Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαίο εργαζόμενο
Για τη θέσπιση της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα γράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.
«Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν εργάζονται οι άνθρωποι τόσο όσο στην Ελλάδα. Και τώρα θα εργάζονται ακόμη περισσότερο. Καθώς οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι σπανίζουν ολοένα και περισσότερο, η συντηρητική κυβέρνηση θεσπίζει από την 1η Ιουλίου την εξαήμερη εργασία», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας πως «στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού, παρ’ ότι η χώρα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μετά την Ισπανία».
Όπως επισημαίνει ακόμη η HB, «η έλλειψη ειδικευμένων εργαζόμενων στην Ελλάδα είναι μία από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης δημοσίου χρέους της δεκαετίας του 2010. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 28%. Περίπου 600.000 κυρίως νέοι και μορφωμένοι Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα, θεωρώντας πως δεν υπάρχει κανένα επαγγελματικό μέλλον στην πατρίδα τους – με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει έτσι τα καλύτερα μυαλά. Από την εποχή της κρίσης έχει μείνει και το στερεότυπο των “τεμπέληδων Ελλήνων” που καλλιεργήθηκε ιδίως από τα γερμανικά ταμπλόιντ μέσα – και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Οι πολλές ώρες εργασίας ωστόσο «δεν φέρνουν πολλά έσοδα στους εργαζομένους. Ο μέσος μεικτός μισθός στην Ελλάδα πέρυσι ήταν 1.251 ευρώ. Το 31% των απασχολούμενων έβγαζε ακόμη και λιγότερα από 800 ευρώ μεικτά. Το χαμηλό μέσο εισόδημα αποτελεί μία ακόμη επίπτωση της κρίσης. Προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, πολλοί Έλληνες κάνουν και δεύτερη δουλειά – και πολύ συχνά αμείβονται μαύρα». Και αυτά τα φαινόμενα είναι που θέλει να αντιμετωπίσει τώρα η κυβέρνηση με τη εξαήμερη εργασία.
Πώς αισθάνονται οι Έλληνες για την ΕΕ;
Ενόψει ευρωεκλογών, η tageszeitung φιλοξενεί τις ιστορίες τριών ανθρώπων από την Ελλάδα, οι οποίοι μιλούν και για τη στάση τους απέναντι στην ΕΕ.
Ο Δημήτρης Πατριαρχέας, ξενοδόχος δεύτερης γενιάς, είναι μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη Βέργα Καλαμάτας, του Messinian Icon Hotel. Η κατασκευή του ξενοδοχείου ολοκληρώθηκε το 2019 μετά τις απανωτές οικονομικές κρίσεις. «Και καθοριστικής σημασίας για την κατασκευή του ήταν τα χρήματα της ΕΕ. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να βρούμε το κεφάλαιο;», παραδέχεται ανυπόκριτα ο ξενοδόχος. «Περίπου το 50% της συνολικής επένδυσης χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια – επειδή το πολυτελές ξενοδοχείο προωθεί τον υψηλής ποιότητας τουρισμό, που αποτελεί δεδηλωμένο στόχο της Ελλάδας». Όπως δηλώνει ο Πατριαρχέας στην taz, «πιστεύω στην Ευρώπη. Είμαι υπέρ της εμβάθυνσης της ΕΕ – όχι μόνο οικονομικά, αλλά σε όλα τα επίπεδα».
«Πολλοί Έλληνες βλέπουν την ΕΕ με τον ίδιο τρόπο. Όχι όμως όλοι, καθώς κάποιοι βλέπουν στην Ένωση τον λόγο πίσω από την οικονομική τους καταστροφή», παρατηρεί η εφημερίδα του Βερολίνου.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο Νίκος Ρήνας, ο οποίος εδώ και 36 χρόνια «σκοτώνεται στη δουλειά στη βαριά βιομηχανία, κάνοντας ακόμη και τριπλές βάρδιες στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας. Από το 2022 όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέμεινε να κλείσει το εργοστάσιο και να απολύσει απευθείας και τους 1.060 εργάτες» – και αυτό ενώ η τιμή του νικελίου στο Χρηματιστήριο Μεταλλευμάτων του Λονδίνου βρισκόταν σε επίπεδα ρεκόρ.
«Τον Ιανουάριο του 2023 και με την αυτοδύναμη ΝΔ να θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη ΛΑΡΚΟ, η σύμβαση εξαγοράς ανατίθεται σε κοινοπραξία με επικεφαλής τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», συνεχίζει η taz. «Η συμφωνία για τη ΛΑΡΚΟ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των οικογενειακών δεσμών μεταξύ της ΝΔ και των μεγάλων εταιρειών: ο πεθερός του Γεραπετρίτη που είναι το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και υπουργός Εξωτερικών, είναι το νούμερο δύο στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Είτε πρόκειται για αυτοκινητοδρόμους, αιολικά πάρκα, ανακύκλωση απορριμμάτων ή τώρα τη ΛΑΡΚΟ: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παίρνει τη μία ανάθεση μετά την άλλη».
Ο Ρήνας «νιώθει οργισμένος. Το ίδιο και όσον αφορά την ΕΕ, θεωρώντας πως όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της Αθήνας έχουν οδηγήσει τη ΛΑΡΚΟ στην καταστροφή χέρι-χέρι με τις Βρυξέλλες». Διότι, όταν έγιναν εισφορές κεφαλαίων ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ στη ΛΑΡΚΟ, η ΕΕ τις χαρακτήρισε ως παράνομες κρατικές επιδοτήσεις που έπρεπε να επιστραφούν – και έτσι η θέση της εταιρείας επιδεινώθηκε κι άλλο. Στις ευρωεκλογές ο Ρήνας συντάσσεται με το ΚΚΕ που υποστηρίζει την έξοδο από την ΕΕ.
Καλύτερες οι επιλογές στο εξωτερικό
Η taz συνομίλησε τέλος και με τη 18χρονη Νάνσι Λιάντση, η οποία θεωρεί πως η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση. «Και οι αριθμοί τη δικαιώνουν, με την Ελλάδα να είναι προτελευταία όσον αφορά την αγοραστική δύναμη στην ΕΕ. Ταυτοχρόνως οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 74% των Ελλήνων δηλώνει πως το βιοτικό του επίπεδο έχει χειροτερεύσει τα πέντε τελευταία χρόνια. Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν είναι υψηλότερο το αντίστοιχο ποσοστό. Και οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι για όσα τους επιφυλάσσει η επόμενη πενταετία: το 48% πιστεύει πως το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί κι άλλο».
Η Λιάντση πρόκειται να φύγει τον Οκτώβριο για την Κύπρο όπου θα σπουδάσει ιατρική. Τι θα κάνει μετά; «Τα πράγματα είναι απλά, όπως λέει. “Στο εξωτερικό οι επαγγελματικές ευκαιρίες είναι καλύτερες».
Πηγή: DW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου