Την ώρα που οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για έναν επερχόμενο μίνι καύσωνα το πρώτο Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος παρουσιάζει αυξητική τάση τη χειρότερη δυνατή στιγμή για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.
Δεδομένου ότι οι πολίτες θα στραφούν στη χρήση των κλιματιστικών για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες, οι διψήφιες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος θα είναι πιθανότατα αναπόφευκτες μέσα στον Ιούνιο.
Λόγω αυτής της νέας αύξησης, η μέση τιμή ανά κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο, που θα ανακοινωθεί την 1 Ιουνίου, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 14 λεπτά/KWh, σε σχέση με τα 10,97 λεπτά τον Μάιο. Δηλαδή, η αύξηση στους λογαριασμούς θα υπερβεί το 25%. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, η αύξηση θα «αγγίξει» και το 35%.
Συγκεκριμένα, οι τιμές των πράσινων και των κίτρινων τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές την 1η Ιουνίου αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όπως δείχνει η μέχρι σήμερα πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Η μέση χονδρεμπορική τιμή τον Μάιο διαμορφώνεται στα 79,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με τη μέση τιμή του Απριλίου στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα η αύξηση που καταγράφεται προσεγγίζει το 32%.
Η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς πλέον υπολείπονται μόλις δύο συνεδριάσεις για να κλείσει ο μήνας. Το απόγευμα της Πέμπτης θα «κλειδώσει» ο μέσος όρος και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής οι καταναλωτές θα μάθουν τα νέα από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Τις ανατιμήσεις θα γλιτώσουν μόνο όσοι έχουν επιλέξει τα μπλε σταθερά τιμολόγια, τα οποία ειδικά για τον μήνα Ιούνιο αναμένεται να αποδειχτούν και τα πιο οικονομικά για τα νοικοκυριά.
Παρά τη μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι χονδρικές τιμές κινήθηκαν έντονα ανοδικά στο δεύτερο μισό του Μαΐου, καθώς αυξήθηκε η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα. Τονίζεται, ότι το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ συνήθως έχει κυρίαρχο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ωστόσο συχνά η πράσινη ενέργεια καταγράφει μειωμένη απόδοση και η συμμετοχή οδηγείται κάτω από το 50%, όπως συνέβη και την Τρίτη 28/5 (φυσικό αέριο 50,5%; ΑΠΕ 34,4%; εισαγωγές 5,5%; μεγάλα υδροηλεκτρικά 5,7%; Κρήτη 3,5%).
Στο μεταξύ, το υπουργείο ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων με στόχο την εξισορρόπηση του συστήματος και τη μείωση των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου