Breaking

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ανεξέλεγκτο το μέτωπο της φωτιάς στην Ηλεία

 

Η πυρκαγιά πέρασε από την Αχαΐα - Ένας νεκρός στην Μυρτιά Πύργου - Αλλεπάλληλες εκκενώσεις περιοχών – Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξεκίνησε από την Αχαΐα και καίει πλέον και περιοχές της ορεινής Ηλείας. Παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι που έπνεαν νωρίτερα, το μέτωπο της φωτιάς που εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα δεν έχει καταστεί δυνατόν να ελεγχθεί.

Πρόκειται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για δύσβατο σημείο σε δασικό κομμάτι με διάσπαρτους μικρούς οικισμούς. Όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας μαζί με μηχανήματα έργου και υδροφόρες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και οι εθελοντές θα είναι επί ποδός καταβάλλοντας προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά.

Στο σημείο επιχειρούν 120 πυροσβέστες, με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά – μέχρι το τελευταίο φως – επιχείρησαν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενισχύουν και τμήματα εθελοντών, ενώ από την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν διατεθεί μηχανήματα έργου για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και υδροφόρες.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ερυμάνθου Αχαΐας, Θεόδωρος Μπαρής, έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη νύχτα. «Παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι υπάρχουν παντού διάσπαρτες εστίες που με την παραμικρή ενίσχυση των ανέμων αναζωπυρώνονται» σημείωσε. Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «οι πληροφορίες που έχω είναι ότι έχουν καεί σπίτια και αποθήκες, ενώ υπάρχουν και μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. Ωστόσο την έκταση των καταστροφών θα τη δούμε το πρωί και πάντως μετά την κατάσβεση της φωτιάς».

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα, η σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου που πραγματοποιήθηκε στο Σιμόπουλο με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστρατήγου Νίκου Ρουμελιώτη, του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Τσαπικούνη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Στην συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν ώστε η μεγάλη πυρκαγιά να μην περάσει προς Σιμόπουλο ή Εφύρα.

Αστυνομικός που μετείχε στα μέτρα τάξης λόγω των πυρκαγιών στην Ηλεία, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πύργου, όπου οι γιατροί αποφάσισαν τη νοσηλεία του στη μονάδα εμφραγμάτων.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα έγινε γνωστό πως ένας 55χρονος στην Μυρτιά Πύργου ο οποίος είχε σπεύσει να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή έχασε τη ζωή του. Διεκομίσθη στο νοσοκομείο του Πύργου αλλά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών για ανάνηψη, ο 55χρονος δεν τα κατάφερε. Σύμφωνα με τους γιατρούς υπέστη αναρρόφηση τροφής την ώρα που βοηθούσε στην κατάσβεση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βελτιωμένη είναι η εικόνα στις πυρκαγιές σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας και Κρανίδι Αργολίδας. Στις φωτιές αυτές υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οι οποίες αντιμετωπίζονται, ωστόσο οι επίγειες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να ανακόψουν και να περιορίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Η πυρκαγιά στο Αλποχώρι Ηλείας είναι πλέον οριοθετημένη, όπως επίσης και σε Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας και Ρίγανη Αγρινίου.

«Μεγάλη δυναμική έχει αναπτύξει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε  το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να την περιορίσουν», όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης «πολύ βελτιωμένη είναι η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χλμ. την ώρα κι επεκτάθηκαν σε οικισμούς σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας». Σε αυτές τις πυρκαγιές, όπως σημείωσε, οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι εθελοντές έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες.

Συνολικά όπως ανέφερε, έχουν αποσταλεί από το 112, 26 μηνύματα, εκ των οποίων τα 13 απ’ αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας.

Με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, όπως είπε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή Μαστραντώνη ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι επεκτάθηκε στην Π.Ε Ηλείας. «Έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν. Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», υπογράμμισε.

Επιπλέον σημείωσε ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς το Σάββατο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα αλλά και την Πελοπόννησο.

Τέλος υπογράμμισε ότι σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για τι επόμενο 24ωρο.

«Τονίζουμε ότι η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμόδιων αρχών», κατέληξε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου