Breaking

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Πύρινα μέτωπα σε περιοχές της Ηλείας χθες – Πηνεία και οικισμοί του Δ. Πύργου δοκιμάστηκαν

Ξύπνησαν μνήμες αλησμόνητες
Ακούστε το άρθρο

Μαύρισε ο ουρανός και «βάφτηκε» κόκκινος χθες ο ήλιος στην Ηλεία, φέρνοντας μνήμες αλησμόνητες στους κατοίκους, από τις τραγικές στιγμές που έζησε ο Νομός το 2007.

Οι μεγάλες φωτιές που απασχόλησαν την χθεσινή ημέρα, σε δήμο Πύργου και Πηνεία, ήταν τέτοιες που κινητοποίησαν όλες τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, επίγειες και εναέριες αλλά και πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας και Δήμων, που ρίχθηκαν στην μάχη της κατάσβεσης. Στο μεταξύ αρκετές πυρκαγιές απασχόλησαν χθες κι άλλες περιοχές κυρίως της βόρειας Ηλείας, σε Καβάσιλα και Λευκοχώρι, ενώ εστίες ξέσπασαν και στην περιοχή των Λαστεΐκων που κινητοποίησαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων Αλποχωρίου, Χανακίων και Μυρτιάς του δήμου Πύργου, βίωσαν, δραματικές ώρες από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα ξεκινώντας από την περιοχή του Φραγκοπηδήματος και η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις κατακαίγοντας στο πέρασμά της, κατοικίες, ζώα, δάσος και ότι άλλο έβρισκε στο πέρασμά της. Το πύρινο μέτωπο, που «τροφοδοτήθηκε» και από τις καιρικές συνθήκες που έπνεαν εκείνη την ώρα στην ευρύτερη περιοχή, είχε τέτοια δυναμική που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν την δική τους μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς ενώ κάτοικοι με την βοήθεια εθελοντών προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διαφυλάξουν τα σπίτια τους, τα κατοικίδιά τους και τα ζωντανά τους την ίδια στιγμή που οι πύρινες φλόγες έγλυφαν στην κυριολεξία τις μάντρες, πλησιάζοντας απειλητικά. Στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Αλποχώρι γύρω στις 5 το απόγευμα και επεκτάθηκε σε Χανάκια και Μυρτιά επιχείρησαν 50 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 19 οχήματα κι από αέρος 8 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Νώντας Κυριαζής: Υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού

Για ενδείξεις εμπρηστικών ενεργειών στις φωτιές που ξέσπασαν σε τέσσερις κοινότητες του Δήμου Πύργου έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ και στον δημοσιογράφο Κώστα Γκελντή ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος Πύργου Νώντας Κυριαζής. Ο κ. Κυριαζής μετέφερε σε ζωντανή σύνδεση, όπως ο ίδιος είπε, τις πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι, ειδικά στη φωτιά που εκδηλώθηκε στα Λαστέικα αργά χθες το απόγευμα, «βλέπουν» πως υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας. Σύμφωνα πάντα με το Νώντα Κυριαζή, το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τις φωτιές σε Μυρτιά, Χανάκια και Αλποχώρι, καθώς το γεγονός ότι ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και σε πολλαπλές εστίες, καταδεικνύει πιθανότητα πως υπήρξε εμπρησμός. Φυσικά, όλες οι περιπτώσεις, από το πρώτο κιόλας φως της σημερινής ημέρας αναμένεται να διερευνηθούν από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και το Κλιμάκιο της Δυτικής Ελλάδας.

Μεγάλη μάχη στην Πηνεία

Νωρίς το μεσημέρι χθες, το πρώτο μέτωπο πυρκαγιάς που απασχόλησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ξέσπασε στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας. Αυτό το μέτωπο, ήταν που κινούνταν απειλητικά προς την Ηλεία και κατά τις απογευματινές ώρες, εισήλθε στην περιοχή της κοινότητας Απιδούλας, συνέχισε στο Μαζαράκι• δύο οικισμοί που αντιμετώπισαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες τις πύρινες φλόγες και από εκεί, είχε κατεύθυνση προς τον οικισμό Σιμόπουλου. Μέχρι αργά τη νύχτα, η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο ενώ δεκάδες σπίτια, επιχειρήσεις, ζώα και δασικές εκτάσεις είχαν παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα.

Εξαιτίας της δυναμικής της πυρκαγιάς, που κατέκαιε ανεξέλεγκτα και απειλούσε οικισμούς της Πηνείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, συγκάλεσε έκτακτο Συντονιστικό Όργανο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πρώην δημαρχείο του Σιμόπουλου παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου, του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου, Νικόλαου Ρουμελιώτη, του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αρχιπύραρχου, Βασίλειου Σολδάτου, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, του γενικού περιφερειακού Αστυνομικού Διοικητή Π.Δ.Ε., Ανδρέα Τσαπικούνη, του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας, Ταξίαρχου, Γιώργου Σωτηρόπουλου του δημάρχου Ήλιδας, Χρήστου Χριστοδουλόπουλου και την συμμετοχή όλων των υπολοίπων εμπλεκομένων φορέων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αποφασίσθηκε όλες οι δυνάμεις να επιχειρούν όλη την νύχτα στα μέτωπα σε Μαζαράκι, Απιδούλα ενώ μηχανήματα έργου και μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο σύνολό τους, διάνοιγαν ζώνες στις γύρω περιοχές για να ανακόψουν τις εστίες. Επίσης, σε κάθε τοπική κοινότητα εγκαταστάθηκε τουλάχιστο μία υδροφόρα που βρισκόταν σε ετοιμότητα ενώ ζητήθηκαν και κλίνες στην Αμαλιάδα για τους πυροσβέστες, προκειμένου να ξεκουράζονται εναλλάξ. Σε αυτό το πλαίσιο διατέθηκαν από τον δήμο συνολικά 24 κλίνες, στην διάθεση των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, μέχρι τις 10 χθες το βράδυ, η κατάσταση ήταν πολύ βελτιωμένη στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα, με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και επεκτάθηκαν στο Αλποχώρι Ηλείας καθώς και σε οικισμούς, σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου και Κρανίδι Αργολίδας.

«Σε αυτές τις πυρκαγιές οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, αλλά και εθελοντές μας, έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνον διάσπαρτες εστίες. 26 μηνύματα στάλθηκαν από το 112 εκ των οποίων τα 13 από αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας. Με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά από την Αχαΐα επεκτάθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας. Έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν. Στο σημείο επιχειρούσαν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη ήταν η συνδρομή που παρείχαν Εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει, αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και για αύριο», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Φωτιά σε δασική έκταση και στα Λαστέικα

Ακόμα ένα μέτωπο σε περιοχή του Πύργου κλήθηκαν να διαχειριστούν χθες οι Πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηλείας. Την ώρα που δινόταν μάχη σε Χανάκια, Αλποχώρι και Μυρτιά, λίγο μετά τις οκτώ το απόγευμα ξέσπασε φωτιά και στα Λαστέικα. Η φωτιά έκαψε πευκόφυτη έκταση στην τοποθεσία «Ντόμπρινο» ενώ φαίνεται πως εκεί υπήρξαν τέσσερις ενεργές εστίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο κατάφεραν πολύ γρήγορα να οριοθετήσουν το μέτωπο και να το θέσουν υπό έλεγχο, πριν επεκταθεί.

Εστίες και στα Καβάσιλα

Σε φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα και στην περιοχή των Καβασίλων του δήμου Πηνειού, επιχείρησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Π.Υ. Λεχαινών με την συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πηνειού. Η φωτιά κατέκαψε έκταση με καλάμια και βάτα, ωστόσο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών απασχόλησε ιδιαίτερα μέχρι αργά το βράδυ, όπου οι δυνάμεις επιχειρούσαν. Επίσης και στην περιοχή του Λευκοχωρίου του δήμου Πηνειού, εκδηλώθηκε πυρκαγιά χωρίς ωστόσο να απασχολήσει καθώς χάριν στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων τέθηκε γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο.

Δήμος Πύργου: Σε κέντρα φιλοξενίας οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα σπίτια τους

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμείνουν όσοι από τους κατοίκους των περιοχών που απομακρύνθηκαν λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Δημάρχου Πύργου, Στάθη Καννή δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού που βρίσκεται στους οικισμούς Αλποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς. Ο Δήμος ενημέρωσε τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αναβλήθηκε κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Πύργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου