Τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης έχουν πλέον καθιερωθεί ως τη νέα πραγματικότητα με την παρατεταμένη ξηρασία να έχει δημιουργήσει μη αναστρέψιμες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο όχι μόνο στην Αρχαία Ολυμπία και στην Ηλεία αλλά σε όλη τη χώρα.
Τα παραπάνω δεδομένα, οδήγησαν τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής ανάπτυξης και παραγωγής του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Κωνσταντίνο Σοφιανό στο να αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, μέσω της οποίας ζητά την άμεση έναρξη διαδικασιών χορήγησης αποζημιώσεων για τις φετινές ζημιές και την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές από ακραία και ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα.
Στην επιστολή του ο κ. Σοφιανός αναφέρει:
«Τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης έχουν πλέον καθιερωθεί ως τη νέα πραγματικότητα. Η παρατεταμένη ξηρασία έχει δημιουργήσει μη αναστρέψιμες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Οι αγρότες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγω της χαμηλής παραγωγής. Όλες οι καλλιέργειες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, όπως καστανιές, καρυδιές, αλλά κυρίως οι ελιές.
Η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και της απασχόλησης στην περιοχή μας, και βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη κατάσταση. Οι παραγωγοί βιώνουν τεράστιες οικονομικές απώλειες, καθώς και η περσινή παραγωγή στον Δήμο μας είχε σημειώσει μια πτώση άνω του 40%.Επιπλέον για ζημιές από προηγούμενα έτη δεν έλαβαν αποζημίωση λόγω του ισχύοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ, που αποκλείει ζημιές πριν από το δέσιμο του καρπού. Η οικονομική ζημιά των ελαιοκαλλιεργητών, χωρίς την άμεση παρέμβαση του Κράτους δεν μπορεί να αποκατασταθεί.
ΩΣ ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΑΣ ΖΗΤΑΜΕ:
1)Άμεση έναρξη διαδικασιών χορήγησης αποζημιώσεων για τις φετινές ζημιές μέσω άμεσης τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, πιστώσεων de minimis ή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
2) Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές από ακραία και ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, με προτεραιότητα στην αναθεώρηση του άρθρου 6 παρ. 4 και την απαλοιφή της πρόβλεψης του άρθρου 3 παρ. 8ε για την καταγραφή ζημιών από καύσωνες.
Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία και την στήριξη των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Έφερε το θέμα στην Βουλή Αυγερινοπούλου
Θέλοντας να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης αλλά και να φτάσει το θέμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, η Διονυσία Αυγερινοπούλου κατέθεσε αναφορά την επιστολή του κ. Σοφιανού στην Βουλή, αναμένοντας την απάντηση του ΥΠΑΑΤ.
Η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ παράλληλα επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Η παραγωγή του ελαιόλαδου διαδραματίζει καίρια παράμετρο στην οικονομική ζωή του τόπου καθώς η Ηλεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ελαιοπαραγωγικούς νομούς της χώρας, με το παραγόμενο ελαιόλαδο να βρίσκεται στην πλειοψηφία του στην κατηγορία του έξτρα παρθένου. Οι παραγωγοί του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας βιώνουν μεγάλες απώλειες εισοδήματος. Πέρυσι η πτώση άγγιξε το 40% ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν αποζημιώθηκαν για ζημιές που υπέστησαν πριν το δέσιμο του καρπού, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη μέριμνα στον ισχύοντα Κανονισμό.
Παρότι η φετινή παραγωγή αναμενόταν ιδιαίτερα αυξημένη και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες εσόδων στον αγροτικό κόσμο, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση, επηρέασαν την απόδοση του καρπού και επέφεραν μεγάλη μείωση της παραγωγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός μεταξύ των παραγωγών για την απόδοσης του δέντρου της ελιάς, την υποβάθμιση της ποιότητας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου ελαιόλαδου καθώς και την παραγωγή της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.
Παρακαλώ ιδιαιτέρως για τις αναγκαίες, ενέργειές σας, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν και να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου