Breaking

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Εισαγγελικό πόρισμα για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό: «Το θυρόφραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει» – Συνεχίζεται ο καθαρισμός

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Το θυρόφραγμα της Κάρλας, εξαιτίας του οποίου τις τελευταίες εβδομάδες τόνοι ψαριών καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, δεν μπορούσε να κλείσει, σύμφωνα με πολυσέλιδο πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, η οποία είχε διατάξει και ολοκλήρωσε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο προκαταρκτική έρευνα.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει στις 22 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, μετά την αυτοψία που είχε κάνει στην περιοχή της Κάρλας, καταγγέλλοντας ότι ποσότητες νερών, επιμολυσμένων από νερά του Πηνειού, στον οποίο γινόταν εκτροπή των λυμάτων από τον βιολογικό Λάρισας που υπέστη ζημιά μετά τις πλημμύρες, κατέληγαν στον Παγασητικό Κόλπο.

Για τη μήνυση, την «τύχη» της οποίας αναζητούσε ο δήμαρχος Βόλου, είχε γίνει προκαταρκτική έρευνα και το πόρισμα φαίνεται ότι έρχεται να απαντήσει και στο σημερινό ερώτημα «γιατί δεν είχε κλείσει το θυρόφραγμα» και τόνοι ψαριών από την Κάρλα κατέληξαν στον Παγασητικό Κόλπο.

Πληροφορίες του taxyodromos.gr, αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα πολυσέλιδο πόρισμα, βάσει του οποίου το θυρόφραγμα δεν επιτρέπεται να κλείσει. Η έρευνα που διεξήχθη τους χειμερινούς μήνες, κατέληξε σε τρία βασικά σημεία:

  • Τα νερά της Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα, βάσει μετρήσεων που έγιναν
  • Η ποιότητα των νερών του Παγασητικού Κόλπου δεν επηρεαζόταν από την είσοδο σε αυτόν νερών από την Κάρλα
  • Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση. Επίσης, αναφέρεται ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος.

Το πολυσέλιδο πόρισμα εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και μάλιστα υποβλήθηκε και στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Με απόφαση δύο ανεξάρτητων εισαγγελικών λειτουργών, κρίθηκε ότι στην τότε συγκυρία δεν υπήρχε πρόβλημα και η μήνυση του δημάρχου τέθηκε στο αρχείο.

Το πόρισμα δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, παρά μόνο πρόσφατα και με αφορμή το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, εξαιτίας του οποίου έχει ξεκινήσει ξανά δημόσιος διάλογος για το θυρόφραγμα της Κάρλας.

Θα μπορούσε όμως, αν δημοσιοποιούνταν, να αποτρέψει τη συζήτηση που έγινε με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οπότε και «φωνές» μιλούσαν, χωρίς στοιχεία, για επιμόλυνση του Παγασητικού από την Κάρλα, με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της περιοχής και τη δημιουργία σύγχυσης στους πολίτες για το αν θα έπρεπε να κολυμπούν ή όχι στις ακτές του Παγασητικού που πριν την εμφάνιση των νεκρών ψαριών, είχαν χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικής ποιότητας».

Κουρέτας: Υπολογίζουμε πως τα νεκρά ψάρια θα έχουν συλλεχθεί εντός των επόμενων 2-3 ημερών

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστο Κέλλα είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας για θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το θέμα της πανώλης για το οποίο ο Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε: ” Έχουμε προχωρήσει στο άνοιγμα των σφαγείων για τα βοοειδή και πολύ σύντομα θα έχουμε και μία εικόνα για να τα ανοίξουμε και για τα αιγοπρόβατα. Δεν βρίσκουμε εστίες που μας ανησυχούν πλέον. Η ιχνηλάτηση προχωρά θετικά. Συγκεντρώνονται περίπου 100 δείγματα την ημέρα. Συνεχίζουμε, ελέγχοντας μήπως υπάρχει κάποια εστία κρυμμένη η οποία μας έχει ξεφύγει. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά θα έχουμε καλύτερη εικόνα την επόμενη εβδομάδα με την ολοκλήρωση της ιχνηλάτησης . Κινηθήκαμε σωστά και καταφέραμε να σώσουμε το μεγαλύτερο μέρος από το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας».

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε και στο πόρισμα του Εισαγγελέα Βόλου το οποίο δικαιώνει τις αποφάσεις της Περιφερειακής αρχής να μην κλείσει εξαρχής το θυρόφραγμα της Κάρλας. «Πριν από λίγη ώρα βγήκε το πόρισμα του Εισαγγελέα Βόλου, το οποίο αναφέρει ότι δεν μπορούσε να κλείσει το θυρόφραγμα. Αυτό είχαμε αναφέρει κι εμείς εδώ και μέρες, ότι δεν μπορούσε να κλείσει καθώς λόγω της έλευσης του αρδευτικού νερού από τη Γυρτώνη υπήρχε κίνδυνος να πλημμυρίσει η περιοχή. Δεν υπήρχε λόγος να κλείσει. Το πρόβλημα εντοπίζεται πιο κάτω, στα δίχτυα που δεν τοποθετήθηκαν από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Δικαιώνεται η απόφαση που πήρα να μην κλείσω νωρίτερα το θυρόφραγμα πράγμα που έγινε όταν σταμάτησε να έρχεται το αρδευτικό νερό και δεν πλημμύρισε εκ νέου η περιοχή».

Αναφερόμενος στην εν εξελίξει επιχείρηση καθαρισμού ο Δημήτρης Κουρέτας τόνισε ότι «γίνεται μία πολύ μεγάλη κινητοποίηση από σκάφη που έχουν έρθει, και συλλέγουν τα ψάρια εντός του Παγασητικού στο λιμάνι του Βόλου, αλλά και σε άλλα σημεία, όπως και κατά μήκος του ποταμού Ξηριά σε μεγάλο μήκος και στη συνέχεια οδηγούνται στην καύση. Θεωρώ πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Με το ρυθμό που μαζεύονται αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε πως τα νεκρά ψάρια θα έχουν συλλεχθεί εντός των επόμενων 2-3 ημερών. Αναμένουμε νέα μηχανήματα από την Αθήνα τα οποία θα οδηγήσουν τα νεκρά ψάρια αντί της καύσης σε σκόνη».

Συνεχίζεται ο καθαρισμός από συνεργεία του Ο.Λ.Β.

Συνεχίζουν αδιάκοπα τα συνεργεία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, τον καθαρισμό του λιμένα και της παραλιακής ζώνης της Αγριάς από τους τόνους νεκρών ψαριών που έχουν καταλήξει στον Παγασητικό από την Κάρλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.

«Από την πρώτη στιγμή εντοπισμού του προβλήματος, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, ανέθεσε εργολαβίες, για την περισυλλογή των νεκρών ψαριών από τους χώρους αρμοδιότητάς του, ωστόσο όπως διαπιστώνονταν, το πρόβλημα μέρα με τη μέρα, έβαινε εντονότερο, από τον όγκο των νεκρών ψαριών που δέχονταν ο Παγασητικός.

Από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου υπάρχει καθημερινός συντονισμός και σχεδιασμός για τα σημεία παρέμβασης των συνεργείων, ενώ τοποθέτησε δίχτυ στην εκβολή του χειμάρρου Ξηριά, για την συγκράτηση των νεκρών ψαριών που απορρέουν στο λιμάνι. Καθημερινά επιχειρούν πέντε συνεργεία σε διάφορα σημεία ευθύνης του ΟΛΒ (Γέφυρα Ξηριά – Λιμενίσκος Αγ. Κωνσταντίνου – Παραλιακό μέτωπο – Αγριά κ.α.), ενώ στη «μάχη» του καθαρισμού αξιοποιείται μηχανολογικός εξοπλισμός του ΟΛΒ καθώς κι εργαζόμενοι για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Επίσης, έχει ήδη ενημερωθεί από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η θαλάσσια ζώνη και ο Παγασητικός, ενώ στις 29 Αυγούστου, απεστάλη επιστολή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας ενόψει των επικείμενων βροχοπτώσεων, επειδή το υπάρχον δίχτυ που έχει τοποθετηθεί, μπορεί να δεχθεί μεγάλη πίεση, να υπάρξει πρόβλεψη και να τοποθετηθεί και δεύτερο δίχτυ ανάντι (κοντά στη γέφυρα της Λεωφόρου Αθηνών) ή σε κάποιο άλλο σημείο, που θα κρίνει η Περιφέρεια κατάλληλο».

Πάνω από 160 τόνοι νεκρών ψαριών απομακρύνθηκαν μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες το απόγευμα στην δημοσιότητα, στην επιχείρηση συμμετέχουν ένα σκάφος που επιχειρεί στο λιμάνι του Βόλου, ένα στην έξοδο του Ξηριά και δυο στις Αλυκές, όπως επίσης και 7 αλιευτικά.

Τα 7 καΐκια μάζεψαν στις 27 και 28 Αυγούστου 95 τόνους από περιοχές κοντά στον Βόλο, 35 τόνοι συλλέχθηκαν από τον Ξηριά, 15 από την περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου, Ξενία, Αναύρου, 10 τόνοι από τις Αλυκές (έρχονται συνεχώς λόγω του αέρα επιπλέον ψάρια) και 5 τόνοι από πλοιάριο της Ιnterpollution από το λιμάνι του Βόλου.

Σε ποιες παραλίες του δήμου Βόλου συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με έγγραφό της που εστάλη στον Δήμο Βόλου, συνιστά την αποφυγή κολύμβησης στις παρακάτω ακτές κολύμβησης:

  • Σουτραλί Αγριάς
  • Πλάκες
  • Άναυρος
  • Ξενία
  • Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών)
  • Αλυκές
  • Αμφανών
  • Αμαρυλλίς

Η σύσταση αποφυγής κολύμβησης θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.

Ο Δήμος Βόλου, Αντιδημαρχία Τουρισμού, σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή και τηρώντας την σχετική νομοθεσία, διατηρεί τους ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες ακτές, που περιλαμβάνονται σε αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, προκειμένου να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες για την ισχύ της παραπάνω σύστασης αποφυγής κολύμβησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου