Εν αναμονή επιπλέον εγγράφων για το περιεχόμενο του επίμαχου ομαδικού τάφου στο νεκροταφείο της Νέας Μάκρης του δήμου Μαραθώνα, βρίσκονται οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, οι επιζώντες της ανείπωτης τραγωδίας και οι πολυτραυματίες, οι οποίοι επαναφέρουν ξανά στο προσκήνιο, τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των νεκρών.
Της Κωνσταντίνας Χαϊνά
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μόλις χθες (03/11) ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23ης Ιουλίου 2018, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «επιβεβαιώνεται, 6 χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, η τραγική υπόνοια, την οποία κανείς συγγενής θανόντα, δεν τολμούσε να αποδεχθεί, (όσο και αν υποψιαζόταν), ότι, τελικώς, υπάρχουν μη ταυτοποιημένα τμήματα σορών και βιολογικού υλικού».
Όλα ξεκίνησαν όταν έπειτα από αίτημα του Συλλόγου προς τον δήμο Μαραθώνος, ώστε να χορηγηθούν πληροφορίες και έγγραφα για το περιεχόμενο του ομαδικού τάφου στο νεκροταφείο της Νέας Μάκρης, εστάλη η απόφαση αντιδημάρχου, με την οποία είχε αποφασιστεί «η χορήγηση άδειας ταφής, των τμημάτων ανθρωπίνων σορών και βιολογικού υλικού συνεπεία της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την 23η Ιουλίου 2018 στο νεκροταφείο Νέας Μάκρης Δήμου Μαραθώνα».
Όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου στην σχετική ανακοίνωση, η παραπάνω απόφαση δεν αποτελούσε κάποια άγνωστη πληροφορία προς αυτά. Ωστόσο, σε ένα έγγραφο που εντοπίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφέρεται πως ο τότε διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ζήτησε στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών «να μεριμνήσει για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ταφή τμημάτων ανθρωπίνων σορών και βιολογικού υλικού, καθώς και ζωικών οστών, όπως και για την καταστροφή καμένων προσωπικών αντικειμένων».
Μάλιστα, ο Σύλλογος κάνει λόγο για «στοιχείο περιύβρισης νεκρών», αναφερόμενος στον ενταφιασμό τμημάτων ανθρώπινων σορών με ζωϊκά οστά, για τα οποία ο νόμος προβλέπει την καύση, ή, την υγειονομική ταφή τους.
«Έχουμε σκοπό να το φτάσουμε μέχρι το τέρμα»
Το enikos.gr ήρθε σε επικοινωνία με την δικηγόρο κα Σοφία – Αγγελική Χαμηλοθώρη, που παρίσταται και ως Πολιτική Αγωγή στην δίκη, με αφορμή τα νέα δεδομένα, με την ίδια να επισημαίνει ως πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23ης Ιουλίου 2018, πως πραγματοποιούνται μικρά βήματα για την συγκεκριμένη υπόθεση, αναμένοντας έγγραφα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε να εντοπιστούν ακόμη περισσότερα στοιχεία που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο ομαδικό τάφο στην Νέα Μάκρη.
«Είμαστε σε αναμονή κάποιων εγγράφων, εάν μας τα στείλουν, από την Διεύθυνση Αντιμετώπιση Εγκλημάτων Εμπρησμού, που ήταν η αρμόδια για τις αναγνωρίσεις νεκρών και για τους ενταφιασμούς, για να έχουμε περισσότερες πληροφορίες και να δούμε εάν μέσα στον τάφο βρίσκονται μόνο μη ταυτοποιημένα τμήματα σορών ή αν υπάρχουν και υπολείμματα δικών μας ανθρώπων που ενδεχομένως να ενταφιάστηκαν. Οπότε, σιγά σιγά, με την συλλογή εγγράφων, θα αποφασίσουμε και για τις επόμενες ενέργειές μας, όπως για παράδειγμα το να ζητήσουμε εισαγγελική παρέμβαση».
Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο το αναπάντητο ερώτημα για τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων, ωστόσο, όπως αναφέρει η κα Χαμηλοθώρη, πρώτη φορά εντοπίζονται έγγραφα για αυτό το ζήτημα. «Έχουμε σκοπό να το φτάσουμε μέχρι το τέρμα. Όλα αυτά γίνονται για να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια για τον ομαδικό τάφο, αλλά και αποτελούν μία ηθική δικαίωση τόσο για εμάς, όσο και για τα θύματα, αλλά και για τους επιζώντες».
Οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και οι επιζώντες της φονικής πυρκαγιάς, πήραν πρόσφατα στα χέρια τους, την απάντηση στο αίτημά τους για τις πληροφορίες που αφορούσαν τον ομαδικό τάφο, με την κα Χαμηλοθώρη να σχολιάζει στο enikos.gr πως πρόκειται για μία πολύ δύσκολη διαδικασία. «Αυτά που έγιναν, δείχνουν την προχειρότητα και την αδιαφορία που αντιμετωπίστηκε το έγκλημα στο Μάτι. Κάθε τέτοια επιμέρους υπόθεση που δεν έχει συσχετιστεί με το βασικό δικαστήριο, δείχνει πόσο λάθος γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα και στην Δικαιοσύνη. Είναι ένα ακόμη στοιχείο που και στο δικαστήριο θα συνεισέφερε σχετικά με το πώς αντιμετωπίζεται η όλη κατάσταση».
Δήμαρχος Μαραθώνος: «Τότε, δεν είχαμε πάρει σαφή απάντηση»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μαραθώνος, κ. Στέργιος Τσίρκας υπογράμμισε στο enikos.gr πως, «όταν είχε συζητηθεί για πρώτη φορά ο ομαδικός τάφος στην Νέα Μάκρη, εμείς είχαμε ψάξει τι είχε γίνει. Ρωτήσαμε εάν έχουνε ταυτοποιηθεί τα ευρήματα, και δεν είχαμε πάρει σαφή απάντηση».
Παράλληλα, ο κ. Τσίρκας θέλησε να τονίσει πως βρίσκεται δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και επιζώντων της πυρκαγιάς στο Μάτι, και είναι στην διάθεσή τους για οτιδήποτε χρειαστούν. «Εμείς τότε, αυτό που είχαμε κάνει, είναι να φτιάξουμε τον τάφο ώστε να μην είναι απλώς σκεπασμένος με χώμα, και ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε».
Στην μαρμάρινη πλάκα, πλέον αναγράφεται η ημερομηνία της τραγωδίας, η οποία συνοδεύεται με τα λόγια: «Τι, πώς και γιατί;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου