Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Ουκρανία, είχε συνομιλίες τη Δευτέρα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για αποκατάσταση της «ειρήνης» και της «σταθερότητας».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, ο κ. Μόντι τόνισε τη σταθερή θέση της χώρας του υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη στήριξή του στην άμεση επαναφορά της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν επαίνεσε την ιστορική επίσκεψη του Ινδού ηγέτη, επισημαίνοντας το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε, καθώς και τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως τονίζεται περαιτέρω στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Ινδός πρωθυπουργός προκάλεσε αντιδράσεις στην Ουκρανία κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία, όπου συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον Ιούλιο, χαμογελώντας μπροστά στις κάμερες στη Μόσχα. Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, πλάι στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μόντι υποστήριξε σθεναρά την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε κάθε χώρα που επιθυμεί να βοηθήσει τον πρόεδρο Ζελένσκι στην προσπάθειά του για μια δίκαιη ειρήνη».
Παρά την όλο και στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ, η Ινδία παραμένει απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, όπως έπραξαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ινδία επιχειρεί να διατηρήσει λεπτές ισορροπίες μεταξύ της Ρωσίας, με την οποία διατηρεί ιστορικούς δεσμούς, και των δυτικών χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία, ενώ παράλληλα συμμαχεί με αυτές για την αντιμετώπιση της Κίνας, του κυριότερου γεωπολιτικού αντιπάλου της στην περιοχή.
Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κρίση στο Μπανγκλαντές, όπου η πρώην πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα, στενή σύμμαχος της Ινδίας, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία και τη χώρα λόγω αιματηρών διαδηλώσεων. Ο Μόντι και ο Μπάιντεν εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία για αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και την προστασία των μειονοτήτων, ιδίως των Ινδουιστών, στο Μπανγκλαντές, όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι μειονοτικοί Ινδουιστές στο Μπανγκλαντές έχουν επανειλημμένα βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων μετά την ανατροπή της Χασίνα, η οποία δεχόταν επικρίσεις από την Ουάσινγκτον για την υπονόμευση της δημοκρατίας στο πρώην Ανατολικό Πακιστάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου