Breaking

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

iStock ΠΩΣ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

 

Η χαλάρωση είναι το μυστικό της υγείας, της μακροζωίας και της ποιότητας ζωής. Πώς όμως χαλαρώνουν οι άνθρωποι σε διαφορετικές χώρες και κουλτούρες;

Σύμφωνα με έρευνες, ο δυτικός κόσμος –και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί– έχουν εμμονή με τη δουλειά τους. Ακόμη και στο time off τους, η τεχνολογία και η κεκτημένη ταχύτητα που έχουν από τους εντατικούς ρυθμούς της σύγχρονης ζωής δεν τους αφήνει να χαλαρώνουν.

Δεν ισχύει το ίδιο για τους πληθυσμούς σε άλλες γωνιές του πλανήτη, όπου οι άνθρωποι μοιάζουν να μην έχουν δυσκολία να κατεβάσουν ρυθμούς και είναι πιο συμφιλιωμένοι με την παύση και την χαλάρωση. Πώς χαλαρώνουν όμως οι άνθρωποι σε Δύση και Ανατολή; Το περιοδικό Time ξεχώρισε πρακτικές χαλάρωσης σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Εξέχουσα θέση έχει φυσικά ο μεσημεριανός ύπνος, η σιέστα, η οποία σύμφωνα με το περιοδικό αποδίδεται στους Ισπανούς, αν και η χώρα μας έχει κι αυτή τη δική της παράδοση, με τους Έλληνες να αγαπούν τον μεσημεριανό ύπνο ακόμη κι αν οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής και εργασίας συχνά δεν τον επιτρέπουν. Πάρε εσύ ιδέες από τις 10 πρακτικές που ακολουθούν και επωφελήσου από τις ευεργετικές συνέπειές τους στην υγεία και την ψυχολογία σου.

Πώς χαλαρώνουν οι άνθρωποι σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη
iStock

1. Shinrin Yoku στην Ιαπωνία

Αυτό που οι Ιάπωνες αποκαλούν «κολύμπι στο δάσος», είναι πολλά περισσότερα από έναν απλό περίπατο. Ο Δρ Qing Li, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Nippon στο Τόκιο και συγγραφέας του βιβλίου «Forest Bathing: How Trees Can Help You Find Health and Happiness», αναφέρει ότι αυτή η πρακτική καταπραΰνει το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα, ενώ οι οργανικές ενώσεις που απελευθερώνονται από τα φυτά προσφέρουν αντιμικροβιακά οφέλη και διεγείρουν έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν ασθένειες.

2. Inemuri, το power nap στα Ιαπωνικά

Δεν είναι ακριβώς σιέστα, αλλά ένα ολιγόλεπτο ή και συντομότερο κλείσιμο των ματιών. Οι Ιάπωνες το κάνουν οπουδήποτε. Στην αποβάθρα ή το βαγόνι του μετρό, στα καφέ, παντού. Το Inemuri δεν είναι μια κατάσταση ύπνου, αλλά ονειροπόληση.

3. Γιόγκα γέλιου στην Ινδία

Η πρακτική της γιόγκα γέλιου έγινε γνωστή από ένα άρθρο του 1995 που είχε τίτλο «Laughter - the Best Medicine», του Dr. Madan Kataria, και αναφέρονταν στα οφέλη του γέλιου για την υγεία. Ο ίδιος δημιούργησε μια πρακτική που συνδύαζε ασκήσεις αναπνοής αλλά και γέλιο που προκαλούνταν τεχνητά για να χαρίσει οφέλη όπως μείωση του στρες, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους, αύξηση της ευεξίας.

Πώς χαλαρώνουν οι άνθρωποι σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη
iStock

4. Singing bowls για ηχοθεραπεία στο Θιβέτ

Τα θιβετιανά singing bowls χρησιμοποιούνται στην ηχοθεραπεία, δημιουργώντας μια δόνηση που λέγεται ότι θεραπεύει σε πολλά επίπεδα. Τα ηχητικά κύματα συντονίζονται με τα εγκεφαλικά κύματα και δημιουργούν ένα αίσθημα ηρεμίας.

5. Fika στη Σουηδία

Fika στα σουηδικά σημαίνει «διάλειμμα για καφέ και κέικ», αλλά τα σουηδικά διαλείμματα για καφέ έχουν να κάνουν περισσότερο με την κατάσταση του νου παρά με τον καφέ και το κέικ αυτά καθαυτά. Για τους Σουηδούς, το Fika είναι η στιγμή της ημέρας που κατεβάζουν ρυθμούς και μοιράζονται ένα ρόφημα με αγαπημένα πρόσωπα. Γιατί η ιδέα πίσω από την τελετουργία του Fika δεν είναι μια στιγμή μοναχικής χαλάρωσης, αλλά μια ευκαιρία για σύνδεση και κοινωνικοποίηση.

Πώς χαλαρώνουν οι άνθρωποι σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη
iStock

6. Πρωινό μασάζ στην Ινδία

Για πολλές γενιές στην Ινδία, ένα καθημερινό μασάζ με λάδι πριν το ντους ήταν η τελετουργία για να ξεκινήσει η μέρα, αναφέρει ο Zubinji Billimoria, πιστοποιημένος θεραπευτής της Αγιουρβέδα με έδρα το Λος Άντζελες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μασάζ πολύ νωρίς το πρωί είναι πολύ αποτελεσματικό στην μείωση του στρες, ακόμη κι αν γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα. Καταπραΰνει την υπερένταση και βοηθά τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν. «Το μασάζ ευνοεί τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό του σώματος και αποκαθιστά το βιολογικό ρολόι», αναφέρει ο Billimoria.

7. Σάουνα στην Φινλανδία

Στη Φινλανδία –που ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο επτά φορές στη σειρά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας– η σάουνα αποτελεί το συνηθισμένο εβδομαδιαίο τελετουργικό και μέρος της φινλανδικής κουλτούρας, αφού αναγνωρίζεται από την UNESCO σαν μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου