Για κάθε μέρα καθυστέρησης της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση ίσων ημερών, τόνισε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.
Κι αυτό επειδή ακόμη το taxisnet δεν έχει προχωρήσει στην έναρξη της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Επομένως η εκ των προτέρων παράταση για την καταληκτική προθεσμία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η 30η Ιουνίου δεν θα είναι κατά τα φαινόμενα η αρχική καταληκτική προθεσμία, όπως κάθε χρόνο, και θα εξαρτηθεί από το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει εν τέλει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Από Απρίλη... Αύγουστο οι φορολογικές δηλώσεις
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για τα πλάνα της ΑΑΔΕ, το taxisnet θα ανοίξει το αργότερο στις 30 Απριλίου και κάθε ημερομηνία από αύριο, 18 Απριλίου όταν και ψηφίζεται ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, μοιάζει πιθανή. Ως είθισται πρώτα θα ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων και θα ακολουθήσουν λίγες ημέρες αργότερα αυτές των νομικών.
Αν ανοίξει το taxinet στις 30 Απριλίου, τότε αυτόματα η διορία πάει για τις 30 Ιουλίου. Κατόπιν αναμένεται να δοθεί και η συνηθισμένη παράταση έως το τέλος Αυγούστου (που για φέτος θα είναι η δεύτερη) για την πληρωμή των 2 πρώτων δόσεων χωρίς προσαυξήσεις.
Ωστόσο επειδή οι περισσότεροι φορολογούμενοι συνηθίζουν να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις ....την τελευταία στιγμή, προβληματισμός υφίσταται για την είσπραξη και τη διαμόρφωση των κρατικών φορολογικών εσόδων
Ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε περίπτωση χρειάζεται από τους φορολογούμενους για την ορθή συμπλήρωσή τους.
Ποιοι θα πληρώσουν το...μάρμαρο
Κάποιοι από τους φορολογουμένους θα πληρώσουν μειωμένους φόρους, οι περισσότεροι επαγγελματίες θα λάβουν υψηλότερο λογαριασμό από την εφορία, ενώ περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν δήλωση ή εφόσον το επιθυμούν μπορούν απλά να την ελέγξουν και να την αποστείλουν. Σημειώνεται ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 10.920 ευρώ, εκτός κι αν η δραστηριότητά τους είναι μικρότερη των έξι χρόνων.
Συγκεκριμένα: Για τους νέους επαγγελματίες, που ασκούν το επάγγελμα έως τρία έτη, δεν θα ισχύει κανένα ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος και θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία τους. Στο 4ο έτος λειτουργίας θα ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος μειωμένο κατά 67%, δηλαδή 3.620 ευρώ. Στο 5ο έτος λειτουργίας το ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος θα μειώνεται κατά 33% και θα διαμορφώνεται σε 7.280 ευρώ.
Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο ποσό ετησίου φορολογητέου εισοδήματος των 10.920 ευρώ θα υπολογίζεται προσαυξημένο κατά 10%, δηλαδή θα ανέρχεται σε 12.012 ευρώ. Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20% και θα διαμορφώνεται στα 13.104 ευρώ. Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει το προσεχές διάστημα τις σχετικές αποφάσεις και αμέσως μετά θα αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κωδικοί της δήλωσής τους έχουν προσυμπληρωθεί. Θα τονίζεται επίσης ότι έχουν τη δυνατότητα αλλαγών μέχρι τις 30 Ιουνίου (καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων).
Όσοι λοιπόν λάβουν το μήνυμα και δεν προχωρήσουν σε αλλαγές, η δήλωσή τους θα θεωρηθεί υποβληθείσα κατά την 30ή Ιουνίου και μπορούν απλά να αναμένουν το εκκαθαριστικό σημείωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου