Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, καταγράφηκαν οι πιο επικίνδυνες τροφές που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο αυτούς που τις καταναλώνουν, με την μανιόκα να κατέχει την πρώτη θέση στη σχετική λίστα.
Η πικρή μανιόκα (Manihot esculenta), είναι μια σημαντική πηγή υδατανθράκων στη διατροφή των ανθρώπων που ζουν σε τροπικές περιοχές, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για αυτούς που την καταναλώνουν και δεν είναι συνηθισμένοι.
Το πιθανό πρόβλημα με τη μανιόκα είναι ότι οι ρίζες και τα φύλλα της περιέχουν τοξίνες που ονομάζονται κυανογόνες γλυκοσίδες, οι οποίες διασπώνται σε κυάνιο και μπορούν να προκαλέσουν βρογχοκήλη, παράλυση και ακόμη και θάνατο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η δηλητηρίαση από μανιόκα σκοτώνει πάνω από 200 άτομα ετησίως, αν και χιλιάδες περισσότεροι είναι μόνιμα ανάπηροι από χαμηλότερα επίπεδα δηλητηρίασης με κυανιούχα, η οποία μπορεί να προκαλέσει γνωστική εξασθένηση.
«Όσον αφορά στα δηλητηριώδη τρόφιμα, συνήθως εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: αυτά που δεν είναι ασφαλή, αλλά μπορούν να γίνουν ασφαλή με την κατάλληλη προετοιμασία και επιβλαβή πράγματα που μπερδεύονται με ασφαλή», δήλωσε στο Live Science ο Justin Brower, ιατροδικαστής τοξικολόγος.
Σημειώνεται ότι στη σχετική έρευνα συμπεριλήφθηκαν και άλλες τροφές, οι οποίες μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνες για όσους έχουν αλλεργία, όπως είναι τα φιστίκια, οι γαρίδες, τα σύκα ή και τα λουκάνικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου