Breaking

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

Νεμέα: Με κατάνυξη τελέστηκε ο Εσπερινός για την εορτή του Αγίου Μηνά (φωτο)


Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Μηνά στην πανέμορφη κωμόπολη της Νεμέας Κορινθίας στον ομώνυμο Ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο.

Τον Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσαν οι Ιερείς π. Αθανάσιος Αλτανόπουλος και π. Αναστάσιος Μπενέκος.

Το εκκλησάκι του αγίου Μηνά βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού της Ανάληψης, που δεσπόζει στην είσοδο της Νεμέας από τον κόμβο της Εθνικής οδού Κορίνθου – Τρίπολης μαζί με το βουνό του Πολύφεγγου.

Για το χτίσιμο του ναού μεγάλο ρόλο έπαιξε η πρεσβυτέρα του ιερέως Σωτηρίου Νάκη, η οποία καταγόταν από την Κρήτη και ευλαβείτο τον άγιο. Κάποιος χτίστης παρουσιάστηκε μπροστά της και της είπε πως ο άγιος εμφανίστηκε στον ύπνο του και του ζήτησε να φτιάξει το εκκλησάκι. Η πρεσβυτέρα βοήθησε να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα με εράνους των πιστών. Ο δε χτίστης εργάστηκε αμισθί και έτσι το 1948 ο ναός εγκαινιάστηκε.

Ο ναός διαθέτει πρόναο με προσκυνητάρι του αγίου, κυρίως ναό και Ιερό Βήμα. Το τέμπλο του είναι τσιμεντένιο και φέρει εικόνες του αγιογραφικού οίκου Διονυσίου ιερομόναχου από τη Νέα Σκήτη της Αγίας Άννας του Αγίου Όρους. Οι διαστάσεις του είναι 12,70 Χ 5,20 Χ 4,50.

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

Ήταν στρατιώτης στην Αίγυπτο και αργότερα έγινε μοναχός στην Φρυγία. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε φρικτά λόγω της χριστιανικής πίστης του, και τελικά βρήκε μαρτυρικό θάνατο επί Διοκλητιανού. Τα ιερά οστά του μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο και θάφτηκαν «εκεί που κάνουν στάση οι καμήλες». Ο τάφος του βρίσκεται σήμερα περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας, και ήταν σημαντικός τόπος προσκυνητών μέχρι τον 10ο αιώνα. Από το 1961 διενεργούνται εκεί αρχαιολογικές ανασκαφές από το Γερμανικό Ινστιτούτο.

Ο Αγιος Μηνάς είναι ο προστάτης άγιος (πολιούχος) του Ηρακλείου Κρήτης και η μνήμη του γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου, μέρα αργίας στο Ηράκλειο. Καθιερώθηκε πολιούχος του Ηρακλείου την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η παράδοση μας λέει ότι το Πάσχα του 1826 ενώ οι χριστιανοί ήταν μαζεμένοι στο ναό και παρακολουθούσαν τη λειτουργία της Ανάστασης, όχλος μουσουλμάνων προετοίμαζε σφαγή εναντίον τους, η οποία αποφεύχθηκε με την επέμβαση ενός ηλικιωμένου αξιωματικού καβαλάρη. Ο καβαλάρης αυτός έμοιαζε με το πρωτοπαλίκαρο των Τούρκων, τον Αγιάν Αγά, που τους ηρέμησε και τους απέτρεψε από τη σφαγή των χριστιανών. Την επέμβαση αυτή του μυστηριώδη καβαλάρη, οι χριστιανοί την απέδωσαν σε θαύμα του Αγίου Μηνά, πιστεύοντας ότι ήταν αυτός που παρουσιάστηκε στους Τούρκους και όχι ο Αγιάν Αγάς. Ομως, ακόμη κι αν οι Τούρκοι είχαν δίκιο και δεν ήταν ο Άγιος Μηνάς ο έφιππος αξιωματικός, ήταν θαύμα ο Τούρκος διώκτης των χριστιανών (Αγιάν Αγάς) να λειτουργήσει σαν προστάτης τους την τελευταία στιγμή. Από τότε ο Αγιος Μηνάς απεικονίζεται έφιππος ως Ρωμαίος στρατηγός και τιμάται ως προστάτης της πόλης του Ηρακλείου. Αναφέρει ο Γεώργιος Συλλαμιανάκης, στο βιβλίο του “Αγιος Μηνάς” το 1939, πως όχι μόνο οι Χριστιανοί θεωρούσαν προστάτη της πόλης τον Αγιο Μηνά αλλά και οι Τούρκοι, οι οποίοι αντίκριζαν τον Αγιο με φόβο και σεβασμό. Θαύματα του αγίου αναφέρονται και σε πιο πρόσφατες εποχές, όπως το ότι ο Αγιος Μηνάς προστάτευσε το ναό του από τον σφοδρό βομβαρδισμό του Ηρακλείου στις 23 Μαΐου 1941. Σήμερα έξω από το ναό εκτίθεται η βόμβα που έπεσε στο ναό αλλά δεν εξερράγη.

Φωτο: Μάριος Καραναστάσης

Πηγή: nemeapress.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου