Breaking

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Αγρότης ανακάλυψε τυχαία στο χωράφι του κάτι πολύ περίεργο – Αποδείχθηκε ότι ήταν μία τεράστια πλάκα από αρχαίο βούτυρο σχεδόν 25 κιλών

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Ένας αγρότης ανακάλυψε εντελώς τυχαία μία πλάκα από αρχαίο βούτυρο ghee, στο αγρόκτημά του. Ένα περίεργο αντικείμενο που μύριζε σαν τυρί, τελικά ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα του είδους του στην Ιρλανδία.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κρανίο 6.000 ετών με μια περίεργη παραμόρφωση – Εντόπισαν περιδέραιο με 820 χάντρες σε τάφο βρέφους

Ενίοτε, οι αρχαιολογικές αποκαλύψεις δεν προκύπτουν από αρχαιολογικούς χώρους. Μπορεί να βρίσκονται και στον κήπο σας.

Τουλάχιστον αυτή ήταν η περίπτωση του Micheal Boyle, ο οποίος, κάνοντας δουλειές στο αγρόκτημά του στην κομητεία Donegal, ανακάλυψε μια αρχαία πλάκα από ιρλανδικό βούτυρο ghee.

Ανακαίνιζε το υπόγειο του σπιτιού και ανακάλυψε έναν σκελετό – Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 38 τάφους της ύστερης αρχαιότητας

Στην αρχαιότητα, το λίπος από τα γαλακτοκομικά ή τα ζώα θαβόταν σε βάλτους για να συντηρηθεί, ή έμπαινε σε ξύλινα κιβώτια και δινόταν ως προσφορά στους θεούς ή τα πνεύματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Irish News.

Το βούτυρο που βρήκε στο αγρόκτημά του ο Byle, είχε στο κάτω μέρος του ένα μικρό κομμάτι ξύλου, δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Irish Examiner. Το ξύλο κατά πάσα περίπτωση υποδηλώνει ότι το βούτυρο φυλασσόταν σε ξύλινο κιβώτιο μέχρι που αποσυντέθηκε.

Ανακαλύφθηκε αρχαίος πάπυρος γραμμένος στα ελληνικά και οι αρχαιολόγοι έχουν ενθουσιαστεί γιατί κρύβει κάτι μοναδικό – Τι μαρτυρούν τα «παράπονα» στον βασιλιά Πτολεμαίο
donegaldaily.com

«Ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο»

Η ανακάλυψη κομματιών από βούτυρο είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στην Ιρλανδία και τη Σκωτία – στην Ιρλανδία έχουν καταγραφεί περίπου 500 ευρήματα.

Το μέγεθος του ευρήματος το καθιστά ξεχωριστό. Ίσως είναι «ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια βουτύρου που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ιρλανδία», εξηγεί η Paula Harvey, αρχαιολόγος που επισκέφθηκε το σημείο, σύμφωνα με τους Irish News.

Τα κομμάτια βουτύρου έχουν το μέγεθος περίπου ενός μεγάλου μπολ. Η Harvey δήλωσε στην Irish Examiner ότι, το συγκεκριμένο ζύγιζε μεταξύ 22 και 25 κιλών.

«Ήμασταν πολύ τυχεροί που το βρήκαμε», είπε ο Boyle στην Irish Examiner.

O Boyle επιπλέον, περιγράφοντας την ανακάλυψη, είπε πως είδε κάτι που έμοιαζε με πατούσα στο έδαφος και η μυρωδιά παρέπεμπε σε τυρί.

Ο Boyle κατάλαβε αμέσως ότι είχε ανακαλύψει κάτι ξεχωριστό.

«Έχει γεύση από ανάλατο βούτυρο», δήλωσε ο η Harvey στους Irish News.

Φωτογραφία: donegallive

Οι ιστορικοί λένε ότι το βούτυρο χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού, σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Examiner.

Ωστόσο, εκτενέστερη έρευνα είναι υπό εξέλιξη στο εθνικό μουσείο της Ιρλανδίας.

Με την ολοκλήρωση της ανάλυσης, ελπίζουμε να δοθεί για έκθεση στο κέντρο Kilclooney Dolmen.

«Η ανακάλυψη σαφώς δεν είναι σημαντική για τον επισκέπτη του εθνικού ινστιτούτου. Είναι ωστόσο, πολύ σημαντική για την τοπική κοινωνία εδώ, στο νοτιοδυτικό Ντόνεγκαλ».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου