Breaking

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΛΕΠΕΝ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: Ο ΛΑΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΑΤΚΙ – ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΟΥ ‘ΡΧΕΤΑΙ…


French far-right leader Marine Le Pen speaks as Jordan Bardella, president of the French far-right National Rally, listens at the party election night headquarters after French President Emanuel Macron announced he dissolves National Assembly and calls new legislative election after defeat in EU vote, Sunday, June 9, 2024 in Paris. First projected results from France put far-right National Rally party well ahead in EU elections, according to French opinion poll institutes. (AP Photo/Lewis Joly)

Θριαμβευτική επικράτηση της Μαρίν Λεπέν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν και η κεντρώα συμμαχία «Μαζί».

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Εθνική Συσπείρωση: 34%.

Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 28,1%.

Μαζί: 20,3%.

Ρεπουμπλικανοί: 10,2%.

Η πρώτη δήλωση Λεπέν
Εν μέσω επευφημιών από υποστηρικτές της Εθνικής Συσπείρωσης, η Μαρίν Λεπέν τόνισε ότι «η δημοκρατία μίλησε και οι Γάλλοι έθεσαν το κόμμα μας και τους συμμάχους στην κορυφή, ουσιαστικά εξαφανίζοντας το “στρατόπεδο” του Μακρόν», μετά τη σημερινή (30/06) εκλογική της νίκη.

«Ο κόσμος θέλει ξεκάθαρα να γυρίσει σελίδα έπειτα από επτά χρόνια περιφρονητικής διακυβέρνησης», επεσήμανε ακόμη, ζητώντας από τον κόσμο να ψηφίσει ξανά την Εθνική Συσπείρωση, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία, ώστε ο Τζορντάν Μπαρντελά να διορισθεί Πρωθυπουργός σε μία εβδομάδα», τόνισε η Μαρίν Λεπέν.

Η συμμετοχή στις εκλογές είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία 40 χρόνια, με το 65,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να εκτιμάται ότι έχει ψηφίσει.

Η πρώτη δήλωση Μακρόν
Την πρώτη δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο Γάλλος πρόεδρος, κάλεσε σε στήριξη των ρεπουμπλικανών και των δημοκρατικών υποψηφίων στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή και παράλληλα χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή στον σημερινό πρώτο γύρο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές το βράδυ των ευρωεκλογών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα ακόμα και σε πιθανή ήττα του κόμματός του.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωνε στις 9 Ιουνίου ότι «έλαβε το μήνυμα» των Γάλλων ψηφοφόρων, έχοντας ηττηθεί πανηγυρικά από την Εθνική Συσπείρωση και την Μαρίν Λεπέν που κατέγραψε μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές.

Η αιφνιδιαστική αυτή ανακοίνωση έριξε τη χώρα σε μεγάλη αναταραχή, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στην Εθνική Συσπείρωση που θα μπορούσε να είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Το κόμμα του προέδρου Μακρόν κινδυνεύει να «τερματίσει» στην τρίτη θέση, πίσω και από την αριστερή συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο».

Να σημειωθεί ότι μόνο οι υποψήφιοι που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν πάνω από το 12,5% των ψήφων θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, που διεξάγεται την επόμενη Κυριακή, 7 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου