Ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι η «πράσινη μετάβαση» θα πρέπει να περιμένει…
Μετά τους ΛΟΑΤΚΙ+ και την woke ατζέντα, ο Κ.Μητσοτάκης εγκατέλειψε και τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και πραγματοποιεί «στροφή» στα ορυκτά καύσιμα κάτι που και αυτό οφείλεται στον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ και την ενεργειακή πολιτική που ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ.
Στην προχθεσινή συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρώην Ίταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι η «πράσινη μετάβαση» θα πρέπει να περιμένει…
«Πρέπει να εφαρμόσουμε την πράσινη μετάβαση με ρυθμό που θα καταστρέψει τη βιομηχανία μας, θα την καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστική και θα την επιβαρύνει με περιττές ρυθμίσεις;
Η απάντηση, και πάλι, είναι σαφώς όχι, μολονότι κάποια στιγμή υπήρξε ο κίνδυνος να στείλουμε μηνύματα στην αγορά ότι αυτή ήταν η πρώτη προτεραιότητά μας και ίσως ήμασταν υπερβολικά βολονταριστές στη σκέψη μας, με την έννοια ότι «αν το κάνουμε εμείς, όλοι θα μας ακολουθήσουν» και «θα είμαστε πρωτοπόροι» προς ένα πολύ λαμπρότερο μέλλον.
Αποδείχθηκε ότι ο κόσμος είναι πιο περίπλοκος από αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πιστεύω ότι σήμερα ο διάλογος αφορά ότι, ναι, πρέπει να γίνει η πράσινη μετάβαση, αλλά με ρυθμό και τρόπο που να μην καταστρέφει την ανταγωνιστικότητά μας και να μην πλήττει τους λιγότερο προνομιούχους», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε μάλιστα και πιο πέρα τη σκέψη του…
Από κει που δήλωνε υπέρμαχος πλέον δηλώνει υποστηρικτής του φυσικού αερίου: «Ξέρετε, είμαι πολύ απογοητευμένος από το γεγονός ότι μερικές φορές, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουμε το φυσικό αέριο ως κάτι φρικτό.
Ναι, αλλά απαλλαχτήκαμε από τον άνθρακα, ο οποίος είναι πολύ χειρότερος από το φυσικό αέριο. Όλοι, όμως, γνωρίζουμε ότι θα χρειαζόμαστε το φυσικό αέριο για τα επόμενα 30 έως 40, ίσως 50 χρόνια…»
Και όχι μόνο… Ο πρωθυπουργός λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία Τραμπ εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε υποστηρικτής του «Drill baby drill» του Ν.Τραμπ :τον οποίο τώρα προσπαθεί να «χαϊδέψει» με κάθε τρόπο.
«Εμείς, για παράδειγμα, πήραμε την απόφαση να αναθέσουμε σε δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν κοιτάσματα φυσικού αερίου, επειδή δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από χώρες όπως η Ρωσία, οι οποίες μπορεί να μας προκαλέσουν μεγάλους γεωπολιτικούς «πονοκεφάλους» και μας κοστίζει μια περιουσία η εισαγωγή του φυσικού αερίου…».
Ο Κ.Μητσοτάκης είναι ο ίδιος που είχε δηλώσει το 2023 ότι δεν θα ξαναδοθούν άλλες άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων κάτι που φυσικά το ακύρωσε ο ίδιος με την ορκωμοσία Ν.Τραμπ.
Να υπενθυμιστεί ότι οι υψηλές τιμές ρεύματος και αερίου στην Ευρώπη είναι το κύριο θέμα της επιστολής που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη Τετάρτη.
Ο πρωθυπουργός κάνει προτάσεις για τις προμήθειες των εταιρειών σε φυσικό αέριο:
«Ο δεύτερος τομέας στον οποίο χρειαζόμαστε νέα ώθηση είναι η ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Η παγκόσμια αγορά παραμένει «σφιχτή».
Μπορούμε να ρυθμίσουμε καλύτερα τις χρηματιστηριακές αγορές. Η μεταβλητότητα που παρατηρούμε στην πράξη υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που δικαιολογούν τα βασικά μεγέθη. Οι πολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποιος παρακολουθεί προσεκτικά αυτές τις αγορές»
Μάλιστα μιλάει για μία νέα προσέγγιση: «Αλλά χρειαζόμαστε επίσης μια νέα προσέγγιση για να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε ανταγωνιστική τιμή. Οι αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο καθιστούν το έργο αυτό ακόμη πιο επιτακτικό.
Ορθώς επικεντρωνόμαστε σε έναν κόσμο όπου το φυσικό αέριο θα παίζει μικρότερο ρόλο. Αλλά θα βασιζόμαστε στο φυσικό αέριο για τουλάχιστον δύο δεκαετίες»
Ο ίδιος προτρέπει να δοθούν, επί της ουσίας, κίνητρα στις ευρωπαϊκές εταιρείες ώστε να επενδύσουν σε έργα και υποδομές φυσικού αερίου!
«Πρέπει να δώσουμε στις ευρωπαϊκές εταιρείες δύναμη να επενδύσουν σε έργα και υποδομές φυσικού αερίου και να υπογράψουν συμβάσεις που εγγυώνται την ευρωπαϊκή πρόσβαση σε παγκόσμιες προμήθειες -με δικλίδες ασφαλείας, βέβαια, για τη διασφάλιση της κλιματικής ουδετερότητας.
Δεν μπορούμε να επιτύχουμε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη μας».
Αξίζει να προστεθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε παράταση και στην χρήση λιγνίτη από το 2026 που έλεγε στην αρχή μέχρι το 2028 και έπεται συνέχεια.
Όπως γίνεται κατανοητό ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι οι Έλληνες πολίτες φτωχοποιήθηκαν με την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και κατά συνέπεια στο σύνολο των προϊόντων της αγοράς και άρα η πολιτική που ακολούθησε ήταν αποτυχημένη και επιζήμια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου