Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2024
20 έως 23 Ιουνίου
Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Πλήθος επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δυνατές εμπειρίες και μεγάλα χαμόγελα έφερε η 3η διοργάνωση του Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ!
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης η 3η διοργάνωση του Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ, που ολοκληρώθηκε, την περασμένη Κυριακή, στο Δερβένι. Για τέσσερις μέρες, από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου, πλήθος επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε 15 πρωτότυπες δράσεις που απλώνονταν σε όλο το Δήμο και να ζήσει μοναδικές στιγμές και εμπειρίες! Ο απολογισμός: έντονος ενθουσιασμός, δυνατά χειροκροτήματα, χαρά, συγκίνηση και μεγάλα χαμόγελα μικρών και μεγάλων! Το Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, σε συνεργασία με το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων.
Η καθιερωμένη επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουνίου, στην πλατεία Αγίου Βλασίου στο Ξυλόκαστρο. Τρεις Έλληνες τενόροι, ο διεθνούς φήμης Δημήτρης Πακσόγλου συνοδευόμενος από τους Χρήστο Δεληζώνα και Αντρέα Καραούλη και τον Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου στο πιάνο, άνοιξαν την αυλαία των Αριστοναυτών με ένα πρόγραμμα όπερας που περιελάμβανε αγαπημένα κλασικά κομμάτια από την κεντρική Ευρώπη, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα που μας ταξίδεψαν στο χώρο και στο χρόνο. Οι ιδιαίτερα εκφραστικές ερμηνείες και η διάδραση των καλλιτεχνών με το κοινό ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους, η ανταπόκριση των οποίων υπήρξε ιδιαίτερα θερμή καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς. Μία συναυλία που σίγουρα το Ξυλόκαστρο θα θυμάται για καιρό! Ο Δημήτρης Πακσόγλου, μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η εμπειρία αυτή θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά μας και θα την έχουμε ως πρότυπο και οδηγό για τα επόμενα που θα κάνουμε στο μέλλον”.
Στο πλαίσιο της φετινής κεντρικής θεματικής του Φεστιβάλ “Η Ελευθερία της Όρχησης”, στον εξωτερικό χώρο και στον κήπο της εμβληματικής Βίλλας Σικελιανού στη Συκιά, παρουσιάστηκε η χορευτική performance Inter-esse από την ομάδα YELP danceco. Μέσα σε μία ιδιαίτερη και κατανυκτική ατμόσφαιρα, το έργο, που αναφέρεται στη σχέση του ανθρώπου και του ανθρώπινου σώματος με τα φυτά, καθήλωσε τους θεατές. Η χορογράφος και χορεύτρια Μαριέλα Νέστορα εκπροσωπώντας την ομάδα αναφέρει “Η παρουσίαση της παράστασης ήταν μια μαγική εμπειρία για μας”. Τόνισε μάλιστα ότι είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείται η διεθνής γλώσσα της κίνησης και του σώματος και στην περιφέρεια, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει διεθνές κοινό.
Αφιερωμένο στην τέχνη του χορού ήταν το φετινό Aristonautes Lab, η κεντρική δράση δικτύωσης του Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Sikyon Coast Hotel & Resort. Στο στρογγυλό τραπέζι και την ανοιχτή συζήτηση, καταξιωμένες επαγγελματίες του κλάδου, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, καλλιτέχνιδες και χορογράφοι, μίλησαν για την εξωστρέφεια και τη δικτύωση της ελληνικής χορευτικής σκηνής σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, για την πρόσβαση σε νέα κοινά και το ρόλο της εκπαίδευσης, για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και μοιράστηκαν η καθεμιά τη δική της εμπειρία. Στο Aristonautes Lab συμμετείχαν οι Αναστασία Βαλσαμάκη (χορογράφος), Χρύσα Γεωργίου (project manager – Dance Days Chania), Τζίνα Γιωτάκη (επίκουρη καθηγήτρια – τμήμα Παραστατικών & Ψηφιακών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Πηνελόπη Ηλιάσκου (καθηγήτρια ρυθμικής Dalcroze & επιμελήτρια χορού – Κέντρο Χορού Ντάνκαν, EDN), Μαρία Κολιοπούλου (χορογράφος) και Χριστίνα Λιάτα (υπεύθυνη διεθνών συμπαραγωγών & περιοδειών – πρόγραμμα Εξωστρέφεια, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση). Τη συζήτηση συντόνισε η επιμελήτρια του προγράμματος του Aristonautes Lab, θεωρητικός και δραματουργός χορού, Μπετίνα Παναγιωτάρα.
Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν και φέτος η ενότητα των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του Φεστιβάλ. Η χορογράφος Μαρία Κολιοπούλου πραγματοποίησε ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο χορού και κίνησης που απευθυνόταν σε όλους, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, άτομα 60+, με ή χωρίς αναπηρίες, με έμπνευση από την “Ελευθερία της Όρχησης”, ενώ οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους φιγούρες από πηλό και, στη συνέχεια, να φτιάξουν όλοι μαζί μία stop-motion ταινία, με οδηγούς τον σκηνοθέτη και animator Thomas Künstler και τις κεραμίστριες Χριστίνα Μεντζέλου και Μαρία Παναγουλοπούλου. Πολύ ξεχωριστή εμπειρία, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τον ίδιο τον εισηγητή, ήταν το εργαστήριο ποίησης που πραγματοποίησε ο ποιητής και επίκουρος καθηγητής Νίκος Ερηνάκης για μέλη του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση στον Πευκιά. Όπως ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο Ερηνάκης, ήταν μία πολύ καρποφόρα εμπειρία μέσα από την οποία αναδείχθηκε πώς η ποίηση, η ποιητική συνδημιουργία μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά, λυτρωτικά αλλά κυρίως προωθητικά ώστε να αντιμετωπίζουμε τις προσωπικές και συλλογικές προκλήσεις. Οι πιο περιπετειώδεις, το βράδυ της Παρασκευής, ανέβηκαν και διανυκτέρευσαν στο οροπέδιο της Ζήρειας όπου περιπλανήθηκαν στον έναστρο ουρανό με τηλεσκόπια και συμμετείχαν σε ένα συναρπαστικό βιωματικό σεμινάριο παρέα με την δραματουργό, σκηνοθέτιδα, θεατρολόγο & θεατροπαιδαγωγό Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Τέλος, ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις άφησε στους συμμετέχοντες η κυριακάτικη δράση “Αρχαία μονοπάτια: η συνάντηση της δύσης και της ανατολής” με τη Μαρία Γιάννου που περιελάμβανε περιήγηση στους ορεινούς όγκους της περιοχής, από τα Τρίκαλα Κορινθίας και το Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου μέχρι τη μαγευτική Ζάχολη και τη βουδιστική στούπα στο Γελήνι.
Ένα από τα highlights της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ ήταν, το βράδυ του Σαββάτου, τα εγκαίνια του εντυπωσιακού τμήματος μιας μυκηναϊκής εικοσόρου που κατασκευάστηκε βάσει των περιγραφών που εντοπίζονται στα κείμενα της περιόδου, υπό την επιστημονική εποπτεία της Δρ. Δήμητρας Καμαρινού και σε σχεδιασμό Χρήστου Γκοβότσου, και κοσμεί τη μαρίνα του Ξυλοκάστρου. Η Δρ. Δήμητρα Καμαρινού, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, μίλησε αναλυτικά για το project και μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους πολύτιμες πληροφορίες για τη ναυπηγική και ναυτική παράδοση των Αριστοναυτών. Αμέσως μετά, οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια συναφών θεματικών.
Μικροί και μεγάλοι που επισκέφτηκαν στη Βίλλα Σικελιανού, από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου, εντυπωσιάστηκαν από την συναρπαστική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που επιφύλαξε γι’ αυτούς η Chronoscope VR. Φορώντας απλώς τα VR γυαλιά τους, και με οδηγό τον δημιουργό του project Γιώργο Ζεστανάκη, επισκέπτες του Φεστιβάλ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν στην καρδιά της αρχαίας Ελλάδας και να εξερευνήσουν τα θαύματα της κλασικής Αθήνας, όπως ποτέ άλλοτε!
Ακόμη, καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου, ήταν ανοιχτές στο κοινό η έκθεση φωτογραφίας μαθητών “Click the change you want to see!”, σε επιμέλεια της Εύας Νάμορ, στη Βίλλα Σικελιανού, όπως επίσης η έκθεση ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν Δημοτικού της περιοχής αντλώντας έμπνευση από την “Ελευθερία της Όρχησης”, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστρου. Κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο για το καλύτερο έργο στην έκθεση στη μαθήτρια Μελίνα Τσόχα, με έπαθλο ένα ταξίδι, τον επόμενο Σεπτέμβριο, στη Σύρο για να παρακολουθήσει το ANIMASYROS 2024. Παράλληλα, τα Ιστιόπανα των Αριστοναυτών, η φετινή συνεργασία του Φεστιβάλ με το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε επιμέλεια των επίκουρων καθηγητών Βασίλη Ψαρρά και Τζίνας Γιωτάκη, κοσμεί ακόμα και σήμερα την παραλία του Ξυλοκάστρου (Νησάκι).
Από το Φεστιβάλ φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων. Το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής, οι φίλοι της 7ης τέχνης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο πολυβραβευμένες ταινίες κορυφαίων δημιουργών από τη Γαλλία, το “Ο Φαραώ, ο κλέφτης και η πριγκίπισσα” του Michel Ocelot και το “Adama” του Simon Rouby, σε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε η ομάδα του ANIMASYROS δίνοντας μία μικρή γεύση της επερχόμενης διοργάνωσης του Φεστιβάλ με θέμα την Αφρική, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Το Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ ολοκληρώθηκε με τον πιο ιδανικό τρόπο, πολύ χορό, κέφι και ενέργεια στην πλατεία Ειρηνοδικείου στο Δερβένι. Ο Pan Pan και ο Years of Youth παρέα με τη VASSIŁINA ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους με αγαπημένα κομμάτια, το “Χτύπα με σαν ρεύμα στην πίστα”, “Τα παιδιά θέλουν χορό” και – φυσικά! – την “Ανισόπεδη Ντίσκο”, μέχρι και την πιο πρόσφατη κυκλοφορία “Λύκοι στον Άρη”. Ο ίδιος ο Pan Pan αναφέρει “Μας αρέσει να ταξιδεύουμε την μουσική μας, σε μέρη και ανθρώπους που δεν έχουμε ξαναδεί. Το να παίζεις δίπλα στη θάλασσα, στον ανοιχτό αέρα, μπροστά σε ανθρώπους που ήξεραν τι να περιμένουν και μπροστά σε ανθρώπους που μας έβλεπαν πρώτη φορά, παιδάκια να χορεύουν και να παίζουν μπάλα στο πλάι της σκηνής, βοήθησε στο να αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία για εμάς: δημιουργήθηκε μια επικοινωνία που δεν ξαναείχαμε”.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της 3ης διοργάνωσης, η ομάδα του Φεστιβάλ έχει ήδη ξεκινήσει με μεγάλη όρεξη να προετοιμάζει τους επόμενους ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2025, με στόχο οι δράσεις να απλωθούν ακόμη περισσότερο στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και να αγκαλιάσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο!
Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ
Social media:
FB: @aristonautesfestival
IG: @aristonautesfestival
Website: aristonautes.eu
Υπεύθυνη Επικοινωνίας:
Ελένη Μιχαλάκη
M: (+30) 6970742550
Ε: michalaki.el@gmail.com
press@animasyros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου