Επικίνδυνα φαινόμενα αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία «Atena» που θα «χτυπήσει» τη χώρα μας από σήμερα το βράδυ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (9/9) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από τους επιστήμονες που την απαρτίζουν, οι οποίοι και επικαιροποίησαν την επικινδυνότητα ως προς τα καιρικά φαινόμενα από έκτακτα σε επικίνδυνα.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με συναρμόδια υπουργεία που συγκάλεσε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ούτως ώστε ο μηχανισμός να τεθεί σε ετοιμότητα ενόψει της κακοκαιρίας.

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Στη συντονιστική σύσκεψη αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ότι στις περιοχές που αναμένεται να πλήξει το φαινόμενο το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει διασπορά δυνάμεων της ΕΜΑΚ με λέμβους σε περίπτωση ανάγκης απεγκλωβισμών πολιτών, ενώ σε εγρήγορση θα είναι και οι κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες για αντλήσεις υδάτων.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα θα είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις με διασπορά λέμβων και μηχανημάτων έργου με στόχο την άμεση επέμβαση εφόσον χρειαστεί, όπως επίσης και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος για κάθε αναγκαία συνδρομή.

Ακόμη, η Ελληνική Αστυνομία θα είναι σε επιφυλακή για την παροχή βοήθειας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις ενδεδειγμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως επίσης και οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων.

Σημειώνεται ότι στη  διυπουργική επιτροπή συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων κλπ. με αντικείμενο την προετοιμασία και τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού.

Κικίλιας: «Δεν αποκλείονται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα»

Κατά την διυπουργική σύσκεψη ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι  «με βάση την εκτενή ενημέρωση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου και σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, από απόψε το βράδυ και για τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας», ενώ επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινή αστάθεια, αλλά για ένα φθινοπωρινό σύστημα». «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κακοκαιρία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, άρα δεν αποκλείονται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

«Με βάση την εκτενή ενημέρωση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου και σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, από απόψε το βράδυ και για τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινή αστάθεια, αλλά για ένα φθινοπωρινό σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κακοκαιρία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, άρα δεν αποκλείονται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στο Ιόνιο, ενώ θα επηρεαστούν και η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και η Δυτική Πελοπόννησος.

Επίσης, αύριο από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και το απόγευμα η κακοκαιρία θα πλήξει τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και τη Βόρεια και Δυτική Θεσσαλία.

Έχει συγκληθεί ήδη συνεδρίαση διυπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων κλπ. για την προετοιμασία και τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού».

Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για την κακοκαιρία Atena, που εκδόθηκε την Κυριακή (8/9), αναβαθμίστηκε σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ.

Το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί την κακοκαιρία «ATENA» στη Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.

Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Ήχησε το 112 στην Πάτρα

Προειδοποιητικό μήνυμα, μέσω του 112, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα περίπου στις 18:00 το απόγευμα κάτοικοι της Πάτρας και άλλων περιοχών της Αχαΐας.

Σύμφωνα λοιπόν με το προειδοποιητικό μήνυμα, προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μέχρι αύριο τις μεσημβρινές ώρες και παράλληλα καλούνται οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει για την κακοκαιρία:

Ο Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του το μεσημέρι της Δευτέρας στα social media, παραθέτει χάρτες με τις περιοχές, που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία, με κύριο χαρακτηριστικό τους έντονους ανέμους.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές με τις πιο έντονες αποχρώσεις είναι αυτές με τις περισσότερες πιθανότητες για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Θράκη και Μακεδονία θα βρεθούν στο επίκεντρο μαζί με ένα τμήμα της Θεσσαλίας αλλά και την Αιτωλοακαρνανία.

Παράλληλα, με μια νέα του ανάρτηση συνέστησε προσοχή το βράδυ της Δευτέρας και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη στη δυτική Ελλάδα καθώς υπάρχουν ενδείξεις για ολιγόωρη αλλά σημαντική ενίσχυση των ανέμων με εντάσεις που ίσως ξεπεράσουν τα 8-9 μποφόρ.

Meteo: Επεισόδιο βροχόπτωσης κατηγορίας 3

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 09/09 έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 11/09.

Κύρια αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι η μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη καθώς και η θέση του αεροχειμάρρου πάνω από τη Μεσόγειο η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την περιοχή της Ιταλίας.

Υπενθυμίζουμε ότι, ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση κατά βάση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Η ανατολική-νοτιοανατολική κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς τα Νότια Βαλκάνια και τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 09/09 θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά της χώρας μας με βροχές και καταιγίδες.