Η Ρωσία αποσύρει το σύνολο των σχεδόν 2.000 στρατιωτών της από την περιοχή Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε απροσδόκητα από το Κρεμλίνο, μόλις έξι μήνες μετά τη βίαιη μαζική έξοδο του αρμενικού πληθυσμού από την περιοχή.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε σήμερα, Τετάρτη, την απόσυρση, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Με βάση τους όρους της εκεχειρίας του 2020 μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, 1.960 Ρώσοι στρατιώτες καθώς και εκατοντάδες μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού είχαν σταθμεύσει στην περιοχή.
Η εντολή που είχαν λάβει είχε διάρκεια τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2025. Παρόλα αυτά η Μόσχα κατευθύνει πλέον όλους τους διαθέσιμους πόρους στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν παρενέβησαν
Η ορεινή περιοχή, που βρίσκεται εντός των διεθνών συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, διοικείται από τους Αρμένιους κατοίκους της ως μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά τον πόλεμο που ακολούθησε την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης.
Ωστόσο, το ρωσικό στρατιωτικό απόσπασμα δεν παρενέβη όταν το Αζερμπαϊτζάν άρχισε μακροχρόνιο αποκλεισμό των γραμμών εφοδιασμού της περιοχής από τον Δεκέμβριο του 2022, προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση.
Οι δυνάμεις της Μόσχας υποχώρησαν επίσης από τις θέσεις τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγα λεπτά πριν το Αζερμπαϊτζάν ξεκινήσει ξαφνική επίθεση για να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της αποσχισθείσας περιοχής.
Σχεδόν όλοι οι Αρμένιοι, περίπου 100.000, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγκάστηκαν τότε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Καμία ενημέρωση για επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους
Τον Δεκέμβριο, ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι «το στρατιωτικό μας απόσπασμα συνεχίζει να εκτελεί καθήκοντα ως εγγυητής της δυνατότητας οικοδόμησης ειρηνικής ζωής και της επιστροφής των κατοίκων στην περιοχή».
Ωστόσο, δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή κανένας μηχανισμός με τον οποίο οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η είδηση της αποχώρησης των στρατευμάτων έρχεται εν μέσω αυξανόμενου ρήγματος που έχει προκύψει μεταξύ της Αρμενίας και της ιστορικής της εταίρου, Ρωσίας.
Η χώρα του Νότιου Καυκάσου πρόσφατα πάγωσε τη συμμετοχή της στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας, ρωσικό στρατιωτικό μπλοκ, προτού διοργανώσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Γερεβάν πιέζει επίσης για στενότερη σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου