Η εφημερίδα ΚΙΒΩΤΌΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΊΑΣ στην τρέχουσα έκδοση της, έχει αφιερώσει μια ολόκληρη σελίδα της , στο φιλανθρωπικό έργο του πρωτοπρεσβυτέρου της Παναγίας Γιάτρισσας Λουτρακίου τον πάτερ Νικόλαο Βασιλόπουλο μέσω του ρεπορτάζ που έκανε ο Δημήτρης Λυκούδης.
Αναλυτικά το δημοσίευμα έχει ως εξής:
Φτάσαμε στο Λουτράκι και επισκεφτήκαμε το ιερό ναό της Παναγίας Γιάτρισσας, η Χάρη και φήμη της οποία ξεπερνά τα όρια της Κορινθίας καθιστώντας το ναό, προσκύνημα Ιερό όπου συντρέχουν προσκυνητές από πολλά μέρη της Ελλάδας να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Συναντήσαμε τον εφημέριο π. Νικόλαο Βασιλόπουλο, έγγαμο ιερέα, υπερδραστήριο χωρίς όμως ως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, αυτή η ποιμενική δραστηριότητα να λειτουργεί είς βάρος της όλης του πνευματικότητας.
Τον ρωτήσαμε για το ναό , την ιστορία του, το μεγάλου ποιμαντικό και φιλανθρωπικό – κοινωνικό έργο της ενορίας και όχι με ευκολία, κατορθώσαμε να του αποσπάσουμε μερικές πληροφορίες, για όσα θαυμαστά συμβαίνουν στο Λουτράκι στην Παναγία στη Γιάτρισσα.
« Ο Μητροπολίτης μας, Σεβ. Κορίνθου κ. Διονύσιος, έχει καθιερώσει ένα φιλανθρωπικό σύνθημα αγάπης στην ευρύτερη μητρόπολη, “Κανείς νηστικός στη Κορινθία “.
Ε λοιπόν με την χάρη της Παναγίας μας, μιας και ο ναός μας είναι αφιερωμένος στο Γενέσιον Της, και με τις ευλογίες του Μητροπολίτη μας, προσπαθούμε να διακονουμε αυτή την προτροπή του Επισκόπου μας. Οι δυσκολίες πολλές, άλλοτε φαντάζουν ανυπέρβλητες. Εκεί, όμως, που φθάνεις στο όριο, αν δεν το ξεπερνάς και κάποτε, δίνει η Παναγία και τα οικονομεί όλα και φροντίζει για όλους μας» τονίζει ο π. Νικόλαος.
Ερωτηθείς για το ιστορικό του Ναού, ο π. Νικόλαος, ανέφερε:
« Στο εσωτερικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που έχει σπουδαία καταγωγή και ιστορία από τα Ιεροσόλυμα ( 1920) . Το 1928 θεμελιώθηκε μια πρώτη εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, όμως αποδείχθηκε μικρή για τους πιστούς και έτσι το 1960 κτίστηκε μια νέα μεγαλύτερη. Ο καινούργιος ναός που διατηρείται μέχρι σήμερα είναι μια τρίκλιτη βασιλική με οκτάπλευρο τρούλο. Περιλαμβάνει το ξύλινο τέμπλο και το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι της παλιάς εκκλησίας του 1928. Τα θαυμαστά σημεία της παναγίας αναρίθμητα φροντίζει, προνοεί οικονομεί, στηρίζει, παιδαγωγεί…»
Η ενορία στηρίζει πολλές οικογένειες ποικιλοτρόπως , σύμφωνα με πληροφορίες που καταφέραμε να αποσπάσουμε από τον πάτερ Νικόλαο, ο οποίος, δεν προβάλει το έργο, « δεν χρειάζεται να διαφημίζουμε το αυτονόητο και την έκφραση της αγάπης » σημειώνει.
Περισσότερες από 286 οικογένειες βρίσκουν παρηγοριά και στήριγμα στην ενορία της Παναγίας Γιάτρισσας, . Προσφέρονται ρουχισμός, οικιακές συσκευές, οικονομικά βοηθήματα κ.α. Κάθε χρόνο, σχεδόν 16 τόνοι τρόφιμα διανέμονται σε εμπερίστατους ανθρώπους που δυσκολεύονται στην καθημερινή τους διαβίωση, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος για τα σημερινά δεδομένα και τις δυνατότητες μιας ενορίας της επαρχίας!
« Πρόκειται για ένα έργο που δεν οφείλεται σε εμάς , αλλά στην χάρη της Παναγίας μας» τονίζει ο π. Νικόλαος, ο οποίος επί 15 συναπτά έτη , διηκονησε στο Ορφανοτροφείο Αγία Χλόη και γνωρίζει καλώς και δια ζώσης από ανθρώπινο πόνο και στέρηση. Παλιότερα μάλιστα, συμμετείχει και στην Εταιρεία Προστασίας ανηλίκων του υπουργείου δικαιοσύνης, προσφέροντας και εκεί εθελοντικά τις γνώσεις του , την εμπειρία και την καθημερινή ενασχόληση και διακονία του με τον άνθρωπο.
Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, λειτουργεί και το ποίημα συμβουλευτικής εξαρτημένων ατόμων , ένας συμβουλευτικός σταθμός (και ξεχωριστή δομή κακοποιημένων γυναικών ), όπου διακονούν ως εθελοντές, 35 και πλέον άνθρωποι επιστήμονες κάθε χώρου και κατηγορίας μεταξύ των οποίων, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ιατροί, νοσηλευτές κ.α.!
Όση ώρα μιλούσαμε με τον π. Νικόλαο, όλο και έρχονταν άνθρωποι να το διακόψουν για κάποιο δικό τους ζήτημα , να τον συμβουλευτούν, να πάρουν κάποια βοήθεια από τα χέρια του. Και αυτός , κανένα δεν άφησε, όλους τους καλοδέχτηκε, σε όλους κάτι είχε να προσφέρει και να πει…
Το ζήτησα να μου πει μία φράση ένα δικό του λόγου πώς χαιρετισμό ή ως ευχή , για τη νέα χρονιά του 2025 που μόλις πρίν λίγες ημέρες ανέτειλε. Και αφού ευχήθηκε με αγάπη και ειλικρινή διάθεση αδελφοσύνης σημείωσε :
« Υπάρχει ελπίδα σωτηρίας! ».
Τον χαιρέτησα με εγκαρδιότητα και πήρα το δρόμο της επιστροφής, ώστε να περάσω στο χαρτί, όσα κυρίως εγώ κατόρθωσα να πληροφορηθώ μιας και όπως τόνισα και πριν, ο π. Νικόλαος δεν έδειξε συνεργασία για να προβάλλει εγωιστικά το έργο του αυτό !
Και σε όλο τον δρόμο της επιστροφής από το Λουτράκι στην Αθήνα, σκεφτόμουν με θαυμασμό αλλά και ευχαρίστηση « Ναι λοιπόν! Υπάρχει ελπίδα σωτηρίας…»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου