Breaking

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Σεισμός στην Τουρκία: Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες – Ανησυχία για χτύπημα του «Εγκέλαδου» στην Κωνσταντινούπολη

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Πανικός έχει προκληθεί στην Τουρκία από τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ το πρωί της Τετάρτης που συγκλόνισε την Μαλάτεια και ξύπνησε τις εφιαλτικές μνήμες των δίδυμων σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου 2023 που στοίχισε την ζωή σε 53.537 ανθρώπους στην Τουρκία.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του σεισμού οι κάτοικοι πανικόβλητοι έσπευσαν να βγουν από τα σπίτια τους. Σχεδόν 190 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν σε έξι επαρχίες εξαιτίας του σεισμού, εκ των οποίων οι 43 παραμένουν υπό παρακολούθηση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια.

Στην εντατική νοσηλεύονται 2 άτομα που υπέστησαν καρδιακή προσβολή ενώ ακόμη 4 άνθρωποι βρίσκονται στα νοσοκομεία διότι τραυματίστηκαν αφού πήδηξαν μπαλκόνια και έπεσαν από σκάλες την ώρα του σεισμού.

Σήμερα και αύριο έμειναν κλειστά τα σχολεία, ενώ οι κάτοικοι θα περάσουν το βράδυ έξω από τα σπίτια τους υπό τον φόβο ενός νέου μεγάλου σεισμού.

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Τουρκία

Πάνω από 80 μετασεισμοί

Οι μετασεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 80 και αν και φτάνουν σε ένταση τα 3 Ρίχτερ προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους. Οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να υπάρξουν και μεγαλύτεροι μετασεισμοί, ενώ έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να αποφύγουν να μείνουν σε σπίτια που έχουν υποστεί καταστροφές σε αυτόν ή σε προηγούμενους σεισμούς.

«Γενικά έπειτα από ένα τέτοιο σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ μπορούν να γίνουν μετασεισμοί μεγέθους 5,5 ή 5,6 Ρίχτερ», είπε ο σεισμολόγος, Μεχμέτ Αλί Οζντεμίρ.

Οι Τούρκοι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαριστικοί γι’ αυτόν τον σεισμό και τον συνδέουν με τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2023. «Πιθανόν ο σημερινός σεισμός είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς ενέργειας από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023 προς το ρήγμα της Ανατολίας», τόνισε σε ανάρτηση στο Χ ο σεισμολόγος, Νάτζι Γκιορούρ.

«Υπάρχει πρόβλεψη για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.»

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλοςείπε στο enikos.gr ότι «ο σημερινός σεισμός, μεγέθους 6 Ρίχτερ έγινε στο ρήγμα που είχε δώσει πέρυσι, στην ίδια περιοχή, δύο μεγάλους σεισμούς, 7,7 και 7,6 Ρίχτερ. Εκτιμώ ότι, η σημερινή δόνηση αποτελεί μετασεισμό εκείνων. Βέβαια, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλοι μετασεισμοί, αλλά μικρότερης κλίμακας. Σπάνια μπορεί να δώσει μετασεισμό τέτοιας μεγάλης κλίμακας».

Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ανατολικά του ρήγματος προς την Συρία έχει συγκεντρωθεί ενέργεια ενώ και βορειοδυτικά προς το ρήγμα της Ανατολίας έχει αυξηθεί η πίεση ιδιαίτερα αυτή που είχε σωρευτεί από τον περασμένο χρόνο και περιμένουν με αγωνία έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας υπενθύμισε ότι υπάρχει πρόβλεψη για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

«Έχουμε την Πλάκα της Αραβίας η οποία διεμβολίζει σαν ‘σφήνα’ την τουρκική επικράτεια και την διαχωρίζει σε δύο μέρη. Το ένα μέρος είναι το ανατολικό μέρος που προωθείται προς την Κασπία και το άλλο μέρος είναι το δυτικό που προωθείται προς το Αιγαίο», σημείωσε στο Mega ο Ευθύνης Λέκκας.

Και συνέχισε: «Ο σημερινός σεισμός μπορεί να επιδράσει προς τα βόρεια και να θέσει σε μία ενεργοποίηση το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο ως γνωστόν καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη. Μία Κωνσταντινούπολη η οποία ήδη από καιρό βρίσκεται στα πρόθυρα μίας μεγάλης σεισμικής δραστηριότητας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου