Breaking

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

«Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία – Οι γιατροί αναρωτιούνται αν ευθύνεται ο Covid

Ο Κασιάπ Πατέλ (Kashyap Patel) περίμενε με ανυπομονησία τα γεύματα της ομάδας του την Παρασκευή. Ολοι οι γιατροί του ογκολογικού του ιατρείου συγκεντρώνονταν στην υπαίθρια αυλή και συζητούσαν. Το κλίμα έτεινε προς την ανεμελιά και την αισιοδοξία. Αλλά εκείνη την εβδομάδα, ήταν στεναχωρημένος.

Ηταν το 2021, ένα χρόνο μετά την πανδημία του κορωνοϊού, και ο Πατέλ μοιράστηκε ότι μόλις είχε δει έναν ασθενή στα 40 του με χολαγγειοκαρκίνωμα, έναν σπάνιο και θανατηφόρο καρκίνο των χοληφόρων οδών που συνήθως προσβάλλει ανθρώπους στα 70 και 80 τους χρόνια. Αρχικά, επικράτησε σιωπή και στη συνέχεια ο ένας συνάδελφος μετά τον άλλον είπαν ότι είχαν αντιμετωπίσει πρόσφατα ασθενείς με παρόμοιες διαγνώσεις. Μέσα σε ένα χρόνο από εκείνη τη συνάντηση, το γραφείο είχε καταγράψει επτά τέτοιες περιπτώσεις.

«Ασχολούμαι 23 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο», θυμήθηκε αργότερα ο Πατέλ, διευθύνων σύμβουλος της Carolina Blood and Cancer Care Associates. Ο Ασούτος Γκορ (Asutosh Gor), ένας άλλος ογκολόγος, συμφώνησε: «Ημασταν όλοι συγκλονισμένοι».

Υπήρχαν και άλλα περίεργα περιστατικά: πολλοί ασθενείς που αντιμετώπιζαν πολλαπλούς τύπους καρκίνου σχεδόν ταυτόχρονα και περισσότερες από δώδεκα νέες περιπτώσεις άλλων σπάνιων καρκίνων, αναφέρει το ρεπορτάζ της «Washington Post».

Ολοένα και περισσότερο, ο Πατέλ είχε μια ανησυχητική σκέψη: Θα μπορούσε ο κορωνοϊός να φουντώσει τις εστίες καρκίνου;

Η έξαρση των επιθετικών καρκίνων σε προχωρημένο στάδιο από την αυγή της πανδημίας επιβεβαιώνεται από ορισμένα πρώτα εθνικά δεδομένα και από ορισμένα μεγάλα ιδρύματα για τον καρκίνο. Πολλοί ειδικοί έχουν ως επί το πλείστον απορρίψει την τάση ως αναμενόμενη συνέπεια των διαταραχών στην υγειονομική περίθαλψη που ξεκίνησαν το 2020. Αλλά όχι όλοι.

Η ιδέα ότι ορισμένοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο δεν είναι καινούργια. Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει αυτή την πιθανότητα από τη δεκαετία του 1960 και σήμερα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 15 έως 20 τοις εκατό όλων των καρκίνων παγκοσμίως προέρχεται από μολυσματικούς παράγοντες όπως ο HPV, ο Epstein-Barr και η ηπατίτιδα Β.

Πιθανότατα θα περάσουν πολλά χρόνια προτού ο κόσμος λάβει πειστικές απαντήσεις σχετικά με το αν ο κορωνοϊός είναι συνυπεύθυνος για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, αλλά ο Πατέλ και άλλοι προβληματισμένοι επιστήμονες καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να θέσει αυτό το ζήτημα ως προτεραιότητα, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη θεραπεία και τη διαχείριση εκατομμυρίων ασθενών με καρκίνο για τις επόμενες δεκαετίες.

«Ερευνούμε εντελώς ανεπαρκώς αυτόν τον ιό», δήλωσε ο Ντάγκλας Κ. Γουάλας (Douglas C. Wallace), γενετιστής και εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Οι επιπτώσεις του να τον κολλάμε επανειλημμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας θα είναι πολύ πιο σημαντικές από ό,τι νομίζει ο κόσμος».

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που να συνδέουν τον SARS-CoV-2 με τον καρκίνο και ορισμένοι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ο Ντέιβιντ Τούβεσον (David Tuveson), διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου στο Cold Spring Harbor Laboratory και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Ερευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός μεταμορφώνει άμεσα τα κύτταρα ώστε να τα κάνει καρκινικά. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι όλη η ιστορία.

Πηγή: «The Washington Post»

moneyandlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου