Ράπισμα κατά Ε.Μακρόν από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος αντέδρασε με έντονο τρόπο σε χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου πρόεδρου, ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εάν το ζητήσει ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου Β.Ζελένσκι.
Ο Ιταλός αντιπρόεδρος ξέκοψε οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα, σε ότι αφορά την Ιταλία λέγοντας:
“Ούτε ένας Ιταλός στρατιώτης δεν θα πεθάνει πολεμώντας για λογαριασμό του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν!”
Ο Ιταλός Αντιπρόεδρος μίλησε επίσης για το θέμα μετά τις δηλώσεις του Γάλλου ηγέτη όπου υποστήριξε ότι ένα δυτικό στρατιωτικό απόσπασμα μπορεί να σταλεί στο ουκρανικό έδαφος εάν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις καταφέρουν να «σπάσουν το μέτωπο» και εάν το Κίεβο υποβάλει αίτημα για αυτό.
«Ούτε ένας Ιταλός στρατιώτης, ούτε ένας δεν θα πεθάνει στο όνομα του Μακρόν», έγραψε ο Σαλβίνι στον λογαριασμό του «Χ».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο The Economist, ο Μακρόν είπε ότι η πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν πρέπει να αποκλειστεί «a priori». Καθώς αυτή η συμπεριφορά θα σήμαινε «δεν έχω μάθει τα μαθήματα των τελευταίων δύο ετών».
“Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι του 2022, όλοι αποκλείσαμε την παράδοση αρμάτων μάχης, πυραύλων μακράς εμβέλειας και αεροσκαφών. Τώρα είμαστε όλοι στη διαδικασία να το κάνουμε, οπότε θα ήταν λάθος να αποκλείσουμε και όλα τα υπόλοιπα.” είπε.
Ο Μακρόν είπε ότι «εάν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να θέσουμε όλοι στον εαυτό μας αυτό το ερώτημα» εννοώντας την αποστολή στρατευμάτων, περιγράφοντας την άρνησή του να αποκλείσει μια τέτοια κίνηση ως «στρατηγικό σήμα αφύπνισης για τους ομολόγους μου», προφανώς μεταξύ άλλων και του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη.
Ο Μακρόν περιέγραψε επιπλέον τη Ρωσία ως «δύναμη περιφερειακής αποσταθεροποίησης» και «απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων».
«Έχω έναν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο: η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία», είπε ο Μακρόν, αδιαφορώντας για τις πιθανές ολέθριες συνέπειες του στόχου του.
«Εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη», προειδοποίησε.
«Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ρωσία θα σταματήσει εκεί; Τι ασφάλεια θα υπάρχει για τις άλλες γειτονικές χώρες, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τις άλλες;».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, πυροδοτώντας αντιπαραθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι εάν η Δύση στείλει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στη σλαβική χώρα, δεν μπορεί να αποφευχθεί μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Όπως είπε κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, ο επικεφαλής του τηλεοπτικού σταθμού Rossiya Segodnya, και αντιπρόεδρος του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου της Ρωσίας Ντμίτρι Κισέλιοφ εάν οι τρεις αυτές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) προχωρήσουν σε αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία, τότε η Ρωσία θα τις κτυπήσει με πυρηνικά όπλα.
«Εάν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία στείλουν δυνάμεις στην Ουκρανία, τότε την ίδια ακριβώς στιγμή θα γίνει αυτό που έχει πει ο πρόεδρος Β.Πούτιν: Τι χρειαζόμαστε τον κόσμο εάν η Ρωσία δεν είναι δεν είναι μέσα;», είπε ο Κισέλιοφ
«Σε αυτή την περίπτωση θα στείλουμε οτιδήποτε πετάει παντού.
Τους πυραύλους Sarmat, Yars και Avangard. Τα αμερικανικά κέντρα διοίκησης, οι θέσεις εκτόξευσης σε ξηρά και θάλασσα είναι ήδη στο στόχαστρό μας.
Η Γαλλία, μια πυρηνική δύναμη θα αφοπλιστεί αμέσως. Οι βρετανικές νήσοι και συγγνώμη στην Ιρλανδία, θα καταποντιστούν. Έχουμε την τεχνολογία για κάτι τέτοιο.
Τα έχουμε πει αυτά και στο παρελθόν. Βέβαια, θα είναι καλύτερα να μην φτάσουμε μέχρι εκεί και αυτή η προειδοποίηση δεν είναι προπαγάνδα», σημείωσε ο Κισέλιοφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου