Breaking

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Πώς δολοφονήθηκαν οι 6 όμηροι – Οργή των συγγενών τους κατά του Νετανιάχου

 Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2024

Κλιμακώνεται εκ νέου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο των έξι ομήρων που εντοπίστηκαν νεκροί σε μία σήραγγα στη Ράφα της νότιας Γάζας.

Οι σοροί των έξι ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ανασύρθηκαν από τη σήραγγα τη νύχτα βρέθηκαν με τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματός τους, αναφέρει το Ynet news.

Πιστεύεται ότι οι έξι απαχθέντες — Ori Danino, Alex Lubnov, Hersh Goldberg-Polin, Almog Sarusi, Eden Yerushalmi και Carmel Gat — μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου από τα βόρεια της Λωρίδας στη Ράφα, όπου δολοφονήθηκαν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών ερευνών έδειξαν ότι οι όμηροι δολοφονήθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες.

Οι νεκροψίες που διενεργήθηκαν τη νύχτα έδειξαν επίσης ότι ένας από τους ομήρους είχε σημάδια που καταδεικνύουν ότι ήταν δεμένος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ζούσαν σε δύσκολες συνθήκες και δεν είχαν κάνει μπάνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, υπήρχαν ενδείξεις για τραυματισμούς που υπέστησαν κατά την απαγωγή τους, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Οι απειλές Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε σήμερα να «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς» με τη Χαμάς, μετά τον θάνατο έξι ομήρων των οποίων τα πτώματα εντοπίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Συγκεκριμένα, αρκετές ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε ανακτήσει τις σορούς των έξι ομήρων από τις σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα μια δήλωση λέγοντας ότι η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένη στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ρίχνει την ευθύνη για την αποτυχία στη Χαμάς.

«Μαζί με όλους τους πολίτες του Ισραήλ, συγκλονίστηκα μέχρι τα βάθη της ψυχής μου από την τρομερή εν ψυχρώ δολοφονία έξι εκ των ομήρων», είπε ο Νετανιάχου, εκφράζοντας τη «βαθιά του εκτίμηση» για τους μαχητές της υπηρεσίας ασφαλείας των IDF και της Σιν Μπετ «που ρισκάρουν τη ζωή τους για την επιστροφή των γιων και των κορών μας».

«Λέω στους τρομοκράτες της Χαμάς που δολοφόνησαν τους απαχθέντες μας και λέω στους ηγέτες τους – έχετε χάσει τη ζωή σας. Δεν θα ησυχάσουμε και δεν θα σιωπήσουμε. Θα σας καταδιώξουμε, θα σας προλάβουμε και θα σας φέρουμε υπόλογους», απείλησε ο Νετανιάχου.

«Από τον Δεκέμβριο, η Χαμάς αρνείται να διεξάγει πραγματικές διαπραγματεύσεις. Πριν από τρεις μήνες, στις 27 Μαΐου, το Ισραήλ είπε «ναι» σε μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων με την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Χαμάς αρνήθηκε. Ακόμη και αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επικαιροποίησαν το πλαίσιο της συμφωνίας στις 16 Αυγούστου, συμφωνήσαμε και η Χαμάς αρνήθηκε ξανά», δηλώνει ο Νετανιάχου — υποστηρίζοντας ότι ακόμη και τώρα, «ενώ το Ισραήλ διεξάγει εντατικές διαπραγματεύσεις με τους μεσολαβητές σε μια υπέρτατη προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία , η Χαμάς συνεχίζει να αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε προσφορά».

«Χειρότερα από αυτό, εκείνη ακριβώς τη στιγμή δολοφόνησε έξι από τους ομήρους μας», συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι «αυτός που δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία».

Παρόλα αυτά, «η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, και εγώ προσωπικά δεσμεύομαι, να συνεχίσει να επιδιώκει μια συμφωνία που θα επιστρέψει όλους τους ομήρους μας και θα εγγυηθεί την ασφάλεια και την ύπαρξή μας», δηλώνει ο Νετανιάχου.

«Η καρδιά όλου του έθνους ραγίζει σε χίλια κομμάτια», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αδιάκοπα κατά της εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», πρόσθεσε ο Χέρτσογκ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ καλεί σε απεργία

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε σήμερα την πραγματοποίηση απεργίας για να πληγεί η οικονομία της χώρας ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λαπίντ, ο οποίος είναι πρώην πρωθυπουργός, κάλεσε κάθε Ισραηλινό “η καρδιά του οποίου ράγισε σήμερα το πρωί” να συμμετάσχει σε μια μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ αργότερα μέσα στην ημέρα.

Κάλεσε επίσης το βασικό συνδικάτο της χώρας, επιχειρήσεις και τους δήμους να απεργήσουν.

Ο Λαπίντ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων έξι ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνεται ότι κατά το προηγούμενο διάστημα οι επικριτές στο Ισραήλ έχουν κατηγορήσει τον Νετανιάχου ότι σέρνει τα πόδια του στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός – μια κατηγορία που ο ίδιος όμως συνεχίζει να αρνείται.

Εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ δεν απάντησε αμέσως όταν ρωτήθηκε γιατί ο Νετανιάχου χρειάστηκε αρκετές ώρες για να εκδώσει μια δήλωση σχετικά με το θέμα.

Παρά τα δημόσια σχόλια από τον Πρόεδρο Χέρτζογκ και άλλους Ισραηλινούς πολιτικούς -καθώς και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο και υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις- ο Νετανιάχου παρέμεινε σιωπηλός για ώρες μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού σήμερα το πρωί, προκαλώντας την κριτική των οικογενειών των ομήρων και της αντιπολίτευσης.

Οργή από τους συγγενείς των ομήρων

Το φόρουμ για όμηρους και αγνοούμενους σήμερα το πρωί δήλωσε ότι οι θάνατοι των ομήρων είναι το «άμεσο αποτέλεσμα» του «τορπιλισμού» από τον Νετανιάχου των διαπραγματεύσεων για συμφωνία και της απαίτησής του να διατηρήσει ο ισραηλινός στρατός την παρουσία του στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές ασφαλείας που μίλησαν με το Army Radio, τρεις από τους δολοφονημένους ομήρους των οποίων οι σοροί ανασύρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ήταν στον «ανθρωπιστικό» κατάλογο των αιχμαλώτων και επρόκειτο να απελευθερωθούν στο πρώτο στάδιο μιας προτεινόμενης συμφωνίας ομήρων.

«Μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων ήταν στο τραπέζι εδώ και δύο μήνες. Χωρίς τις καθυστερήσεις, τα σαμποτάζ και τα προσχήματα, εκείνοι -τον θάνατο των οποίων μάθαμε στο πρωί- θα ήταν σίγουρα ακόμα στη ζωή», δήλωσε σήμερα το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων.

«Νετανιάχου: Αρκετά με τις δικαιολογίες. Αρκετά με το πισωγύρισμα. Φτάνει πια η εγκατάλειψη. Ήρθε η ώρα να φέρουμε τους ομήρους μας στο σπίτι – αυτούς που ζουν και τους δολοφονημένους για να ταφούν στη γη τους», συνεχίζει το Φόρουμ στην ανακοίνωσή του,  με την οποία καλεί το κοινό να προετοιμαστεί για την πραγματοποίηση σαρωτικών διαδηλώσεων αύριο. «Από αύριο, η χώρα θα τρέμει. Καλούμε το κοινό να προετοιμαστεί. Η χώρα θα ακινητοποιηθεί. Η εγκατάλειψη έχει τελειώσει».

 

Χαμάς: Το Ισραήλ ευθύνεται για τους θανάτους των 6 ομήρων

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Ιτσάτ ελ Ρεσίκ, δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ, με την άρνησή του να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ευθύνεται για τους θανάτους Ισραηλινών ομήρων.

«Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στη συνέχεια στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «κάποιοι» από τους έξι ομήρους των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν το Σάββατο από τον ισραηλινό στρατό «ήταν μέρος της λίστας των προς απελευθέρωση ομήρων που είχε εγκρίνει η Χαμάς».

Το στέλεχος της Χαμάς, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, διαβεβαίωσε ότι «αρκετοί» από τους ομήρους «ήταν ζωντανοί και σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής».

Τι γνωρίζουμε για τα έξι πτώματα των ομήρων

Το Ισραήλ ανέκτησε τα πτώματα έξι ομήρων στη Γάζα περιλαμβανομένου εκείνου του Ισραηλινοαμερικανού Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου (πρωί Κυριακής ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Νωρίτερα σήμερα [σ.σ. Σάββατο], σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέκτησαν τα πτώματα έξι ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. «Είμαι συντετριμμένος και εξοργισμένος».

«Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι, μέλος της κοινότητας των Βεδουίνων του νότιου Ισραήλ, διασώθηκε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από εκεί, ανέφερε ο στρατός.

Μετά τον εντοπισμό του Αρκάντι, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έλαβαν εντολές να είναι πιο προσεκτικοί λόγω της πιθανότητας να βρίσκονταν και άλλοι όμηροι στην περιοχή, όμως δεν υπήρχε συγκεκριμένη πληροφορία για το πού βρίσκονταν οι όμηροι, είπε ο Χαγκάρι.

Οι πέντε από τους έξι ομήρους –ηλικίας 23 έως 32 ετών– συνελήφθησαν στο φεστιβάλ της μουσικής τέκνο Nova από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της φονικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ κατά την οποία 1.205 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό, οι έξι δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς περίπου μία ή δύο ημέρες, πριν τους βρουν τα στρατεύματα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν είχαν την ακριβή τοποθεσία των ομήρων, αλλά είχαν ενδείξεις για την περιοχή όπου θα μπορούσαν να κρατούνται οι έξι. Ο στρατός λέει ότι επιχείρησε προσεκτικά στην περιοχή, λόγω της πιθανότητας να κρατούνταν όμηροι εκεί.

Τα στρατεύματα άρχισαν χθες να ερευνούν ένα συγκρότημα σήραγγας μέχρι που βρήκαν τους ομήρους νεκρούς το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι σοροί τους ανασύρθηκαν από τη Γάζα και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για αναγνώριση.

Ο στρατός είπε ότι δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις με τρομοκράτες της Χαμάς μέσα στο τούνελ και οι φρουροί που πιθανότατα δολοφόνησαν τους έξι τράπηκαν σε φυγή από την περιοχή.

Η σήραγγα στην οποία βρέθηκαν οι σκοτωμένοι όμηροι, στη Ράφα, απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το σημείο όπου οι στρατιώτες βρήκαν τον όμηρο Farhan al-Qadi νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι οι όμηροι «σκοτώθηκαν εν ψυχρώ από τη Χαμάς λίγο πριν φτάσουμε σε αυτούς» σε μια σήραγγα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι γνωρίζει «πως σκοτώθηκαν από τρομοκράτες της Χαμάς».

«Το γνωρίζουμε, μπορώ να σας πω, δεν υπήρχαν οδηγίες για πυροβολισμούς σε πραγματικό χρόνο μέσα στη σήραγγα», τόνισε επιβεβαιώνοντας ότι οι δηλώσεις της Χαμάς σύμφωνα με τις οποίες οι όμηροι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ισοδυναμούν με «ψυχολογικό πόλεμο».

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε από την πλευρά του ότι οι έξι «δολοφονήθηκαν βάναυσα» από τη Χαμάς λίγο πριν φτάσουν τα στρατεύματα — πιθανώς μόνο μία ή δύο μέρες πριν βρεθούν.

«Σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση… δολοφονήθηκαν βάναυσα από τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φτάσουμε σε αυτούς. Απήχθησαν ζωντανοί το πρωί της 7ης Οκτωβρίου από την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς», είπε ο Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

Μπάιντεν: Η Χαμάς θα πληρώσει

«Νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας [σ.σ. του Σαββάτου], σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέκτησαν τα πτώματα έξι ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς», μεταξύ των οποίων εκείνο του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ανέφερε ο Μπάιντεν σε μια ανακοίνωση δηλώνοντας «συντετριμμένος και εξοργισμένος».

«Μην έχετε αμφιβολία, οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Και εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ο Χερς ήταν ένας από τους αθώους που δέχθηκαν βάναυση επίθεση ενώ συμμετείχαν σε ένα μουσικό φεστιβάλ για την ειρήνη στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Έχασε το χέρι του βοηθώντας φίλους και ξένους κατά την άγρια σφαγή που διαπράχθηκε από τη Χαμάς», είπε ο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας πως ο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν ήταν τότε 23 ετών.

Αναφερόμενος στους γονείς του νεαρού άνδρα, τον Τζον και τη Ρέιτσελ, που «υπερασπίστηκαν αδιάκοπα τον γιο τους και όλους τους ομήρους που κρατούνται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες» είπε ότι «τους θαυμάζει και θρηνεί μαζί τους πιο βαθιά απ΄ό,τι οι λέξεις μπορούν να εκφράσουν».

Ο Μπάιντεν είπε πως «εργάστηκε αδιάκοπα ώστε ο πολυαγαπημένος τους Χερς να επιστρέψει με ασφάλεια»: «είμαι συντετριμμένος από την είδηση του θανάτου του».

Κάμαλα Χάρις: Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί

«Ο Χερς ήταν ένας από τους αθώους που δέχθηκαν βάναυση επίθεση ενώ συμμετείχαν σε ένα μουσικό φεστιβάλ για την ειρήνη στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Έχασε το χέρι του βοηθώντας φίλους και ξένους κατά την άγρια σφαγή που διαπράχθηκε από τη Χαμάς», είπε ο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας πως ο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν ήταν τότε 23 ετών.

Αναφερόμενος στους γονείς του νεαρού άνδρα, τον Τζον και τη Ρέιτσελ, που «υπερασπίστηκαν αδιάκοπα τον γιο τους και όλους τους ομήρους που κρατούνται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες» είπε ότι «τους θαυμάζει και θρηνεί μαζί τους πιο βαθιά απ΄ό,τι οι λέξεις μπορούν να εκφράσουν».

Ο Μπάιντεν είπε πως «εργάστηκε αδιάκοπα ώστε ο πολυαγαπημένος τους Χερς να επιστρέψει με ασφάλεια»: «είμαι συντετριμμένος από την είδηση του θανάτου του».

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις αναφέρει σε δήλωση ότι η Χαμάς «πρέπει να εξαλειφθεί» και δεν μπορεί να της επιτραπεί να ελέγχει τη Γάζα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Αμερικανού πολίτη Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν και άλλων πέντε ομήρων στη Γάζα.

Η Χάρις εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους γονείς του Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Τζον και Ρέιτσελ, και δηλώνει, «Δεν έχω μεγαλύτερη προτεραιότητα από την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ δεν θα αμφιταλαντευτούμε ποτέ στη δέσμευσή μας να απελευθερώσουμε τους Αμερικανούς και όλους όσους κρατούνται όμηροι στη Γάζα».

«Η Χαμάς είναι μια κακιά τρομοκρατική οργάνωση. Με αυτές τις δολοφονίες, η Χαμάς έχει ακόμα περισσότερο αμερικανικό αίμα στα χέρια της. Καταδικάζω έντονα τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα της Χαμάς, όπως και ολόκληρος ο κόσμος. Από τη σφαγή 1.200 ανθρώπων μέχρι τη σεξουαλική βία, τη σύλληψη ομήρων και αυτές τις δολοφονίες, η ανηθικότητα της Χαμάς είναι εμφανής και τρομακτική», λέει.

Ποιοι ήταν οι 6 νεκροί όμηροι της Χαμάς

Hersh Goldberg-Polin

Η οικογένεια του 23χρονου Ισραηλοαμερικανού ομήρου της Χαμάς, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν νωρίτερα επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε νεκρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η οικογένεια εξέδωσε μία δήλωση, λίγες ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε πτώματα στη Γάζα, που ίσως ανήκουν σε ομήρους.

«Με ραγισμένες καρδιές, η οικογένεια Γκόλντμπεργκ-Πόλιν είναι συντετριμμένη που ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου τους γιου και αδελφού, Χερς», ανέφερε η δήλωση και προσθέτει: «Η οικογένεια σας ευχαριστεί όλους για την αγάπη και την υποστήριξή σας και ζητά ιδιωτικότητα αυτή τη στιγμή».

Ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ομήρους, καθώς οι γονείς του είχαν συναντηθεί με παγκόσμιους ηγέτες και πίεζαν αμείλικτα για τη βοήθειά τους.

Τον περασμένο μήνα, μίλησαν στο συνέδριο των Δημοκρατικών, όπου το πλήθος φώναζε «φέρτε τους σπίτι».

Το βράδυ πριν από το φεστιβάλ Nova ο 23χρονος ισραηλινός-αμερικανός πολίτης Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν είχε δειπνήσει με την οικογένειά του και στη συνέχεια έφυγε για να πάει για κάμπινγκ.

Η μητέρα του, Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ, άκουσε για τελευταία φορά τον Χερς νωρίς το πρωί στις 7 Οκτωβρίου, όταν ο γιος της έστειλε δύο μηνύματα στο WhatsApp, το ένα έλεγε στους γονείς του ότι τους αγαπάει, ενώ το άλλο έλεγε: «Συγγνώμη».

Αφού μίλησαν με αρκετούς από τους στενούς φίλους του Χερς, κατάφεραν να καταλάβουν ότι ο Χερς και o καλύτερός του φίλος, Άνερ Σαπίρα, πήγαν στο rave πάρτι.

Οι δυο τους εθεάθησαν τελευταία φορά σε ένα κατάμεστο καταφύγιο, γεμάτο με ανθρώπους που προσπάθησαν να ξεφύγουν από την επίθεση της Χαμάς στο πάρτι το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Το χέρι του Γκόλντμπεργκ-Πόλιν ακρωτηριάστηκε από τον αγκώνα, καθώς οι τρομοκράτες της Χαμάς έριξαν χειροβομβίδες στο καταφύγιο. Ο Σαπίρα πέταξε τουλάχιστον μισή ντουζίνα χειροβομβίδες πίσω από το καταφύγιο πριν σκοτωθεί.

Ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν εθεάθη ζωντανός σε βίντεο που κυκλοφόρησαν οι τρομοκράτες τον Απρίλιο.

Carmel Gat

Η Carmel Gat, 40, εργοθεραπεύτρια από το Τελ Αβίβ, επισκεπτόταν τους γονείς της στο Kibbutz Be’eri στις 7 Οκτωβρίου όταν τρομοκράτες της Χαμάς επιτέθηκαν, σκοτώνοντας τη μητέρα της, Kinneret. Η Gat αιχμαλωτίστηκε, όπως και ο αδερφός της Alon, η κουνιάδα της Yarden Roman-Gat, και η ανιψιά της Geffen.

Ο Alon και η τρίχρονη κόρη του, Geffen, κατάφεραν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς τους στις 7 Οκτωβρίου και απελευθερώθηκαν. Η σύζυγός του Yarden, 36, επίσης αρχικά διέφυγε αλλά συνελήφθη ξανά. Κρατήθηκε όμηρος στη Γάζα και αφέθηκε ελεύθερη στις 29 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.

Με την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων, η οικογένεια πληροφορήθηκε ότι η Carmel ήταν ζωντανή και ότι είχε κρατηθεί αιχμάλωτη με μερικά παιδιά και έκανε γιόγκα μια φορά την ημέρα μαζί τους.

Alex Lubnov

Ο Alex Lubnov, 32 ετών, ήταν ο επικεφαλής μπάρμαν στο πάρτι της Nova. Όταν έγινε η επίθεση, η σύζυγός του ήταν πέντε μηνών έγκυος. Το ζευγάρι έχει και ένα παιδί δύο ετών.

Η  οικογένεια ζει στο Ashkelon, όπου ο Alex φρόντιζε τους γονείς του, που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας. «Είναι ο τύπος που ανησυχεί για όλους τους άλλους», έγραψε ένας φίλος του.

Eden Yerushalmi

Η 24χρονη Eden Yerushalmi, μπαργούμαν από το Τελ Αβίβ, είχε πάει στο πάρτι της Nova με μια παρέα φίλων.

Όταν οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο πάρτι, κάλεσε τη μεγαλύτερη αδερφή της, Shani, η οποία έμεινε στην άλλη άκρη της γραμμής για ώρες, μαζί με τη μικρότερη αδερφή τους, May.

Ήταν στην άλλη άκρη της γραμμής και τη στιγμή που κρύφτηκε σε ένα αυτοκίνητο με φίλους που είχαν δολοφονηθεί, προσποιούμενη τη νεκρή. Το ίδιο έκαναν και όταν πήγε να κρυφτεί σε κάποιους θάμνους. Της υπενθύμισαν να αναπνεύσει.

Για τέσσερις ώρες, οι τρεις αδερφές ήταν «μαζί» δια τηλεφώνου, μέχρι που άκουσαν πυροβολισμούς και η Yerushalmi φώναξε: “Shani, με έπιασαν!” Μετά από αυτό, το τηλέφωνο έκλεισε.

Ori Danino

Ο αρχιλοχίας Ori Danino, 25 ετών, ήταν εκτός υπηρεσίας όταν παρευρέθηκε στο πάρτι της Nova. Αρχικά γλίτωσε από την επίθεση αλλά επέστρεψε για να προσπαθήσει να σώσει άλλους ανθρώπους.

Ο Danino και ένας φίλος τους έφυγαν από το πάρτι με χωριστά οχήματα, γεμίζοντας τα αυτοκίνητα με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από τους ενόπλους της Χαμάς.

Κάποια στιγμή, ο Danino ζήτησε από τον φίλο του τον αριθμό τηλεφώνου των ανθρώπων που είχαν μόλις γνωρίσει στο πάρτι, λέγοντάς του ότι επρόκειτο να επιστρέψει για να τους σώσει – τα αδέρφια Itay Regev και Maya Regev και Omer Shem-Tov.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που ο φίλος του Danino τον άκουσε.

Ο Danino καταγόταν από την Ιερουσαλήμ και ήταν αρραβωνιασμένος με τη Liel.  Ο αδελφός του είπε την Κυριακή: «Λυπάμαι που δεν μπορούσα να κάνω τα πάντα».

Almog Sarusi

Ο 27χρονος Almog Sarusi ήταν στο πάρτι της Nova με την κοπέλα του, Shahar Gindi, φοιτήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ariel.

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, ο Sarusi είχε μείνει στο σημείο για να προσπαθήσει να βοηθήσει τη Shahar αφού τραυματίστηκε, οπότε και απήχθη.

Του άρεσε να ταξιδεύει σε όλη τη χώρα με την κιθάρα του. «Ένας τύπος γεμάτος ζωή και φως», ανέφερε η εφημερίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου