Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
Η μέθοδος των μερομηνίων, που βασίζεται στη λαϊκή παράδοση για την πρόγνωση του καιρού, έχει διατηρηθεί ζωντανή για αιώνες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων που τη θεωρούν αδιάψευστη. Παρά την εξέλιξη της σύγχρονης μετεωρολογίας και την ακριβή πρόγνωση καιρικών φαινομένων, υπάρχουν ακόμα φωνές που υποστηρίζουν ότι η λαϊκή σοφία μπορεί να υπερισχύει των επιστημονικών εργαλείων.
Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα αμφισβητεί την εγκυρότητα αυτών των παραδοσιακών μεθόδων, υποστηρίζοντας ότι η εμπιστοσύνη σε αναπόδεικτες και μη τεκμηριωμένες πρακτικές μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες εκτιμήσεις και αποφάσεις. Η ανάγκη για τεκμηριωμένες και ακριβείς προβλέψεις είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς οι αλλαγές στο κλίμα απαιτούν υπεύθυνες και επιστημονικά βασισμένες προγνώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Facebook, αναφερόμενος σε μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία κατέρριψε την αξιοπιστία των μερομηνίων. «Καλύτερα να ρίχνει κανείς τα χαρτιά, να κοιτάζει το φλιτζάνι ή να διαβάζει το ωροσκόπιο, παρά να πιστεύει στα Μερομήνια!», σχολιάζει ο κ. Κολυδάς.
Η φράση αυτή αποδίδεται στον συν-συγγραφεά της μελέτης και καθηγητή Μετεωρολογίας κ. Άρη Μπαρτζώκα, και αναφέρεται από τον διευθυντή της ΕΜΥ σε αναλυτικό άρθρο που έχει δημοσιεύσει στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Η συγκεκριμένη μελέτη του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι η μοναδική που έχει εκπονηθεί «για την αξιοπιστία προγνώσεων για τα μερομήνια, για τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη», καλύπτοντας μια ευρεία περίοδο «40 ετών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου