Στην «καρδιά» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ταϊλάνδης «προσγειώθηκε» την περασμένη εβδομάδα το VelosV3, το ελικόπτερο-drone της ελληνικής της Velos Rotors από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Η ελληνική εταιρία συμμετείχε στο «Crimson Viper 2024», ένα ετήσιο πείραμα πεδίου, που διοργανώνει το υπουργείο Άμυνας της Ταϊλάνδης, αναζητώντας νέες και πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Στην εκδήλωση, ο CEO της Velos Rotors, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Michael Seal, και ο πιλότος UAS, Χρήστος Βοζίκης, παρουσίασαν την τεχνολογία του VelosV3 στο Αρχηγείο των Βασιλικών Ενόπλων Δυνάμεων της Ταϊλάνδης, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες σε τεχνολογίες αιχμής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Velos Rotors, η εταιρεία που ίδρυσαν πριν από 12 χρόνια ο Άρης Κολοκυθάς και ο Τάσος Αργυρός, και η οποία κατασκευάζει μίνι ελικόπτερα-drones βρίσκονται στο μικροσκόπιο ξένων χωρών που αναζητούν state of the art τεχνολογίες για την ασφάλειά τους.
Ήδη V3 ελικόπτερα-drones της Velos Roters έχουν φτάσει στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, ενώ το λιμενικό της Νότιας Κορέας επιτηρεί την ακτογραμμή της χώρας, κάνοντας χρήση ελικοπτέρων-drones που έχει σχεδιάσει -από το μηδέν- και κατασκευάζει στο Ξυλόκαστρο η startup.
Τα ίδια ελικόπτερα-drones μεταφέρουν καθημερινά για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας Mission Go στη Βαλτιμόρη ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φορτίο, ανθρώπινα όργανα προς μεταμόσχευση.
Μια αγορά 35 δισ.δολ.
Η εταιρία, με γραφεία στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, όχι μόνο έχει γίνει ορατή στα ραντάρ των επενδυτών, αφού έχει ήδη σηκώσει 2 εκατ. δολ. από το Marathon Venture Capital, αλλά ετοιμάζεται να προσθέτει προσεχώς νέα κομβικά έργα στο παλμαρέ της, μπαίνοντας όλο και πιο συστηματικά στην αγορά των ελικοπτέρων-drones.
Μιας αγοράς, η οποία -σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Insight Alchemy Research- ωριμάζει σταδιακά και μεγαλώνει σε μεγέθη, καθώς μόνο το 2024 αναμένεται να φτάσει τα 35 δισ.δολ. με προοπτικές για διπλασιασμό στα 70 δισ. δολ. το 2031.
«Η αγορά των ελικοπτέρων-drones θα γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη την περίοδο 2025-2031 θα εμφανίσει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 12,3%. Αυτή η πρόβλεψη αντανακλά τις συνεχιζόμενες εξελίξεις στην τεχνολογία, την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση και τις ισχυρές επενδύσεις στον κλάδο» αναφέρει η εταιρεία ερευνών, τοποθετώντας τη Velos Rotors στους 10 κορυφαίους κατασκευαστές ελικοπτέρων drones παγκοσμίως.
Έκρηξη την επόμενη διετία
Βασικοί στόχοι της εταιρίας παραμένουν η αύξηση του -κύκλου εργασιών, η βελτίωση του περιθωρίου μικτού και καθαρού κέρδους και η αύξηση της ρευστότητας. Η εταιρεία με βασικές αξίες την έντιμη σχέση με τους πελάτες, το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και την συνεχή εκπαίδευση επιτυγχάνει κάθε χρόνο τους στόχους της και ευελπιστεί στην συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας.
Με δεδομένη την διαφαινόμενη διατήρηση του υφιστάμενου αρνητικού κλίματος, η διοίκηση της εταιρίας παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις και προσαρμόζει τις κινήσεις, ενισχύοντας διαρκώς την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της. Ο κυριότερος στόχος της διοίκησης για το 2024 είναι η διατήρηση της θετικής πορείας των αποτελεσμάτων της, μέσα από την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη πωλήσεων σε νέες αγορές.
Η τεχνολογία των ελικοπτέρων-drones με διττή χρήση της Velos Rotors ανοίγει νέους δρόμους για την ευρεία χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε εμπορικές και κυβερνητικές εφαρμογές, όπως μεταφορά ανθρώπινων οργάνων και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε απομακρυσμένες περιοχές, χαρτογραφήσεις δυσπρόσιτων περιοχών, επιθεώρηση κρίσιμων υποδομών, αποστολές αναζήτησης και διάσωσης, συνοριακούς ελέγχους.
«Το Velos λειτουργεί ως benchmark τόσο για την αγορά της Ευρώπης, όσο και των ΗΠΑ από πλευράς ασφάλειας», σχολίασε ο συνιδρυτής και CTO της ελληνικής startup, Άρης Κολοκυθάς, σε πρόσφατη εκδήλωση του Open Coffee, σημειώνοντας ότι αναμένεται έκρηξη της χρήσης των εμπορικών drones τα επόμενα χρόνια.
«Τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, αφού ολοκληρωθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τις εμπορικές πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, αναμένουμε τεράστια έκρηξη της ζήτησης. Όλες οι εταιρίες του κλάδου προετοιμάζονται. Ωστόσο, μόνο 13 από τις 169 επιχειρήσεις της αγοράς έχουν ήδη σήμερα έτοιμο προϊόν, που ήδη εκτελεί πτήσεις», πρόσθεσε ο κ. Κολοκυθάς, θέλοντας να υπογραμμίσει το θετικό momentum για τη Velos Rotors. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Τα drones είναι για να παίζουμε. Τα drones βιομηχανικού τύπου, όπως αυτά της Velos, για να κάνουμε δουλειές».
Από τη Νάξο στις Κυκλάδες
Η Velos Rotors έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής και στους ελληνικούς αιθέρες. Το καλοκαίρι του 2022, μέσα σε ένα 4μηνο, πέταξε περισσότερες από 45 φορές από τη Νάξο στις μικρές Κυκλάδες, μεταφέροντας, σε χρονικό διάστημα μόλις ενός τετάρτου της ώρας, ακριβά φάρμακα και δείγματα αίματος μεταξύ των νησιών της περιοχής, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, διευκολύνοντας το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Το 2023 η Velos κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2 εκατ. δολ. από τη Marathon, η οποία θα αξιοποιηθεί για την ικανοποίηση της διεθνώς αυξανόμενης ζήτησης και την περαιτέρω εξέλιξη των καινοτόμων ελικοπτέρων της. Σε συνέχεια της επένδυσης, η startup πρόκειται να μεγαλώσει σημαντικά την ομάδα της, για την περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων της και την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησής τους.
«Η χρηματοδότηση θα μας βοηθήσει να φέρουμε τα ελικόπτερα στα χέρια των πελατών μας πιο γρήγορα και να έχουμε σημαντικό αντίκτυπο σε εμπορικές και κυβερνητικές εφαρμογές», σχολίασε ο CEO της Velos Rotors, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με 20 χρόνια εμπειρίας σε μη επανδρωμένα σκάφη, Michael Seal.
Made in Ξυλόκαστρο
Τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα της Velos Rotors, που προορίζονται για εμπορικές και κυβερνητικές εφαρμογές, είναι κάτω των 25 κιλών, μεταφέρουν φορτίο πέντε κιλών για μία ώρα με ταχύτητα 60 χιλιόμετρα/ώρα, ακόμα και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, υπερκαλύπτοντας τις επιδόσεις ακόμα και των καλύτερων πολυκόπτερων της αγοράς.
«Σχεδιάσαμε το Velos από το μηδέν στα δικά μας εργαστήρια, χωρίς καμία προηγούμενη πλατφόρμα. Κάθε τμήμα, κινητήρες, φτερά, αεροδυναμική, είναι σχεδιασμένο από την αρχή. Σήμερα στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας γίνεται inhouse η κατασκευή των τμημάτων, η συναρμολόγηση, οι δοκιμές και τα τεστ για τα ελικόπτερα-drones μας», διευκρίνισε ο κ. Κολοκυθάς.
Τα ελικόπτερα της Velos είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτροκίνητα, ενώ η σχεδίασή τους με δύο κινητήρες και τα πολλαπλά εφεδρικά συστήματα αποτελούν ευρεσιτεχνία της εταιρείας, που έχει κατοχυρωθεί με πατέντα και εγγυάται κορυφαία αξιοπιστία και ασφάλεια.
Γι’ αυτό και σήμερα θεωρούνται τα πιο ασφαλή, αξιόπιστα και άκρως αποτελεσματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παγκοσμίως στην κατηγορία τους. Ο δε καινοτόμος σχεδιασμός του ελικοπτέρου μειώνει τον παραγόμενο θόρυβο και αυξάνει καθοριστικά την απόδοση του αεροσκάφους.
Πηγή: powergame.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου