«Το Ιράν θα πέσει μόνο με πυρηνικό πλήγμα» - «Καμία αλλαγή στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ μετά τις αμερικανικές εκλογές» - «Η Ελλάδα θα πρέπει να παράξει στρατιωτική τεχνολογία» - Μιλά στη «Ζούγκλα» ο καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κώστας Γρίβας
Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Nίκος Χριστοφάκης – Νίκος Μητρούσιας
Παραγωγή: Zougla.gr WebTV 2024
Την άποψη ότι «η εποχή μας προσομοιάζει επικίνδυνα με την κατάσταση που υπήρχε πριν τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι ζούμε τις πιο επικίνδυνες στιγμές της ανθρωπότητας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», εξέφρασε μιλώντας στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Στρατιωτικών Τεχνολογιών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κώστας Γρίβας.
Παράλληλα υποστήριξε πως «έχουμε μπει σε μια εποχή έντονων γεωπολιτικών ζυμώσεων που εμπεριέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης από μεγάλους περιφερειακούς πολέμους σε έναν παγκόσμιο πόλεμο».
Ο καθηγητής σε μια ανοιχτή συζήτηση μιλά για τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, την αντίδραση του Ιράν, την εμπλοκή των ΗΠΑ αλλά και για το πώς οι αμερικανικές εκλογές μπορούν να επηρεάσουν τα παγκόσμια γεγονότα. Επίσης αναφέρεται στον ρόλο της Τουρκίας στην παρούσα γεωπολιτική σκακιέρα, στον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ενώ εστιάζει και στην δυνατότητα που έχει η χώρα μας να προχωρήσει σε δική της παραγωγή οπλικών συστημάτων.
Δείτε όλα όσα είπε ο καθηγητής:
«Είναι φανερό πως η παγκόσμια σκακιέρα αλλάζει και έχουμε αμφισβήτηση της δυτικής ηγεμονίας από τις ανερχόμενες δυνάμεις της Ανατολής. Είμαστε σε μια επικίνδυνη εποχή», τονίζει.
Ερωτηθείς για το πόσο πραγματικά μπορεί να είναι ισχυρό το Ιράν, απέναντι στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαντά:
«Το Ιράν δεν μπορεί να γίνει κρατήρας όπως έχει ακουστεί, από την επίθεση του Ισραήλ, εκτός εάν πάμε σε μια λογική ολοκληρωτικού πολέμου με πυρηνικά. Το Ιράν έχει προετοιμαστεί εδώ και δεκαετίες για μια μαζική επίθεση και από τις ΗΠΑ. Έχει διασπάσει τις δυνάμεις του και δεν υπάρχει κάποια κεντρική δομή να χτυπηθεί. Δίνει επίσης έμφαση στις υπόγειες υποδομές που βρίσκονται εκτός της ακτίνας δράσης του συμβατικού οπλοστασίου του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Το Ισραήλ από μόνο του είναι σχεδόν αδύνατο να ασκήσει αποτελεσματικά πλήγματα. Αυτό που γίνεται είναι να μένουμε σε μια λογική ανταλλαγής πληγμάτων για το γόητρο του καθενός. Αν μπλέξουν σε αυτό οι ΗΠΑ τότε δεν θα το δεχτούν η Κίνα και η Ρωσία και τότε πάμε για παγκόσμιο πόλεμο. Το Ιράν έχει πολύ καλό βαλλιστικό οπλοστάσιο το οποίο όπως είδαμε είναι αρκετά επικίνδυνο. Όσον αφορά την προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος της χώρας με πραξικόπημα μου φαίνεται πολύ δύσκολο αυτή την εποχή διότι ο Ιρανικός λαός είναι εξόχως εθνικιστικός και ειδικά εν καιρώ πολέμου. Εάν όμως το Ιράν θεωρήσει ότι βρίσκεται υπό υπαρξιακή απειλή, τότε ναι θα πυρηνικοποιηθεί. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».
Αναφορικά με τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ο καθηγητής υποστηρίζει πως «η Ρωσία έχει ματώσει πολύ σε αυτόν το πόλεμο, έχει δεχθεί πλήγματα στο γόητρό της. Είναι ένας πόλεμος φθοράς που η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα. Πολλά θα εξαρτηθούν μετά τις αμερικανικές εκλογές. Νομίζω πάντως ότι ο Πούτιν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο και περιμένει μια διαλλακτική κατάσταση στην ευρύτερη ευρωατλαντική Δύση ώστε να μεσολαβήσει και να υπάρξει κάποια ισορροπία. Το πιο ρεαλιστικό είναι να δούμε μια κατάπαυση του πυρός κάτι σαν αυτό που συμβαίνει μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας».
Σχετικά με τις πληροφορίες για προώθηση Βορειοκορεατών στρατιωτών στην περιοχή του Κουρσκ, ο Κώστας Γρίβας επισημαίνει:
«Αυτό δείχνει ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν να ματώσουν πολύ με δικούς τους στρατιώτες. Εάν συμβαίνει, είναι αυτό που λέμε ότι η συσπείρωση των ευρασιατικών δυνάμεων έχει πολύ περισσότερο δυναμική από αυτή που θεωρούσαμε μέχρι τώρα. Επίσης αυτό δείχνει και την σύγκλιση Ρωσίας και Κίνας που έχει πια μεγαλύτερη δυναμική. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τώρα με τις πλάτες του Πούτιν εμφανίζεται ως παράγοντας πια που παίζει στην παγκόσμια σκακιέρα, εξυπηρετεί το εθνικιστικό αίσθημα του λαού του και εμφανίζεται να είναι ένα παίκτης μέσα στην ευρασιατική αυτή συσπείρωση, κάτι πολύ σημαντικό για το καθεστώς του».
Παράλληλα ο καθηγητής τοποθετείται και για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ μετά τις αμερικανικές εκλογές. Όπως λέει: «Όποιος και να βγει πρόεδρος στις ΗΠΑ, η μεγάλη επιρροή του εβραϊκού λόμπι στην Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να σταματήσει. Η στρατηγική σχέση ΗΠΑ – Ισραήλ θα συνεχιστεί καθώς και η υποστήριξη. Και φυσικά οι στρατιωτικοί δεσμοί θα παραμείνουν. Δεν περιμένουμε ριζικές αλλαγές στις σχέσεις. Το θέμα είναι πόσο θα πιέσουν οι ΗΠΑ τον Νετανιάχου για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να στηρίζουν το Ισραήλ βάζοντάς του όμως και πάγο για να μην ξεφύγουν τα πράγματα με ακραίες ενέργειες στη Μέση Ανατολή που θα συμπαρέσυραν τις ΗΠΑ σε πολεμικές αναμετρήσεις, πχ. με το Ιράν. Σκεφτείτε όμως και κάτι άλλο. Εάν χτυπηθεί ο Ιράν, τότε η Ρωσία θα γίνει πιο απαραίτητη για τους υδρογονάνθρακες άρα θα πουλάει περισσότερο. Δηλαδή οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράν για να βγάζει η Ρωσία τα χρήματα ;»
Σε άλλο σημείο της συζήτησης αναφέρεται και στο κουρδικό το οποίο φέρεται να επανέρχεται ως ρυθμιστής και καταλύτης στην πολιτική σκακιέρα της Τουρκίας.
Όπως λέει, «η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους αποτελεί κομμάτι της υψηλής στρατηγικής των ΗΠΑ και του Ισραήλ για να αποδομήσουν το Ιράν. Δηλαδή να δημιουργηθεί ένα κουρδικό κρατικό σχήμα που να περιέχει και τους Κούρδους του Ιράν που να λειτουργήσει ως πυροκροτητής των άλλων μειονοτήτων του Ιράν, οπότε να έχουμε αποδόμηση της χώρας, και τη δημιουργία νέων σχημάτων φίλια στη Δύση. Αυτό θα επηρεάσει και την Τουρκία. Επίσης στην Ουάσιγκτον υπάρχει ένα λόμπι που βλέπει πως η Τουρκία γίνεται επικίνδυνη και θέλουν να της κόψουν τα φτερά. Με το Κουρδιστάν μπορεί να γίνει αυτό, οπότε μια λύση για τον Ερντογάν προκειμένου να το προλάβει θα ήταν να χρησιμοποιήσει με κάποιο τρόπο τον Οτσαλάν».
Ερωτηθείς να σχολιάσει το γεγονός πως στους δυο μεγάλους πολέμους, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, γίνεται χρήση ρομποτικών αεροχημάτων και μη επανδρωμένων αναφέρει:
«Έχουμε μπει σε μια νέα πολεμική πραγματικότητα και η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει. Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων και να παράξουμε. Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία το έχει καταλάβει. Στη χώρα μας γίνεται μετάλλαξη των νοοτροπιών και του μηχανισμού ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και είναι πολύ θετικό, μένει να δούμε τα αποτελέσματα».
Ο Κώστας Γρίβας υποστηρίζει ακόμα πως «η Ελλάδα αυτή την περίοδο έχει την μοναδική ευκαιρία, λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών να εφαρμόσει το κυριαρχικό της δικαίωμα, για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια», εξηγώντας τους λόγους.
Τέλος αναφέρεται και στην επίσκεψη Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο τονίζοντας πως «είναι μία επιτυχία της Κυπριακής διπλωματίας σε αυτή τη χρονική στιγμή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου