων για το αναπνευστικό σύστημα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό. Πρέπει να μένει σπίτι όποιος έχει τον ιό σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό του, ώστε να μην τον μεταδώσει. Ο συγκεκριμένος ιός όπως και κάθε άλλος πιάνει κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες. Μας απασχολεί η προστασία άτομα ευπαθών ομάδων που δεν έχουν καλή ανταπόκριση σε οποιαδήποτε ίωση και όχι απλά σ’ αυτόν τον ιό».
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν υπάρχουν τεστ για τη διάγνωση του μεταπνευμονοϊού και άλλων συναφών ιώσεων, κάτι που γνωστοποίησε η πρόεδρος της Ένωσης πνευμονολόγων Ελλάδος Μάτα Τσικρικά.
«Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στα δημόσια νοσοκομεία, εμείς ως Ιατρικό κέντρο έχουμε τα ανάλογα τεστ που καλύπτουν επαρκώς τη διάγνωση για όλους τους ιούς. Υπάρχουν απλά τεστ για διάγνωση του συγκεκριμένου. Αυτή την εποχή στην Ελλάδα υπάρχουν πολλαπλές ιώσεις. Η αναζήτηση της παρουσίας πολλαπλών ιώσεων μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τα υπάρχοντα τεστ. Υπάρχει εμβόλιο για τον RSV, ωστόσο δεν είμαι της αντίληψης ότι πρέπει να εμβολιάζουμε τους πάντες» απάντησε σχετικά ο κ. Αδαμίδης, ο οποίος στη συνέχεια επισήμανε:
«Πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να ανακυκλώνονται οι γνωστές λοιμώξεις, υπάρχει ανά τακτά διαστήματα μια έξαρση ιογενών λοιμώξεων. Πιο μεγάλη βαρύτητα λοιπόν, δίνω στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του εκάστοτε ατόμου. Συστήνεται λοιπόν η προστασία των ευάλωτων ομάδων και κυρίως όχι πανικός».
Δείτε τη συνέντευξη του παθολόγου Σωτήρη Αδαμίδη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου