Την 22η θέση κατέλαβε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στον τελικό των 20χλμ. βάδην γυναικών, με χρόνο 1:31.33, με την Ελληνίδα πρωταθλήτρια αμέσως μετά τον τερματισμό της να υποκλίνεται στον κόσμο, σε μία άκρως συγκινητική στιγμή.

Mάλιστα μετά την ολοκλήρωση της κούρσας η 40χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια ανακοίνωσε με δάκρυα στα μάτια πως δεν θα συμμετάσχει σε άλλη διοργάνωση, επισημαίνοντας ότι πλέον θα σκεφτεί αν θα κατέβει σε Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

«Είμαι συγκινημένη. Είναι η τελευταία μου συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Κλαίω τις τελευταίες δύο μέρες. Δεν μπορώ να συμμαζέψω τα συναισθήματά μου. Δεν ξέρω καν τι θέση έχω, αλλά χαίρομαι για την επίδοσή μου με τα δεδομένα της φετινής χρονιάς.

Όταν ένας αθλητής έχει προβλήματα με το σώμα του έχει προβλήματα και με το μυαλό του. Ήμουν λίγο μπερδεμένη. Δούλεψα μεθοδικά και σήμερα έκανα μία αξιοπρεπή εμφάνιση στον Τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων», ανέφερε αρχικά.

 

«Μου αφήνει κάτι γλυκό όλη μου η εμπειρία. Δεν έχω κάποια άσχημη στιγμή να θυμάμαι. Οπότε σίγουρα φεύγω με το κεφάλι ψηλά. Έχω να θυμάμαι μόνο ωραία πράγματα.

Αυτός ο ανταγωνισμός, ο εσωτερικός, που βγαίνεις από εδώ και είσαι αγκαλιά με τις συναθλήτριες. Είναι η τελευταία μου συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω… Ευχαριστώ για τη στήριξη και όσους με σκεφτόντουσαν όλο αυτό το διάστημα», πρόσθεσε.

Έκλαψε από συγκίνηση πριν την εκκίνηση του τελικού

Αξίζει να σημειωθεί ότι και λίγο πριν την εκκίνηση, η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια και σημαιοφόρος της αποστολής, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της.

Κι αυτό γιατί η συγκίνηση από την τρίτη συμμετοχή της στην κορυφαία διοργάνωση της υφηλίου, ήταν ιδιαίτερα έντονη για την δις πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια βρέθηκε στην πρώτη 20άδα από το δέκατο χιλιόμετρο του αγώνα και διατήρησε την αξιοπρεπέστατη θέση της, σ’ ένα από τα πλέον δύσκολα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Χρυσή Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε η Κινέζα, Τζιαγιού Γιανγκ, καθώς κάλυψε την απόσταση σε μία ώρα 25 λεπτά και 54 εκατοστά.

Η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ με 1:23.49 από τον Μάρτιο του 2021, πήρε από την εκκίνηση την πρωτοπορία και χωρίς να δυσκολευθεί σε κανένα σημείο της διαδρομής τερμάτισε στην πρώτη θέση, καθώς δεν απειλήθηκε ουσιαστικά από τις αντιπάλους της.

Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Ισπανίδα, Μαρία Πέρεθ και το χάλκινο, η Αυστραλή, Τζέμινα Μόνταγκ.

 

Ο αγώνας άρχισε με ημίωρη καθυστέρηση λόγω καιρικών συνθηκών (βροχόπτωση).

Οι πρώτες οκτώ του τελικού, είναι οι εξής:

1. Τζιαγιού Γιανγκ (Κίνα) 1:25.54

2. Μαρία Πέρεθ (Ισπανία) 1:26.19

3. Τζεμίνα Μόνταγκ (Αυστραλία) 1:26.25

4. Λορένα Αρένας (Κολομβία) 1:27.03

5. Αλέγκνα Γκονζάλες (Μεξικό) 1:27.14

6. Γκλέντα Μορεχόν (Ισημερινός) 1:27.37

7. Λάουρα Κάρο Γκαρθία (Ισπανία) 1:28.12

8. Εβελιν Ινγκα (Περού) 1:28.16

22. Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (Ελλάδα) 1:31.33