Μέρα με τη μέρα, περιστατικό με το περιστατικό, το ελληνικό σύστημα υγείας μαρτυρά τις αδυναμίες του. Δομές σε απαράδεκτη κατάσταση, ελλείψεις σε εξοπλισμό, ελλείψεις σε ΜΕΘ, σε ΜΑΦ και προσωπικό και γιατροί που είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά τη σοβαρότητα των συμβάντων που αντιμετωπίζουν, συνθέτουν μια εικόνα αρχαίας τραγωδίας, η οποία όμως δεν ανήκει στην… αρχαιότητα, αλλά στη μέση ελληνική πραγματικότητα, όσο και αν θέλει να υπερηφανεύεται ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συγχαίρει τον εαυτό της για τα όσα έχει κάνει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε κάθε ευκαιρία. Φυσικά, το ΕΣΥ, που βρίσκεται υπό κατάρρευση, δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του.
Τις τελευταίες ώρες, έχει προκληθεί σάλος με την ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ και μετεωρολόγου, Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος από την Τετάρτη, 24 Απριλίου, καταγγέλλει πως στο νοσοκομείο «Αττικόν» γιατρός – καθηγητής αρνήθηκε να μεταφέρει τον πατέρα του σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), παρότι βρισκόταν σε σοβαρή κατάσταση και όπως όλα έδειχναν, όσο περνούσαν οι ώρες χειροτέρευε.
Ο πατέρας του κ. Καλλιάνου έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα είχε σωθεί αν ο γιατρός είχε πάρει την απόφαση να τον μεταφέρει στη ΜΑΦ. Η διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν» διέταξε ΕΔΕ σχετικά. Όλα αυτά κατόπιν εορτής. Αφότου χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή. Αφότου το θέμα πήρε διάσταση μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η περίπτωση του κ. Καλλιάνου έτυχε να απασχολήσει, λόγω της θέσης του ίδιου και της ανάμειξής του με την πολιτική. Όμως, δεν είναι η μοναδική. Παρόμοια περιστατικά υπάρχουν δεκάδες, καθημερινά, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Εάν ο κ. Καλλιάνος, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, δεν κατάφερε να βγάλει… άκρη σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, τότε τι πιθανότητες έχει ένας απλός πολίτης, χωρίς άκρες, χωρίς γνωριμίες, χωρίς οικονομική ευχέρεια; Αυτό είναι το ΕΣΥ για το οποίο καμαρώνετε, κ. Μητσοτάκη; Και είναι βέβαιο ότι εάν χρειαζόταν ιατρική φροντίδα κάποιος συγγενής του πρωθυπουργού, όλο, μα όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είχε πέσει από πάνω. Αυτό, όμως, δεν είναι εφικτό με τον κάθε πολίτη, ο οποίος τραβάει τον δικό του Γολγοθά με το που περάσει τις πόρτες ενός δημοσίου νοσοκομείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου