Breaking

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Νέα σενάρια για αλλαγή εκλογικού νόμου – Η δήλωση Γεωργιάδη, η απάντηση Μαρινάκη και οι αντιδράσεις

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Θέση υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή δημοσιεύματα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται σε σχετικά σενάρια, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «ιταλοποίησης» του πολιτικού συστήματος. Από την κυβέρνηση, πάντως, διαμηνύουν ότι «δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ στο Dnews ξεκαθάρισε ότι «είμαι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου διότι πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Έχω υπηρετήσει σε δύο τέτοιες κυβερνήσεις, στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και στην Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και σας διαβεβαιώ ότι αδυνατώ να πιστέψω πως μπορεί να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με μία Κυβέρνηση πολλών κομμάτων».

Προειδοποίησε στη συνέχεια ότι «εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τίθεται πράγματι σε κίνδυνο να υπάρξουν στο μέλλον κυβερνήσεις συνεργασίας εντελώς ερμαφρόδιτες. Σας υπενθυμίζω ότι ακόμα και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν μία εντελώς ερμαφρόδιτη Κυβέρνηση, καθόσον ένα κόμμα της αριστεράς και μάλιστα της Ριζοσπαστικής, είχε συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα κόμμα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας».

«Όμως, οι αδύναμες πλειοψηφίες δημιουργούν όχι μόνο αδύναμες κυβερνήσεις, αλλά και ερμαφρόδιτες κυβερνήσεις. Προσωπικά, δεν θα ήθελα να δω ένα τέτοιο ενδεχόμενο να συμβαίνει και θα προτιμούσα μια αλλαγή του εκλογικού νόμου» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης και επανέλαβε: «όχι, δεν μπορώ να δω την κυρία Λατινοπούλου ως κυβερνητικό μας σύμμαχο. Αν όμως σε ένα κοινοβούλιο δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε σε αναγκάζει η ζωή να κάνεις πολλών ειδών συμβιβασμούς. Οι συμβιβασμοί αυτοί δεν είναι καλό πράγμα στην πολιτική, γιατί ενισχύουν την απαξία του πολιτικού συστήματος. Για αυτό και θα το επαναλάβω: χρειαζόμαστε έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει ισχυρή Κυβέρνηση».

Παύλος Μαρινάκης: Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Για τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Παύλος Μαρινάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, ενώ τόνισε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την πάγια, διαχρονική θέση του και δεν προέβη σε κάποια ανακοίνωση ή πρόταση.

Βορίδης στον Realfm: «Δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτή τη στιγμή»

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο κ. Βορίδης είπε στον Realfm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελατόλλα, ότι «έχει απαντηθεί από τον πρωθυπουργό αυτό. Εμείς συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου ούτε έχουμε κάνει, ούτε την έχουμε στο μυαλό μας, ούτε είναι προτεραιότητά μας, ούτε υπάρχει τέτοια συζήτηση στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε σκεφτεί τι θα κάνουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές».Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

Μαρία Συρεγγέλα: Δεν είναι της παρούσης

«Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης», απάντησε η Μαρία Συρεγγέλα, ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη περί ανάγκης αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρόσθεσε: «μένουμε σε αυτά που έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Σχετικά με τις διαρροές των ψηφοφόρων της ΝΔ προς τα δεξιά της, είπε: «Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες. Η ΝΔ κυβερνά πέντε χρόνια. Σαφώς δίνουμε σημασία στις δημοσκοπήσεις, αλλά το πιο σημαντικό είναι να δίνουμε σημασία στα καθημερινά προβλήματα και να βελτιώνουμε τη ζωή των πολιτών» και συμπλήρωσε ότι «οι τολμηρές αλλαγές πολλές φορές φέρνουν και μία γκρίνια».

Ωστόσο, εξέφρασε την θέση ότι «ναι, θα πρέπει να υπάρχουν απόψεις διαφορετικές, αυτό είναι η Νέα Δημοκρατία, είναι μια μεγάλη λαϊκή παράταξη».

Νάντια Γιαννακοπούλου: Αδιανόητο μια κυβέρνηση να αλλάζει τον εκλογικό νόμο με βάση τα συμφέροντα του κόμματος

Τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, κλήθηκε να σχολιάσει και η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά.

«Δεν γίνεται να αλλάζει με βάση τα συμφέροντα του κόμματος, περιμένω να δω τη θέση του πρωθυπουργού επί των όσων είπε», ανέφερε η Νάντια Γιαννακοπούλου για τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.

«Είναι αδιανόητο, είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί και είναι αδιανόητο μια κυβέρνηση να αλλάζει τον εκλογικό νόμο αναλόγως το τι τον συμφέρει. Περιμένω να δω από τον κ. Μητσοτάκη που μας λέει ότι είναι πολύ θεσμικός, περιμένω να δω τι θέση θα πάρει για να δούμε τελικά πόσο μεταρρυθμιστής ή όχι είναι», είπε χαρακτηριστικά.

Μιχάλης Κατρίνης: Τα κουκιά δεν βγαίνουν, στη ΝΔ απεργάζονται σενάρια να βρουν κυβερνητικό εταίρο

Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο MEGA με αφορμή τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, σημειώνοντας ότι «τα κουκιά δεν βγαίνουν» και ότι στη ΝΔ «απεργάζονται σενάρια να βρουν κυβερνητικό εταίρο».

«Υπάρχει ένα καθολικό αίτημα, να υπάρχει μια μεγάλη παράταξη η οποία θα είναι πολιτικό όχημα αλλαγής και απαλλαγής από τη σημερινή κυβέρνηση. (…) Η απόφαση για εκλογές έγινε μετά από εισήγηση του προέδρου. Εγώ ήθελα να γίνει μια συζήτηση, όχι μόνο μία. Φτάσαμε 10 ημέρες πριν τις εκλογές να πουν οι υποψήφιοι τις θέσεις και τις απόψεις», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και συμπλήρωσε:

«Εγώ μιλάω ανοιχτά για μεγάλη παράταξη, κάτι ευρύτερο του ΠΑΣΟΚ που θα στρατεύσει δυνάμεις οι οποίες είναι πέραν του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι μιλάνε για την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ και ότι δεν πρέπει να πάει σε άνοιγμα. Μιλάω ξεκάθαρα, δεν συζητώ κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και το λέω γιατί είδα μια συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ, του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος μιλάει για αλλαγή εκλογικού νόμου, προφανώς γιατί τα κουκιά δεν βγαίνουν και γιατί στη ΝΔ απεργάζονται σενάρια να βρουν κυβερνητικό εταίρο».

Χαρίτσης: Ομολόγησε ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα

«Διαβάσαμε σήμερα την συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη, στην οποία ζητά την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το πλειοψηφικότερο και αντιδημοκρατικότερο προφανώς», ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, εκτιμώντας ότι ο υπουργός Υγείας επί της ουσίας «ομολόγησε ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα πλέον που δεν κρύβεται αφού δεν πείθει ούτε τους βουλευτές της».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο επιλογές. Όπως είπε, η πρώτη επιλογή είναι «τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο από μια κυβέρνηση που τον έχει αλλάξει 5 φορές και η οποία δεν έχει δώσει άλλωστε κριτήρια σεβασμού στη δημοκρατία» και η δεύτερη, η συνεργασία της ΝΔ με την ακροδεξιά. «Πρόκειται για μια συμμαχία που δεν θα δυσκολέψει την κυβέρνηση -πρόκειται για σάρκα εξ σαρκός – αρκεί να βρεθεί ο σωστός συμβιβασμός», είπε για να προσθέσει απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Δεν σας φοβάμαι καθώς το ίδιο κάνουν και οι ομοϊδεάτες σας σε όλη την Ευρώπη. Είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να βραβεύεται μαζί με την κ. Μελόνι».

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς τόνισε πάντως, πως «ούτε η μια επιλογή, ούτε η άλλη δεν σας σώζουν από τη δυσαρέσκεια που έχει γεννήσει η πολιτική της καταστροφής».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως «δεν μας ενδιαφέρουν οι τεχνητές συγκολλήσεις κορυφής» και κατέληξε, λέγοντας: «Οι πολίτες είναι αυτοί που θα δώσουν τη λύση και «εμείς στην Νέα Αριστερά θα αγωνιστούμε ώστε αυτή η διέξοδος να είναι αριστερή και προοδευτική».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου