Breaking

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Το πιο προηγμένο διαστημικό αεροπλάνο στον κόσμο ετοιμάζεται να σπάσει το φράγμα του ήχου – Ανατριχιαστικό βίντεο


Μια αεροδιαστημική εταιρεία αναπτύσσει το πιο προηγμένο διαστημικό αεροπλάνο στον κόσμο με στόχο να καταστήσει το ταξίδι στο διάστημα τόσο εύκολο όσο και το ταξίδι από μία χώρα σε μία άλλη.

Η νέα υποψήφια διαστημική πρωτοπορία

Η εταιρεία Dawn Aerospace, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός «κλιμακούμενου, βιώσιμου διαστημικού μεταφορέα» που θα μοιραστεί με τον κόσμο. Το αεροσκάφος Mk-II Aurora πραγματοποίησε μια δοκιμαστική πτήση νωρίτερα αυτό το μήνα στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης Campaign 2-2 της εταιρείας.

Επίτευγμα ταχύτητας και υψομέτρου

Το μη επανδρωμένο ρομποτικό τζετ πέτυχε ταχύτητες transonic Mach 0.92 (967 km/h) και ύψος 50.000 ποδιών (15,1 km). Αυτό είναι τρεις φορές ταχύτερα και πέντε φορές υψηλότερα από την προηγούμενη απόπειρα και πλησιάζει την ταχύτητα του ήχου.

Στόχοι για σπάσιμο ρεκόρ

Οι μηχανικοί της Dawn ελπίζουν να σπάσουν ρεκόρ που «παραμένει εδώ και πάνω από 50 χρόνια». Το Mk-II Aurora αναμένεται να ξεπεράσει τις επιδόσεις στρατιωτικών αεροσκαφών – αναρριχόμενο ταχύτερα από ένα F15, πετώντας υψηλότερα από ένα Mig 25 και επιτυγχάνοντας ταχύτερες ταχύτητες από ένα SR-71.

Ανάπτυξη και οικονομικός σχεδιασμός

Η τελική στόχευση της εταιρείας είναι να αναπτύξει το πρώτο αεροσκάφος που θα πετάξει πάνω από την γραμμή Κάρμαν σε ύψος 100 χιλιομέτρων. Το αεροσκάφος θα διασχίσει τη γενικά αποδεκτή οριακή γραμμή του διαστήματος και θα το κάνει δύο φορές σε μία μόνο ημέρα.

Η εταιρεία έχει επενδύσει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου. Σχεδιάζει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με λιγότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια.

Το μέλλον και οι επόμενοι σταθμοί

Η Dawn παραδέχεται ότι «δεν είναι καν κοντά» στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του αεροσκάφους, αλλά πήρε μια πρώτη γεύση από «ένα αεροσκάφος με επιδόσεις πυραύλου». Με το αεροσκάφος Mk-II Aurora, η εταιρεία σκοπεύει να «μεταφέρει τις επιδόσεις ενός πυραύλου σε μια ταχέως επαναχρησιμοποιήσιμη πλατφόρμα αεροσκάφους».

Η εταιρεία παρουσίασε το διαστημικό αεροπλάνο τον Ιούλιο του 2020 και πραγματοποίησε πτήσεις πάνω από το Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας πέντε φορές εκείνον τον Ιούλιο. Η Corporate Aircraft Association πιστοποίησε το αεροσκάφος για δοκιμές με πυραυλική ώθηση το 2023, με τις πρώτες τρεις δοκιμές να διεξάγονται στα τέλη Μαρτίου.

Επόμενη φάση και ανταγωνισμός

Η επόμενη φάση, Campaign 2-3, προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και τότε το MK-II Ultra θα πετάξει υπερηχητικά, αναφέρει η Dawn.

«Σε πολλές περιπτώσεις, το Mk-II αναμένεται να είναι το αεροσκάφος με τις υψηλότερες επιδόσεις που απογειώνεται από διάδρομο,» σημειώνει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Stefan Powell.

Η Dawn δεν είναι η μόνη εταιρεία που προσπαθεί να κάνει την διαφορά στις εμπορικές διαστημικές πτήσεις. Ανταγωνιστές όπως η SpaceX και η Blue Origin – συνεργάτες της NASA – εξετάζουν επίσης τρόπους για να καταστήσουν την πτήση στο διάστημα προσβάσιμη στους πολίτες. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2031 και αναμένεται να οδηγήσει σε μια νέα εποχή εμπορικών διαστημικών σταθμών.

Αυτό το κύμα αλλαγών θα ανοίξει την πόρτα σε περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες να επωφεληθούν από τη διαστημική ταξιδιωτική φρενίτιδα, με την Dawn να είναι ένας ισχυρός παίκτης.  «Ανεξαρτήτως της κατεύθυνσης που θα πάρουμε, το πρόγραμμα Mk-II μας παρέχει μια απαράμιλλη βάση τεχνολογίας, μεθόδων και ομάδας», αναφέρει ο Powell. «Από αυτή τη μοναδική θέση, είμαστε έτοιμοι να μάθουμε, να οικοδομήσουμε και να πετάξουμε ταχύτερα από ποτέ».

Βίντεο

Πηγή: FOXreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου