Breaking

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Σκάνδαλο Novartis: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες στις ΗΠΑ «γονάτισαν» την Novartis και τους δόθηκε… νέα ταυτότητα! – Στην Ελλάδα;

 

Τι ξέρουν οι αμερικανικές υπηρεσίες για τους εμπλεκόμενους Έλληνες στο σκάνδαλο; - Nα ζητηθεί συνδρομή από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Το σκάνδαλο της Novartis είχε κλείσει σε Ελλάδα και ΗΠΑ με έναν πολύ περίεργο τρόπο: Στην Ελλάδα, όλοι οι κατηγορούμενοι πολιτικοί, αθωώθηκαν κατά την ποινική διερεύνηση (από τον Α.Σαμαρά και τον Α.Γεωργιάδη μέχρι τον Α.Λοβέρδο), όπως και οι ιδιώτες, είτε ήταν στελέχη της εταιρείας είτε όχι, ουδείς καταδικάστηκε, η εταιρεία αποδόθηκε «καθαρή» στην συνέχιση της δραστηριότητάς της.

Στις ΗΠΑ, όπου οι ίδιοι μάρτυρες κατέθεσαν τα ίδια πράγματα, η εταιρεία δέχθηκε την ευθύνη της και πλήρωσε… 345 εκατ. δολάρια για να μην καταδικαστούν τα στελέχη της για δωροδοκίες!

Η υπόθεση ξανάνοιξε στην Ελλάδα όταν ο Κ.Βελόπουλος ανησυχώντας για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του βουλευτή και νομικού Παύλου Σαράκη που είχε διαγράψει από την Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης για λόγους που δεν έγιναν ποτέ γνωστοί, δήλωσε στην Βουλή ότι ο πρώην βουλευτής του είχε λάβει 30 εκατ. ευρώ από το αμερικανικό κράτος για τις υπηρεσίες του στην υπόθεση Novartis.

Και μπορεί να μην ήταν γνωστό πόσα είχε πάρει ο Π.Σαράκης για τις νομικές του υπηρεσίες από το αμερικανικό κράτος, αλλά ήταν γνωστό ότι ήταν αυτός που είχε εκπροσωπήσει τους μάρτυρες όταν κλήθηκαν να καταθέσουν στις ΗΠΑ για όσα γνώριζαν για την υπόθεση.

Το ότι, φυσικά καταβλήθηκαν οι φόροι των 30 εκατ. δολ. (αν ήταν τόση η αμοιβή του που ο ίδιος το διαψεύδει) είναι αυτονόητο, διότι τη νομική αμοιβή Σαράκη την κατέβαλε το αμερικανικό κράτος και όχι κάποιος ιδιώτης, οπότε οι φόροι καταβλήθηκαν αυτόματα στο ελληνικό δημόσιο και για τον λόγο αυτό ουδείς έχει να πει κάτι.

Βέβαια, υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής και νομικής ηθικής: Πώς στις ΗΠΑ οι καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων γίνονται δεκτές και παραδέχεται η Novartis όταν ακολουθούσε «αθέμιτες πρακτικές» (δεν εννοούν βέβαια τους γιατρούς στους οποίους έδιναν δωράκια για να γράφουν φάρμακά τους, όπως κάνουν όλες οι εν Ελλάδι ξένες φαρμακευτικές εταιρείες) και στην Ελλάδα, «καθαρίζει»;

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την ίδια ακριβώς υπόθεση για την οποία κινητοποιήθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ: Η νομική έδρα της Novartis βρίσκεται στις ΗΠΑ και η υπόθεση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίεςαφού αφορούσε την διαφθορά Ελλήνων πολιτικών.

Έτσι, οι μάρτυρες κλήθηκαν στις ΗΠΑ για να καταθέσουν μαζί με τον δικηγόρο τους Π.Σαράκη.

Ο Π.Σαράκης, ως εκπρόσωπός τους, εξασφάλισε την ασυλία τους και -σε περίπτωση που κρίνονταν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, βάσιμα και πραγματικά τα όσα κατέθεταν οι μάρτυρες- τότε θα τους έδινε οικονομική αμοιβή το αμερικανικό κράτος και θα τους εξασφάλισε όχι μόνο την οικονομική τους επιβίωση, αλλά και την φυσική τους επιβίωση, αφού κρίθηκε ότι κινδύνευε η ζωή τους, όπως ακριβώς προβλέπει ο αμερικανικός νόμος.

Όλα όσα κατέθεσαν οι προστατευόμενοι -από την αμερικανική Δικαιοσύνη, πλέον- μάρτυρες, όλοι πρώην στελέχη της Novartis, κρίθηκαν ΑΛΗΘΙΝΑ.

Και τέθηκαν υπ’όψιν των στελεχών της αμερικανο-ελβετικής εταιρείας, οι οποίοι πέρασαν και αυτοί από την γνωστή διαδικασία: FBI, εισαγγελέας κλπ.

Και τα στελέχη της Novartis είχαν να επιλέξουν μεταξύ της συνέχισης της ποινικής διερεύνησης και της καταβολής προστίμου 345 εκατ. δολαρίων για τις παράνομες τακτικές που ακολουθούσαν στην… Ελλάδα!

Γιατί; Γιατί βάσει του αμερικανικού νόμου παραβίαζαν τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των λοιπών αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών που επίσης δραστηριοποιούντο στην Ελλάδα.

Η Novartis φυσικά δέχθηκε το πρόστιμο, στην ουσία δέχθηκε τις κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, οι αμερικανικές υπηρεσίες πήραν στα χέρια τους ονόματα και στοιχεία για το τι γινόταν στην Ελλάδα και έτσι η υπόθεση έληξε στις ΗΠΑ.

Οι μάρτυρες τι απέγιναν; Τους αποδόθηκε το καθεστώς των «προστατευόμενων προσώπων» και ακολούθησαν την γνωστή διαδικασία που προβλέπει το αμερικανικό κράτος: Τους άλλαξαν ταυτότητα και τους έφτιαξαν μια καινούρια ζωή σε κάποιο σημείο των ΗΠΑ, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να απειλήσει την ζωή τους. Συν την αμοιβή τους.

Κατέθεσαν ότι ακριβώς είχαν καταθέσει και στην ελληνική Δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα ουδείς διώχθηκε ή του αποδόθηκαν κατηγορίες.

Αίφνης ο Α.Σαμαράς κατέθεσε αίτημα αποκάλυψης της ταυτότητας των «προστατευόμενων» μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ» και «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ, στις 27 Μαρτίου, γιατί είχαν λάβει χρήματα για να καταθέσουν αυτά πο κατέθεσαν. Αυτό βέβαια έγινε στις ΗΠΑ όπου το νόμος το επιτρέπει.

Δεν τους ξέρει ποιοι είναι; Τους ξέρει!

Όλοι όχι μόνο οι εμπλεκόμενοι, αλλά και τα δημοσιογραφικά γραφεία γνωρίζουν την ταυτότητά τους κι έχουν δημοσιευθεί μάλιστα τα  ονόματά τους.

Επί της ουσίας αδιάφορο, αφού πλέον βρίσκονται υπό την προστασία του αμερικανικού κράτους με νέες ταυτόητες, ονόματα κλπ. και πράκτορες του FBI να τους προστατεύουν.

Ουσιαστικά ζητά ανατροπή της απόφασης του ελληνικού δικαστικού συμβουλίου που αποφάνθηκε οριστικά μόλις το 2022, ότι δεν μπορούν να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες προστατευόμενων μαρτύρων.

Το ότι ο Α.Γεωργιάδης και ο Θ.Πλεύρης ζήτησαν να αποκαλυφθούν τα ονόματά τους, επίσης δεν έχει καμία σημασία.

Αντίθετα, έχει τεράστια σημασία να μάθουμε τι έχουν καταθέσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και «γονάτισαν» την Novartis.

Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να δούμε, πώς, πόσους και ποιους «κρατούν» Έλληνες οι Αμερικανοί.


Μια αίτηση δικαστικής συνδρομής από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα ήταν αυτονόητη. Και μετά ας αποκαλυφθούν και τα ονόματα, αν και πλέον δεν υπάρχει καμία σημασία, όπως προαναφέραμε…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου